Svensson 1965-ben született Sunderland városában, Angliában és a Coventry egyetemen tanult, majd formatervezési tanulmányaiból szerzett mesterdiplomát a londoni Royal College of Art állami egyetemen.

Miután elvégezte tanulmányait 1992-ben, friss pályakezdőként egyből a Fordhoz került Németországba, ahol Kölnben beltéri tervezőként dolgozott többek közt az első generációs Ford Ka modellen, melyet négy évvel később, 1996-ban mutattak be. Rendkívül sikeres karriert futott be és egy igen hosszútávú, 26 éven át tartó munkakapcsolatot ápolt a Forddal.

Mielőtt az Egyesült Államokba költözött, hogy a vállalat Michigan székhelyű központjában dolgozhasson, Svensson a cég angliai, ausztráliai és németországi Tervezési Központjában is tevékenykedett, karrierje során olyan különleges Ford-modellek (illetve koncepcióautók) formatervét volt lehetősége definiálni, mint a: Fiesta, harmadik generációs Focus, Puma, Cougar, C-MAX, Mondeo, Taurus, Falcon és a Mustang.

Karrierje egyre magasabbra ért, ugyanis vezető formatervező lett a Ford Ázsia-Csendes Óceán és Afrika régióban, majd Michiganben az SUV-k, kisteherautók és haszongépjárművek globális tervezési igazgatójaként dolgozott a 2014-es év kezdetétől. Ez idejű munkássága alatt tervezte meg azt a modellt, melyre a legbüszkébb volt: a Ford GT-t.

Miután bejelentették Chris Svensson halálát, a Ford Motor Company-nél a következő sorokat nyilatkozták:

„Szomorúan értesültünk Chris Svensson, a Ford Tervezési Igazgatójának haláláról. Chris nem csupán egy tehetséges tervező volt, hanem inspiráló vezető és sok ember barátja is. Számtalan dologgal járult hozzá a Ford sikerességéhez 26 évig tartó karrierje során és nagyon fog nekünk hiányozni! Őszinte részvétünket nyilvánítjuk a családnak és a hozzátartozóknak!”

Christopher Svensson 53 éves korában, felesége Szonja és két lánya körében veszítette el a végső harcot a rákkal szemben 2018. július 21-én, szombaton.