Elhunyt Chris Svensson, a Ford vezető dizájnere

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Christopher Svensson, az új Ford GT angol születésű dizájnere 53 évesen hunyt el.

Svensson 1965-ben született Sunderland városában, Angliában és a Coventry egyetemen tanult, majd formatervezési tanulmányaiból szerzett mesterdiplomát a londoni Royal College of Art állami egyetemen.

Chris Svensson és a Ford GT

Miután elvégezte tanulmányait 1992-ben, friss pályakezdőként egyből a Fordhoz került Németországba, ahol Kölnben beltéri tervezőként dolgozott többek közt az első generációs Ford Ka modellen, melyet négy évvel később, 1996-ban mutattak be. Rendkívül sikeres karriert futott be és egy igen hosszútávú, 26 éven át tartó munkakapcsolatot ápolt a Forddal.

Chris Svensson konferencián

Mielőtt az Egyesült Államokba költözött, hogy a vállalat Michigan székhelyű központjában dolgozhasson, Svensson a cég angliai, ausztráliai és németországi Tervezési Központjában is tevékenykedett, karrierje során olyan különleges Ford-modellek (illetve koncepcióautók) formatervét volt lehetősége definiálni, mint a: Fiesta, harmadik generációs Focus, Puma, Cougar, C-MAX, Mondeo, Taurus, Falcon és a Mustang.

Karrierje egyre magasabbra ért, ugyanis vezető formatervező lett a Ford Ázsia-Csendes Óceán és Afrika régióban, majd Michiganben az SUV-k, kisteherautók és haszongépjárművek globális tervezési igazgatójaként dolgozott a 2014-es év kezdetétől. Ez idejű munkássága alatt tervezte meg azt a modellt, melyre a legbüszkébb volt: a Ford GT-t.

Ford GT sportautók

Miután bejelentették Chris Svensson halálát, a Ford Motor Company-nél a következő sorokat nyilatkozták:

„Szomorúan értesültünk Chris Svensson, a Ford Tervezési Igazgatójának haláláról. Chris nem csupán egy tehetséges tervező volt, hanem inspiráló vezető és sok ember barátja is. Számtalan dologgal járult hozzá a Ford sikerességéhez 26 évig tartó karrierje során és nagyon fog nekünk hiányozni! Őszinte részvétünket nyilvánítjuk a családnak és a hozzátartozóknak!”

Ford csapat és Ford GT

Christopher Svensson 53 éves korában, felesége Szonja és két lánya körében veszítette el a végső harcot a rákkal szemben 2018. július 21-én, szombaton.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Ford GT
2018. október 22.
A Ford korábban arról számolt be, hogy a GT modellből 1 000 példányt tervez legördíteni a gyártósorról. A Blue Oval magazin azonban nemrég bejelentette, hogy 2022-ig még további 350 darabot alkotna meg a gyártó.
2003 2006 Ford GT, 1968 Ford GT40, eladó 2006 Ford GT, királykék, fehér versenycsík, oldalnézet, elölről, balról
2019. január 21.
Egy keveset futott szuperautóra rábukkanni sosem volt egyszerű feladat. Ennek ellenére kevesebb, mint 4 hónap alatt 2 ilyen Ford GT is felbukkant
Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel