2018. április 23. | 12:40

Eltérő gyártó, eltérő fejlesztés, de az elnöki limuzinoknál a biztonság és az erő az elsődleges.

Társszerző: Hajas Imelda

Olyan nagyhatalmak vezetői, mint az Egyesült Államok, vagy Oroszország, mindig páncélozott luxuslimuzinokban utaznak. Olyan egyedi darabokban, melyeket valószínűleg sosem fogsz látni egy szimpla bemutatóteremben, de már csak ezért is lehet jó egy hatalmas ország államfőjének lenni!
Az új elnöki luxuslimuzin, Donald Trump számára, a Beast

A két elnök, Trump és Putyin ugyan szinte teljesen különböző járművek tulajdonosai lesznek, azonban a prototípusok nagyjából egy időben készültek el és várhatóan idén nyáron kezdik meg szolgálatukat. Ezenkívül azt is tudni, hogy az elmúlt 12 hónapban folyamatos tesztelés alatt álltak az autók. Az amerikai limuzinra vonatkozó szerződések 2013-ban lettek megkötve General Motors-szal, és nagyjából azóta áll fejlesztés alatt a Trump-limuzin. A gépjármű ugyebár az elnök hivatalba lépésekor sem állt még készen, így ez idő alatt az államfő Barack Obama limuzinját vette használatba. Kiderült, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata megkezdte a kocsi szállítását, azonban az nyár végéig még nem lesz igénybe vehető.
Az autó hasonlít a Cadillac CT 6 szedán modellre

A Cadillac-ek 1980 óta szolgálnak az Egyesült Államok elnökeinek szállítására, de George W. Bush egykori adminisztrációja változtatott egy kicsit a dolgon, azóta egyedi alkotású, masszívabb platformokra épülnek a limuzinok. Erejük és méretük miatt az amerikai elnöki járművek a ’Beast’, azaz Szörny becenevet kapták. Biztonsági okokból a további részleteket titokban tartják, azonban a kémfelvételekről észrevehető, hogy a személygépkocsi nagyon hasonlít a Cadillac egyik friss modelljére, a CT 6 szedánra.
2017-es Cadillac CT 6 szedán

A hírek szerint az orosz elnök, Putyin limuzinja is le lesz szállítva április végéig, ami azt jelenti, hogy ennek is szolgálatba kell állnia a nyár folyamán. Az orosz limuzinról először 2014-ben lehetett fényképeket látni, amikor egy koncepció szériát mutattak be az autógyártók. A ’Kortezh’, azaz Vonat becenevet viselő járgány elkészítésére időközben kiderült, orosz autógyártókat kértek fel, azóta pedig a folyamat már az utolsó törésteszteknél tart.
Projekt Kortezh, az orosz elnöki limuzin

Az oroszok a későbbiekben azonban további típusokat is szeretnének tervezni, többek közt SUV-okat és mini teherautókat. A Kortezh-projekt célja, hogy Oroszország megmutathassa, hogy milyen megbízható és biztonságos járművek kifejlesztésére képes. Forrás: