Elon Musk: zseniális marketing, fantasztikus veszteség

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

El kell ismerni, Elon Musk három dologhoz nagyon ért: az időzítéshez, a marketinghez és a pénz elégetéséhez.

Egy nappal azután ugyanis, hogy Elon Musk egyik cége, a SpaceX sikeresen feljuttatott az űrbe egy Tesla Roadstert, bejelentette másik cége, a Tesla eddigi legveszteségesebb negyedévét. A zseniális marketing fogás ebben az, hogy Musk megmutatta a befektetőknek, ő bizony nem a levegőbe beszél.

Nem sok olyan vállalat van a világon, amelyiknek megugrik az árfolyama arra a bejelentésre, hogy fennállása legnagyobb veszteségét érte el. A Teslával azonban pontosan ez a helyzet. Persze nem éppen egy szokványos cégről van szó, hiszen kétségtelenül az elektromos autóké a jövő, ebben pedig az amerikai cég ez az egyik legígéretesebb szereplő.

Ezért lehetséges, hogy arra a hírre, miszerint 2017 utolsó negyedévében 675 millió dolláros (171 milliárd forint) vesztéseget sikerült összehoznia – ami több mint ötszöröse az egy évvel korábbi deficitnek – 3 százalékkal nőtt a cég részvényeik tőzsdén kívüli árfolyama. Persze az is kellett ehhez, hogy a szakértők eredetileg még nagyobb veszteségre számítottak, miközben a bevételek várakozáson felül nőttek.

Tesla 12 hónapos részvényárfolyam

A Tesla részvényárfolyama az elmúlt 12 hónapban a NASDAQ-on

A Tesla úgy tűnik, lendületben van, értékesítési árbevétele ugyanis 44 százalékkal, 3,3 milliárd dollárra (838 milliárd forintra) nőtt 2017-ben, és ha sikerül a gyártási kapacitásukat végre felpörgetni, akkor az eladások könnyen megtöbbszörözhetők. A Model S és Model X modelleknek Európában 9 százalékos a piaci részesedésük, az USA-ban pedig minden harmadik eladott elektromos autó ezek közül kerül ki. Az eladások pedig még magasabbak lennének, ha a Model 3-ra való átállás miatt nem kellene visszafogni a korábbi modellek termelését.

Miben bíznak a Tesla befektetői?

A szakértők és a befektetők azonban abban bíznak, hogy ha a Teslának sikerül az első negyedévben elérni a Model 3 esetében a heti 2500-as, ezt követően pedig a heti 5000 darabos gyártási számot, ami a nyereséges működéshez már elegendő lehet. A bizalmat mutatja a mostani 3 százalékos tőzsdén kívüli emelkedés, mint ahogy az is, hogy a Tesla tőzsdei részvénye tíz százalékkal áll az év eleji árfolyama felett, 12 havi időtávban pedig egészen elképesztő, 37 százalékos árfolyamnyereséget hordoz.

Elon Musk

A Tesla számításai szerint negyedéves működési eredménye az idei év folyamán valamikor már pozitívra fog váltani, mégpedig fenntartható módon. A Model 3 és az energiatároló termékek gyártásának a felfutásával párhuzamosan az értékesítési árbevétel növekedési üteme meg fogja haladni a tavalyit. Ha ez bejön, akkor a Tesla részvények éppen úgy lőhetnek majd ki, ahogy korábban a SpaceX rakétája.

Forrás:

További autós hírek

Olvasónk küldött videót arról, hogy a 18. kerületben, ma, koradélután, a Szálfa utcában őt és az előtte haladó autót majdnem…

A 49 éves linzi nő november 18-án több balesetet okozott, majd a sokadik esetnél sikerült megfékeznie az utca emberének, de…

Kigyulladt egy kisteherautó utastere és raktere a 20. kerületi Helsinki úton, a Torontál utcánál hétfőn 14 óra magasságában. A fővárosi…

Jól látni, hogy a sárga jelzésnél ér a sínre kb. a Citroen, majd a következő pillanatban oldalról hatalmas sebességgel telibevágja…

Nem elég a pénzbírság, börtönbüntetést szeretne a német kormány a baleseteket fotózóknak, videózóknak – írja a totalcar.hu A német autópályákon…

Kapcsolódó írások

Tesla Model X
2019. május 21.
A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe
Elképesztő lett a legújabb Tesla
2017. november 17.
Elon Musk bemutatta a Tesla legújabb gyermekeit és nem okozott csalódást. A Tesla Roadster elképesztő teljesítményre képes. A gyártó kamionjáról is lehullt a lepel.
Csődöt jelent a Tesla?
2017. november 29.
Nem sokkal azután, hogy bejelentette az új Roadster és a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, sötét jóslatokba bocsátkoztak az elemzők a vállalat jövőjével kapcsolatban.
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője