Extrém Mini érkezik Frankfurtba!

Frissítve:
2018-09-18, 21:56

A Frankfurti Autószalonon bemutatják a John Cooper Works GP-változatot, ami a látványra hozza a tökéletes hot hatch-hangulatot, de vajon lesz-e belőle sorozatgyártás?

Ez a Mini John Cooper Works GP tanulmányautója, ami az előfutára lehet egy későbbi sorozatgyártásba kerülő bivaly hot hatchnek.

Mini John Cooper Works konceptautó

Ez nem az a kedves kis visszafogott Mini, amiből annyit lehet látni

Mind az első-, mind a második generációs Miniből volt kapható John Cooper Works GP-modell, nem sokkal a generációváltás előtt, 2006-ban és 2012-ben, így várhatóan a harmadik generációs modellből is kapható lesz majd egy JCW GP-variáns.

Mivel a következő ferdehátú Mini 2020-ra érkezik, így jó eséllyel 2019-re jelenik meg a különlegesen extrém változat.

Frankfurtban új konceptautót mutat be a Mini

Bukókeret, kagylóülések, nem lehet kétséges: ezt bizony amennyire lehet, sportosra hangolták

Mindenesetre a Mini „nem tudja megerősíteni, hogy sorozatgyártású modell lesz a jövőben a GP-modellből. Ez a koncept egy dizájn tanulmányautó.”

A BMW tulajdonában lévő autógyártó szerint a tanulmányautó a Monte Carlo Rali 50 évvel ezelőtti győzelme ihlette, így "dinamizmust és hihetetlen vezetői élményt" fog nyújtani.

A BMW leányvállalata a Mini

Amellett, hogy mutatós, még az aerodinamikai mutatóit is javítják a GP-változatnak a szénszálas elemek

A Mini főnöke, Peter Schwarzenbauer azt nyilatkozta még 2016 év végén, hogy a jó eséllyel lesz újra GP-modelljük:

„A John Cooper Works GP egy fontos része a Mini márkának” – mondta – „Jól működött a múltban, így nem látom okát, miért ne működne a jövőben is.”

A konceptautó olyan extrém stílusjegyeket visel magán, hogy nagyon nem valószínű, hogy mindet átültetnék egy sorozatgyártású modellbe… pedig igazán el tudnám viselni.

Hatalmas első- és hátsó kötények jellemzik a karosszériát, valamint egy méretes tetőspoilert kapott. Persze miért is lenne GP-modell, ha ezek nem mind szénszálas anyagokból készültek volna, amik az optimális teljesítmény-súly arányt hivatottak javítani. De pontos adatokat egyelőre nem közöltek.

Új konceptautó a Minitől

Egyáltalán nem bánnám, ha sorozatgyártásra is kerülne a tanulmányautó, még ha nem is tartaná meg minden elemét

Annyit lehet rajta látni, hogy 19-es könnyűfém kerekeken gurul, a hátsó LED-fényszórók a brit lobogó, a Union Jack egy részét világítják meg, utalva az autó származására.

A legutóbbi John Cooper Works GP-t 2012-ben csodálhatott a közönség, akkor egy négyhengeres 1.6 literes turbós motort használt, ami 215 LE-s teljesítményt adott le, 7 LE-vel többet, mint a szokványos JCW-modell abban az időben. De a gyorsulására nem lehetett panasz, a 0-100-as sprintet 6.3 másodperc alatt teljesítette.

A legsportosabb Mini

A korábbi GP-modell 1.6-os turbómotorját eggyel nagyobbra, 2.0 literes turbósra cserélték, így csak az a kérdés: mennyivel lesz gyorsabb, mint a régi?

A mostani alap JCW-modell egy négyhengeres, 2.0 literes turbós motort használ, 227 LE-vel, a gyorsulása ugyanúgy 6.3 másodperc 100-ra, mint a legutóbbi GP-modellé. Vagyis az ebből készülő harmadik generációs GP-modellnek minden tekintetben jobb értékeket kell produkálnia.

Forrás:

Autocar

További autós hírek

A TV2 is foglalkozott a ma esti Tényekben azzal az audissal, aki még szeptemberben hajtott be szabálytalanul a Dunakeszi-Alagi major körforgalomba, majd feltartotta...

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

Kapcsolódó írások

1977 Austin Mini 600 lóerővel
2019. július 13.
Hát tényleg nem! A 600 lóerősre tuningolt Austin Mini egészen más élményt nyújt, mint az eredeti 34 lovas verzió.
2018-as Mini Cooper SD oldalról
2018. október 05.
Az eseményt a Magyar Mini Maffia szervezi
BMW logo
2019. január 16.
Sikerrel zárult a 2018-as év a BMW számára, ugyanis az azelőtti évhez viszonyítva 16 százalékkal több, összesen 3 140 darabot értékesítettek.
Swind E Classic MINI oldalról
2019. február 15.
Egy brit vállalat restaurálás közben alakítja elektromossá a klasszikus kisautókat