Ez a vadonatúj Bugatti EB110 akár 1 millió dollárba is kerülhet

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Ebben a turbo V12-es szuperautóban mindössze 4540 kilométer van. 2018 januárjában árverésre bocsátják, és várhatóan szép summát fognak kifizetni érte.

Társszerző: Hajdu Balázs

Akarod tudni, melyik a kedvenc Bugattim? Nem, nem a Chiron, és nem is a Veyron. Az én kedvencem az EB110. A modell a Bugatti márka rövidke, ám annál kíváncsibb időszakából származik. Egy olasz vállalkozó felvásárolta, és miután létrehozott egy gyárat Modena közelében, elkezdtek építeni ezt a 3500 köbcentis V12-es, négy turbófeltöltős szuperautót. EB110 névre keresztelték, Ettore Bugatti gyáralapításának tiszteletére.

Bugatti

A lendület csak pár évig tartott, mindössze 139 EB110-est gyártottak, az eredeti olasz Bugatti gyár pedig 1995-ben csődbe is ment. A Veyron 10 évvel későbbi érkezéséig nem volt Bugatti emblémás autó az utakon.

Szóval nem ez volt a kilencvenes évek legsikeresebb autója, ám még mindig erős érzéseket vált ki belőlem, és akarom ezt az autót. Pont úgy néz ki, mint az az autó, amit kiraknék a szobám falára poszterként, a felfelé nyíló ajtók és a teljesítmény még ma is lenyűgöző. Mit érzel, ha azt mondom 542 lóerő és 342 km/h végsebesség? Bizsereg már a tenyered?

árverésre kerül ez a Bugatti

Na de, miért is érdekes ez most? Azért, mert a 139 legyártott modell egyikét elárverezik. Ám ez nem csak egy EB110, ez a konkrét autó mindössze 4540 kilométert teljesített. A gyártási év 1993, ám az autó 1995-ig egy kereskedésben pihent, amíg egy August Nüechter nevű férfi megvásárolta.

Nüechter később elment vele a Bugatti gyárba, mely körülbelül 600 kilométerre volt az otthonától, mit sem sejtve a gyár kétségbeejtő anyagi helyzetéről. Azt mondják, pont azon a napon érkezett meg, amikor a Bugatti csődöt jelentett, és néhány frissen elbocsájtott gyári munkással találkozott.

Árverésre bocsátják az EB110-et

Az autót az évek során alig használták, ebben nem igazán segített, hogy Nüechter a kilencvenes évek végén az Egyesült Államokba költözött. Az EB110-est ugyan átszállíttatta az Államokba, ám az autó csak 2005 augusztusában kapott közlekedési engedélyt.

A különleges példányt az RM Sotheby arizonai eseményén árverezik el 2018. január 18-19-én, és előre szólok, hogy nem lesz olcsó. A becslések szerint 750 000 és 950 000 dollár között fog elkelni, forintosítva 192 és 244 millió forint közötti áron.

Forrás: CarThrottle

További autós hírek

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Egy orosz színész nem bírta elviselni, hogy megelőzték, azonnal visszaelőzött. Vesztére. – írja az origo.hu Az egész jelenetet rögzítette az…

Legkevesebb 13 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán – jelentette hivatalos közlésre hivatkozva a szlovák média. A…

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös kampány keretében, kétnyelvű közlekedésbiztonsági plakátokat helyezett ki az elmúlt…

Kedd este valaki fának csapódott egy A-osztályos Mercedes-Benzzel Csillebércnél, amely a MOL Limo flottájába tartozik. A sofőr a baleset után…

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Bugatti EB110-es
2019. február 08.
A Bugatti Veyron elődje a 90-es évek meghatározó szuperautója volt, korszakalkotó innovációi és eszméletlen ereje miatt még manapság is megállná a helyét!
Bugatti
2015. május 06.
Ismerd meg közelebbről Loris Bicocchit, számos elképesztő gépjármű alkotóját!
Bugatti Divo
2018. szeptember 27.
A Bugatti készenáll a modellpaletta bővítésére. Sok más gyártóhoz hasonlóan a francia autómárka is az SUV-k mellett tette le voksát.