Ez lesz a világ ledrágább McLaren F1-e?

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Ha egy szupersportautóból alig 106 darabot gyártottak, mindegyik ára a csillagos eget verdesi. Kérdés, hogy mennyiért kel el egy olyan modell, amit úgy ahogy van félretettek, miután kigördült a gyárból?

Amikor azt írják egy eladó autó hirdetéséhez, hogy „gyári állapotú”, az egészen mást is jelenthet a legdrágább szupersportautók körében, erre a legjobb példa az alábbi McLaren F1.

Ennél a példánynál ugyanis a gyári állapotot olyan szinten komolyan lehet venni, hogy a belsejében még mindig ott az eredeti védőfólia, ahogy 1997-ben kigördült a wokingi gyárból.

Gyári állapotú McLaren F1

Ennél a McLarennél ezt jelenti a gyári állapot: mindenhol védőfólia. Ha megvehetném, életem egyik legszebb élménye lenne kicsomagolni belőle

A Gordon Murray tervezte autóban egy V12-es BMW-motor dolgozik, ami 627 LE-s teljesítménnyel. De ennek az autónak a japán gazdája nem élvezte ezt ki, hiszen az autóban alig 239 km van. És ez a mennyiség is csupán az értékesítés előtti tesztelésekből származik, amit még a McLarennél végeztek vele.

A pénzben kifejezett értékét nem nagyon, az eszmeiét azonban annál inkább emeli az is, hogy az autó mellé a gyári tartozékok is járnak, beleértve a Tag Hauer 6000-es órát, amiből mindössze 64 darab van a világon.

Tag Hauer McLaren F1

Tag Hauer 6000 McLaren F1, ami még a szupersportautónál is ritkább

Az eddigi legdrágább McLaren F1 a Pebble Beach-en kelt el, 2017 augusztusban, akkor a 15.6 millió dollárral, azaz átszámítva négymilliárd-egyszázötvenmillió forinttal karcsúsította a pénztárcáját a szerencsés vevő, aki kétség kívül jól járt az üzlettel, hiszen egy ilyen ultra ritka sportautó ára csak felfelé emelkedik, a kérdés, hogy mennyire?

De az az F1 szinte agyonhasznált ehhez képest, hiszen abban 15.300 km-t tettek bele élete során, úgyhogy a Tom Hartley Jnr aukciósház bizton számít arra, hogy simán megdöntik az eddigi rekordot.

Érintetlen McLaren F1 lehet a legdrágább autó

Őszintén, ha lenne egy ilyen autód, te meg tudnád állni, hogy ne ülj bele és használd?

A McLaren F1 a világ legkeresettebb szuperautói között van, hiába az elképesztően magas ára, attól nem kell félni, hogy ne találna gazdára egy ilyen darab. 1992 és 1998 között mindössze 106 darab készült belőle, a 6.1 literes szívó V12-es BMW-motort aranyfólia veszi körbe, hogy az irtózatos hőtermelés ne okozzon károkat a motortérben.

Angol sportkocsi lévén talán a brit Autocartól illő idézni, akik azt mondták róla:

„Egy autó, amit ha nem hideg fejjel vezetik, könnyen akkora bajba sodorhatja a sofőrjét, amit el se tudsz képzelni.”

McLaren F1 árverés

Nem az F1 a létező legerősebb vagy leggyorsabb sportautó, de ő az utolsó, ahol még az elektronika nem homályosította el a vezetési élményt

Mr. Bean, alias Rowan Atkinson csak bólogatni tudna erre, ugyanis ő volt az, aki megszállott sportautó-rajongó lévén birtokolt egy ilyen F1-et. És össze is törte. Kétszer!

Ezzel kivívta magának a történelem legnagyobb legnagyobb biztosítási kifizétését, ugyanis a második, 2011-es „kis” balesetére, ami után 910 ezer fontot kapott, átszámítva 320 millió forintot. Persze a McLarenjét is 16 hónapig tartott, mire megjavították, hogy aztán végül 2015-ben 7 millió fontért adja tovább!

Forrás:

Autocar

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
A Ferrari és a Lamborghini nem akar elektromos autót
2017. szeptember 15.
Technológiai fejlődés ide vagy oda, vannak még olyanok, akiknek egy jó szívó V12 még mindig többet ér, mint bármilyen villamosított technika

További hírek