Ez már a vég? Zaciba csapta autógyárát a Tesla

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Fremonti autógyárát ajánlotta fel fedezetként a bankoknak a Tesla, hogy azok fenntartsák 1,8 milliárd dolláros hitelkeretét. Mi jöhet még?

Az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla Motors fordulópont előtt áll, hiszen nem lehet sokáig olyan mértékben égetni a pénzt, ahogy a vállalat eddig tette. Kell lennie egy a tulajdonosok által is reálisnak tartott időpontnak, amikor a cég végre képes profitot termelni. Ez azonban nagyon messze van, és szakértők szerint még évek telhetnek el addig.

A vállalat alapítója és vezetője, Elon Musk nincs könnyű helyzetben, mert a profittermelés legnagyobb akadálya a termelés lassú felfutása, ha pedig nincs elegendő legyártott autó, akkor bevételre is nehéz szert tenni.

Tesla gyár a kaliforniai Fremontban

Elon Musk beköltözött az üzembe, hátha így sikerül felpörgetni a termelést.

Az ügy érdekében Musk még be is költözött a kaliforniai Fremontban működő gyárba, hogy teljesíteni tudja befektetőknek tett ígéretét, miszerint június végétől heti 5 ezer darabot gyártanak a legújabb Model 3 modellből. A dolog eddig döcögősen haladt, az első három hónapban összesen nem készült 10 ezer az autóból, ráadásul két alkalommal a termelést is le kellett állítani, hogy a gyártósoron módosításokat hajtsanak végre.

A termelés felfuttatásához viszont pénzre van szüksége a cégnek, amit egy tartósan veszteséges vállalatnak egyre nehezebben dobnak össze a bankok. Ezért olyan fontos a Tesla számára a rendelkezésére álló 1,8 milliárd dolláros (468 milliárd forintos) hitelkeret, amiből eddig „csak” 543 millió dollárt (141,2 milliárd forintot) hívott le.

Tesla gyár

Hamarosan a Tesla üzemein, eszközein és készletein is jelzálog lehet.

A bankok azonban rendszeresen felülvizsgálják a hitelkeretet, különös tekintettel a cég aktuális eredményeire, és ha szükségesnek látják, plusz fedezet bevonását kérhetik. Sok magyar számára ismerős lehet a dolog, hiszen a devizahiteles válság idején a forint gyengülése és az ingatlanok árának esése miatt a hitelfedezet sok helyen „elolvadt”, így a bankok plusz fedezet bevonását vagy készpénzt kértek, hogy bebiztosítsák magukat.

A pénzintézetek pedig valószínűleg elbizonytalanította a termelés nem megfelelő alakulása, a készpénzállomány csökkenése, valamint a 2018 első három hónapjában összehozott 709,6 millió dolláros (184,5 milliárd forintos) veszteség, ami több mint duplája a 2016 első három havinak.

Tesla gyár

Június végétől heti 5 ezer Model 3-nak kellene elkészülnie, ehhez képest az első három hónapban alig 10 ezret gyártottak belőle.

A Tesla ezért kénytelen volt fedezetként felajánlani egyik legértékesebb tulajdonát, a csaknem 500 ezer négyzetméter alapterületű fremonti üzemet, ahol a népautónak szánt Model 3 szedán is készül, amire a cég mindent feltett.

Scott Roberts, az Invesco befektetési szakértője szerint a Teslának nagyon kellhet a pénz, ha ilyen lépésre szánta el magát. Ezzel a lépéssel a vállalat javíthatja likviditását arra az esetre is, ha nagyobb tőkére volna szüksége. Hiába ígérte ugyanis Elon Musk, hogy a harmadik negyedévtől nyereséget termel, és nem lesz szükség pótlólagos tőkebevonásra, szakértők ebben erősen kételkednek.

Ha igazuk van, akkor évente újabb és újabb forrásokra lehet szüksége, ehhez pedig a fremonti gyáron kívül a nevadai sivatagban található Gigafactory üzem jelenthet még fedezetet. Más nem is nagyon maradt, ugyanis szakértők szerint készletei és felszereléseinek nagy részét már zálogként felajánlhatta a cég a Deutsche Bank vezette kilenc pénzintézetből álló finanszírozó csoportnak.

Forrás:

További autós hírek

Az új fővárosi közgyűlés már az első rendes ülésén elfogadott egy olyan javaslatot, hogy megvizsgálják az autómegosztó cégek kedvezményrendszerének kiterjesztését…

Kukásautó és menetrend szerinti trolibuszjárat ütközött össze még szombaton Milánóban. Elképesztő sebességgel csapódott a kukásautó oldalról a buszba, ami a…

Még mellette sem szívesen parkoltunk volna, hiszen a sofőr – érthető indulatai ellenére – egy igazi dühöngő őrült, aki kezelésre…

Egy román “horror karaván”, az MO-ról lehajtva, a 7-es útra balra kanyaradó sávból, piros lámpánál jobbra kanyarodik. (szerencsére baleset nem…

A beleset-megelőzés, a rendőrség egyik hivatalos facebook oldala és a PoliceHungary YouTube csatorna posztolta ki azokat a jeleneteket egy videócsokorban,…

Kapcsolódó írások

Csődöt jelent a Tesla?
2017. november 29.
Nem sokkal azután, hogy bejelentette az új Roadster és a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, sötét jóslatokba bocsátkoztak az elemzők a vállalat jövőjével kapcsolatban.
Még legalább tíz akkumulátorgyárra lesz szükség 2025-ig
2018. május 31.
A villamosautózásra való rohamos átállás fényében még legalább tíz akkumulátorgyár létrehozására lesz szükség 2025-ig!
Tesla Model X
2019. május 21.
A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője