Ezek a legmegbízhatóbb 1-3 éves autók a németek szerint

Közzétéve:
2018-02-22, 16:56

A német GTÜ szervezet évente elkészíti a használt autók megbízhatósági rangsorát. Ezek a 2018-as kategóriagyőztesek.

A teljes lista a német Auto Zeitung szaklapban jelent meg, ahol részletes táblázatok és diagramok mutatják az egyes modellek gyengeségeit. Azokat az 1-3 éves típusokat mutatom meg, amelyek kategóriájukban dobogós helyezést értek el.

A német GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) szervezet Németország legnagyobb magánvállalkozásként működő, autók műszaki vizsgáztatásával, műszaki felülvizsgálatával és tesztelésével foglalkozó szervezete. A GTÜ-nél összesen 2500 mérnök dolgozik, de talán még fontosabb, hogy összesen 18 ezer németországi szerelőműhellyel vannak kapcsolatban, amelyek a felmérések alapjául szolgáló adatokat biztosítják.

Az 1-3 éves használt autók megbízhatósági vizsgálatához összesen 250 modell adatait értékelték, a stuttgarti szervezet szakértői és mérnökei pedig ezek alapján határozták meg az egyes modellek erősségeit és gyengeségeit. Ez utóbbiakon persze leginkább a meghibásodásokat értik, közülük is legtöbbször az elektronika és a világítás az autók gyenge pontja.

Az elektromos autók nem szerepelnek a vizsgálatban, de a GTÜ azt ígéri, hogy amint eléri a minta mérete a megfelelő nagyságot, ezek az autók is bekerülnek a megbízhatósági összehasonlításban. Azért is nagyon érdekes lesz a dolog, mert az elektromos autók elektronikai rendszere lényegesen összetettebb, mint a benzines vagy dízel autóké, ugyanakkor a motorjuk egyszerűbb felépítésű, ezért kevesebb karbantartást igényelnek.

Megbízható használt kisautók

Az 1-3 éves használt kisautók között az Audi A1 nyerte a képzeletbeli aranyérmet, míg a dobogó második és harmadik fokára a Mazda 2, illetve az Opel Adam futott be.

Audi A1 2016

Megbízható használt kompaktok

Ebben a kategóriában egy kis szünet után ismét a Mercedes A-osztály vitte el a pálmát, amit a Golf VII és az Audi A3 követ.

Mercedes A1 2016

Megbízható használt autók: középkategória

A középosztályban is egyértelmű a német dominancia, a Mercedes C-osztály és az Audi A4-es mellé harmadiknak azért a Volvo S60/V60 modellnek sikerült felkapaszkodnia.

Mercedes C-Class 2016

Prémium használt autók

Ebben a szegmensben többnyire az Audi és a Mercedes modelljei versengenek egymással, és nincs ez máshogy most sem. 2018-ban az Audi A6 szerezte a legjobb eredményt, míg a Mercedes E-osztálynak meg kell elégednie az ezüstéremmel. Első alkalommal üdvözölheted a kategória dobogós helyén a BMW 5-ös modelljét!

Audi A6 2016

Megbízható használt autók listája: luxus-kategória

A GTÜ elemzéseiben a kategória dobogós helyein bérelt helye van a német luxusmárkáknak. Az Audi A8 – ahogy az elmúlt két évben – most is kategóriagyőztes lett, míg a Porsche Panamera és a BMW 7-es sorozat fért még fel a dobogó második és harmadik helyére. 

Porsche Panamera 2016

Használt sportos autók/kabriók

Ennek a vagány, méregdrága osztálynak az élén nincs változás, 2018-ban is a Porsche 911 Carrera modellel volt arányaiban a legkevesebb probléma. Második helyre ugyancsak egy Porsche, mégpedig a Boxster/Cayman sorozat futott be, a bronzos helyre pedig a Mercedes SLK-nak sikerült még felkapaszkodnia. 

Porsche 911 Carrera 2016

Megbízható használt van/minivan-kategória

A családok kedvenc kategóriáját idén ismét a Mercedes B-osztály nyerte, míg a második és harmadik helyre a Toyota Verso és a Ford C-Max fért még fel.

Mercedes B Class

Használt SUV/crossover/off-road-kategória

A SUV/crossover kategóriának a 2018-as győztese először lett a Mercedes GLA. A tavalyi győztes még a Mercedes GLK volt, ami most a második helyre futott be. Bronzérmes az Audi Q3 lett.

Mercedes GLA 2016

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
2019. január 21.
A teljes felsőkategóriás szegmens növekedett az elmúlt évben Magyarországon

További hírek