A német GTÜ szervezet évente elkészíti a használt autók megbízhatósági rangsorát. Ezek a 2018-as kategóriagyőztesek.

A teljes lista a német Auto Zeitung szaklapban jelent meg, ahol részletes táblázatok és diagramok mutatják az egyes modellek gyengeségeit. Azokat az 1-3 éves típusokat mutatom meg, amelyek kategóriájukban dobogós helyezést értek el.

A német GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) szervezet Németország legnagyobb magánvállalkozásként működő, autók műszaki vizsgáztatásával, műszaki felülvizsgálatával és tesztelésével foglalkozó szervezete. A GTÜ-nél összesen 2500 mérnök dolgozik, de talán még fontosabb, hogy összesen 18 ezer németországi szerelőműhellyel vannak kapcsolatban, amelyek a felmérések alapjául szolgáló adatokat biztosítják.

Az 1-3 éves használt autók megbízhatósági vizsgálatához összesen 250 modell adatait értékelték, a stuttgarti szervezet szakértői és mérnökei pedig ezek alapján határozták meg az egyes modellek erősségeit és gyengeségeit. Ez utóbbiakon persze leginkább a meghibásodásokat értik, közülük is legtöbbször az elektronika és a világítás az autók gyenge pontja.

Az elektromos autók nem szerepelnek a vizsgálatban, de a GTÜ azt ígéri, hogy amint eléri a minta mérete a megfelelő nagyságot, ezek az autók is bekerülnek a megbízhatósági összehasonlításban. Azért is nagyon érdekes lesz a dolog, mert az elektromos autók elektronikai rendszere lényegesen összetettebb, mint a benzines vagy dízel autóké, ugyanakkor a motorjuk egyszerűbb felépítésű, ezért kevesebb karbantartást igényelnek.

Megbízható használt kisautók

Az 1-3 éves használt kisautók között az Audi A1 nyerte a képzeletbeli aranyérmet, míg a dobogó második és harmadik fokára a Mazda 2, illetve az Opel Adam futott be.

Megbízható használt kompaktok

Ebben a kategóriában egy kis szünet után ismét a Mercedes A-osztály vitte el a pálmát, amit a Golf VII és az Audi A3 követ.

Megbízható használt autók: középkategória

A középosztályban is egyértelmű a német dominancia, a Mercedes C-osztály és az Audi A4-es mellé harmadiknak azért a Volvo S60/V60 modellnek sikerült felkapaszkodnia.

Prémium használt autók

Ebben a szegmensben többnyire az Audi és a Mercedes modelljei versengenek egymással, és nincs ez máshogy most sem. 2018-ban az Audi A6 szerezte a legjobb eredményt, míg a Mercedes E-osztálynak meg kell elégednie az ezüstéremmel. Első alkalommal üdvözölheted a kategória dobogós helyén a BMW 5-ös modelljét!

Megbízható használt autók listája: luxus-kategória

A GTÜ elemzéseiben a kategória dobogós helyein bérelt helye van a német luxusmárkáknak. Az Audi A8 – ahogy az elmúlt két évben – most is kategóriagyőztes lett, míg a Porsche Panamera és a BMW 7-es sorozat fért még fel a dobogó második és harmadik helyére. 

Használt sportos autók/kabriók

Ennek a vagány, méregdrága osztálynak az élén nincs változás, 2018-ban is a Porsche 911 Carrera modellel volt arányaiban a legkevesebb probléma. Második helyre ugyancsak egy Porsche, mégpedig a Boxster/Cayman sorozat futott be, a bronzos helyre pedig a Mercedes SLK-nak sikerült még felkapaszkodnia. 

Megbízható használt van/minivan-kategória

A családok kedvenc kategóriáját idén ismét a Mercedes B-osztály nyerte, míg a második és harmadik helyre a Toyota Verso és a Ford C-Max fért még fel.

Használt SUV/crossover/off-road-kategória

A SUV/crossover kategóriának a 2018-as győztese először lett a Mercedes GLA. A tavalyi győztes még a Mercedes GLK volt, ami most a második helyre futott be. Bronzérmes az Audi Q3 lett.

  • Címkék:
  • Top