Genfben debütál a McLaren Senna

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A McLaren legújabb szupersportautója kifejlesztése során minden a menettulajdonságok javításáról szólt, nevét pedig nem is akárkiről kapta.

Már 2017-ben várható volt, hogy a McLaren egy különleges sportkocsit dob a piacra, erre tökéletes alkalom lesz a soron következő, 2018 márciusában tartandó Genfi Autószalon. A legendás Formula-1-es bajnok, Ayrton Senna is büszke lenne erre a járgányra.

McLaren Senna 2018

A McLaren Senna 4 literes biturbó V8-as motorja 800 lóerőt és 800 Nm maximális nyomatékot továbbít a hátsó kerekekre. Ez a McLaren történetének eddigi legerősebb belsőégésű motorja, ami utcai autóba kerül. Érdekessége, hogy 800 kilogramm leszorítóerőt termel az autó 250 km/h-ás tempónál. 2,8 másodperc alatt éri el a 100-at, végsebessége 340 km/h. Az igazán érdekes viszont a 0-200-as sprint, amelyhez mindösszesen 6,8 másodpercre van szüksége.

A hagyományos gyorsulási versenytávon, azaz 402 méteren 9,9 másodperc alatt száguld végig, ennél jobbra csak a LaFerrari, McLaren P1, a Porsche 918 Spyder, a Bugatti Veyron és a Dodge Challenger Demon képes, a Tesla Model S P100D eredménye ezen a távon 10 másodperc feletti.

McLaren Senna karbon kabin

A Senna kabinjában természetesen a szénszálas műanyag elemek dominálnak, az üléseket pedig Alcantarával vonták be, ami még izgalmasabbá teszi az összképet. Középen egy szokatlan formájú nyolc colos kijelző figyel, a kormánykerék mögé szintén egy digitális kijelzőt helyeztek el.

McLaren Senna Monocage II

Az autó a 720S alapjaira épült, az aerodinamikai optimalizálásra különösen odafigyeltek a mérnökök, szinte az összes légterelő formáján csiszoltak. A McLaren az egyik legjobb a szénszálas műanyagok készítésében, nem véletlen, hogy a Monocage II néven kifejlesztett utascella az eddigi legerősebb, amit valaha gyártott a brit üzem.

McLaren Senna sportautó

A McLaren Senna 500 darabos limitált példányszámban készül, minden egyes darab megépítése 300 munkaórát vesz igénybe, mivel kézzel készülnek a wokingi központban. Az árcédulán 750 ezer fontot, azaz 260 millió forint körüli összeget találhattál volna, hiszen már mind az 500 elkelt, úgy, ahogyan a McLaren BP23 néven fejlesztett túraautó-jellegű újdonság.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Ferrari és a Lamborghini nem akar elektromos autót
2017. szeptember 15.
Technológiai fejlődés ide vagy oda, vannak még olyanok, akiknek egy jó szívó V12 még mindig többet ér, mint bármilyen villamosított technika
McLaren Speedtail
2018. október 22.
A McLaren F1 utódának számít majd, szintén három ülés lesz benne, mint elődjében, de azon kívül szinte mindenben új!

További hírek