Hatalmas gyárat épít Kínában a Tesla

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Kínában épül a Tesla első külföldi gyártóüzeme, a Gigafactory 3, ahol a tervek szerint évente 500 ezer autó készül majd.

Egyre nyilvánvalóbb a Tesla terjeszkedési stratégiája, aminek keretében hamarosan az Egyesült Államokon kívül Európában és Kínában is épít üzemeket.  A németországi gyár egyelőre inkább csak terv, ám a kínai létesítmény megépítése olyannyira sínen van, hogy hírek szerint a cég már alá is írta az erről szóló megállapodást a sanghaji hatóságokkal.  A nemes egyszerűséggel Gigafactory 3-nak elnevezett létesítmény Lingang városban épül fel, ami nagyon közel van a külföldi vállalatok által favorizált sanghaji szabadkereskedelmi övezethez.

Tesla

Imádják a Teslát a kínai vásárlók

A Tesla beruházása több szempontból is különleges. Először is ez lesz a Tesla első Egyesült Államokon kívüli gyártóbázisa, másrészt ez lesz az első teljes egészében külföldi tulajdonban lévő üzem a kommunista országban.

A kínai kormány ugyanis korábban ragaszkodott ahhoz, hogy a külföldiek kizárólag vegyesvállalatokon keresztül lehessenek jelen az országban, a kínai tulajdon pedig ellenőrzési lehetőséget és persze hozzáférést jelentett a nyugati technológiákhoz. Sok vállalat éppen emiatt ódzkodott csúcstechnológiáit Kínába vinni, és maga Elon Musk is többször bírálta ezt a megkötést.

A kínai kormány azonban nemrég úgy döntött, hogy 2022-ig fokozatosan eltörli a korlátozást, valószínűleg ezért is döntött Musk a gyáralapítás mellett.

A másik fontos, beruházás mellett szóló érvet érdekes módon maga Donald Trump, vagyis az általa kirobbantott kereskedelmi háború szolgáltatta, ugyanis a kínai büntetővámok miatt 20 százalékkal drágultak az USA-ból Kínába szállított autók. A sanghaji üzem termékeire természetesen nem vonatkoznak a vámok, így az itt gyártott Teslák lényegesen olcsóbban juthatnak a helyi piacra.

Elon Musk

A Tesla beruházásához az is kellett, hogy a kínai kormány lazítson a külföldi befektetések szabályain.

A Gigafactory 3 még kínai léptékkel mérve is óriási beruházás, állítólag a legnagyobb külföldi befektetés lehet Sanghajban, vagyis a beruházás értéke meghaladhatja az 5,5 milliárd dollárt (1500 milliárd forintot), amennyit a Walt Disney költött a Sanghaj Disney Resort szórakoztató központ megépítésére.

A Tesla kínai üzemében a tervek szerint évente 500 ezer autó készül majd, de ami legalább ennyire fontos, kutatás-fejlesztés, gyártás és értékesítés egyaránt lesz majd az egységben. Mégpedig nem is túl soká, ugyanis a kínai Caijing pénzügyi magazin szerint az üzem építése 2019 elején elkezdődhet, vagyis akár 2020-ban legördülhet az első kínai Tesla a gyártósorról.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Tesla Model X
2019. május 21.
A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2018. november 27.
2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.
Videón a Jaguar I-Pace és a Tesla Model X gyorsulási versenye!
2018. március 05.
A két Crossover egymásnak feszült egy gyorsulási- és állóra fékezési teszt erejéig. Egészen érdekes eredmények születtek.