Hatalmas gyárat épít Kínában a Tesla

Közzétéve:
2018-07-11, 16:23

Kínában épül a Tesla első külföldi gyártóüzeme, a Gigafactory 3, ahol a tervek szerint évente 500 ezer autó készül majd.

Egyre nyilvánvalóbb a Tesla terjeszkedési stratégiája, aminek keretében hamarosan az Egyesült Államokon kívül Európában és Kínában is épít üzemeket.  A németországi gyár egyelőre inkább csak terv, ám a kínai létesítmény megépítése olyannyira sínen van, hogy hírek szerint a cég már alá is írta az erről szóló megállapodást a sanghaji hatóságokkal.  A nemes egyszerűséggel Gigafactory 3-nak elnevezett létesítmény Lingang városban épül fel, ami nagyon közel van a külföldi vállalatok által favorizált sanghaji szabadkereskedelmi övezethez.

Tesla

Imádják a Teslát a kínai vásárlók

A Tesla beruházása több szempontból is különleges. Először is ez lesz a Tesla első Egyesült Államokon kívüli gyártóbázisa, másrészt ez lesz az első teljes egészében külföldi tulajdonban lévő üzem a kommunista országban.

A kínai kormány ugyanis korábban ragaszkodott ahhoz, hogy a külföldiek kizárólag vegyesvállalatokon keresztül lehessenek jelen az országban, a kínai tulajdon pedig ellenőrzési lehetőséget és persze hozzáférést jelentett a nyugati technológiákhoz. Sok vállalat éppen emiatt ódzkodott csúcstechnológiáit Kínába vinni, és maga Elon Musk is többször bírálta ezt a megkötést.

A kínai kormány azonban nemrég úgy döntött, hogy 2022-ig fokozatosan eltörli a korlátozást, valószínűleg ezért is döntött Musk a gyáralapítás mellett.

A másik fontos, beruházás mellett szóló érvet érdekes módon maga Donald Trump, vagyis az általa kirobbantott kereskedelmi háború szolgáltatta, ugyanis a kínai büntetővámok miatt 20 százalékkal drágultak az USA-ból Kínába szállított autók. A sanghaji üzem termékeire természetesen nem vonatkoznak a vámok, így az itt gyártott Teslák lényegesen olcsóbban juthatnak a helyi piacra.

Elon Musk

A Tesla beruházásához az is kellett, hogy a kínai kormány lazítson a külföldi befektetések szabályain.

A Gigafactory 3 még kínai léptékkel mérve is óriási beruházás, állítólag a legnagyobb külföldi befektetés lehet Sanghajban, vagyis a beruházás értéke meghaladhatja az 5,5 milliárd dollárt (1500 milliárd forintot), amennyit a Walt Disney költött a Sanghaj Disney Resort szórakoztató központ megépítésére.

A Tesla kínai üzemében a tervek szerint évente 500 ezer autó készül majd, de ami legalább ennyire fontos, kutatás-fejlesztés, gyártás és értékesítés egyaránt lesz majd az egységben. Mégpedig nem is túl soká, ugyanis a kínai Caijing pénzügyi magazin szerint az üzem építése 2019 elején elkezdődhet, vagyis akár 2020-ban legördülhet az első kínai Tesla a gyártósorról.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Tesla Model X
2019. május 21.
A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe
Tesla Model 3
2016. július 10.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Videón a Jaguar I-Pace és a Tesla Model X gyorsulási versenye!
2018. március 05.
A két Crossover egymásnak feszült egy gyorsulási- és állóra fékezési teszt erejéig. Egészen érdekes eredmények születtek.
Csődöt jelent a Tesla?
2017. november 29.
Nem sokkal azután, hogy bejelentette az új Roadster és a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, sötét jóslatokba bocsátkoztak az elemzők a vállalat jövőjével kapcsolatban.