Hiány lehet Volkswagenből 2018 második felében

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Korlátozzák szeptemberben a Volkswagen wolfsburgi üzemében a termelést, mert a vártnál nehezebben tudják levizsgáztatni modelljeiket az új károsanyag-kibocsátási szabvány szerinti értékekre.

Egészen elképesztő bejelentést tett Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója a wolfsburgi központi üzem dolgozóinak, miszerint vissza kell fogniuk termelésüket 2018 második félévében. Mégpedig azért lesz szükség erre, mert a vártnál nehezebben haladnak az üzemanyag-fogyasztási és a károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabványra (WLTP - Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) való áttéréssel.

A wolfsburgi Volkswagen gyár

200 modellvariációt kell rendkívül rövid idő alatt újra levizsgáztatni és engedélyeztetni.

Az Európai Unióban 2017. szeptember 1-jétől már a WLTP alapján megállapított értékeket kell megadni az új fejlesztésű modelleknél, és 2019-ig fokozatosan az összes korábban kifejlesztett, de új gyártású személygépkocsinál is a WLTP szabványt kell alkalmazni.

A WLTP szabványt a VW 2015-ben kirobbant dízelbotránya nyomán vezették be, az új mérési eljárás a várakozások szerint az eddiginél pontosabban mutatja meg, hogy egy autó a mindennapi használat során mennyi üzemanyagot fogyaszt és mennyi káros anyagot bocsát ki.

Volkswagen

Lenyűgöző látvány a Volkswagen wolfsburgi gyára.

Vagyis az egészet magának köszönheti a cég, hiszen anno „csaló” szoftvert telepített dízelautói kipufogógáz-tisztító berendezéseibe. Az autók így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálták, vagyis csaltak. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érintette, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

Az új kibocsátási tanúsítvány megszerzéshez szükséges tesztek sokkal összetettebbek és hosszabbak, nagyjából háromszoros vagy négyszeres időráfordítást igényelnek, mint a korábbiak. Ezért Dies szerint hiába tesztelik az autóikat „éjjel-nappal”, így sem végeznek időben, ezért a húszezer embert foglalkoztató wolfsburgi üzemben termeléskieséssel kell számolni a harmadik negyedévben. A feladat nagyságát jól mutatja, hogy egyedül a Volkswagen márkánál több mint 200 modellvariációt kell rendkívül rövid idő alatt újra levizsgáztatni és engedélyeztetni.

Wolfsburg

Íme, az ikonikus épület.

A tervek szerint a nyári szünet után csak olyan modelleket gyártanak majd, amelyek már átestek a vizsgálatokon, a járművek kiszállítását pedig az engedélyek megérkezésével, fokozatosan kezdik majd meg. Ez azt jelenti, hogy egy ideig csak a készlet gyűlik, ezért kell szeptemberben leállni a termeléssel.

A Handelsblatt német üzleti lap szerint a VW-nél azzal számolnak, hogy az átállás körüli nehézségek visszavetik a cégcsoport teljesítményét az üzleti év második felében. Az is lehetséges, hogy átmenetileg a rövidített munkaidőre vagy a négynapos munkahét bevezetésére kényszerülnek.

A VW-hoz tartozó Porsche már májusban bejelentette, hogy az átállás miatt ideiglenesen szűkítik a modellkínálatot. A Handelsblatt szerint más gyártók, köztük a Renault és a Hyundai is hasonló gondokkal küszködik.

Forrás:

  • MTI

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1965 Volkswagen Typ 3 fastback, fekete, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. augusztus 18.
1961-ben a Volkswagen bemutatta a Bogár egy tovább fejlesztett változatát, a szedán Typ 3-t. A faros limuzin akkora sikernek örvendett, hogy a cég rövidesen piacra dobta a kombi és fastback kivitelt is.
A Volkswagen elektromos bogara menet közben
2019. szeptember 06.
A Volkswagen egy klasszikus bogárba rakta az e-Up! elektromotorját.

További hírek