Hiper tanulmányautót mutattak be a Tokyo Auto Salonon

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A Toyota egy már-már űrhajóra emlékeztető, nem is szuper-, egyenesen hiper autóval jelentkezett be a nívós japán autó kiállításon: bemutatkozott a GR Super Sport.

A Tokiói Autószalon alapjaiban inkább a tuning felé kacsintó rendezvény a japánoknál. Megesik azonban, hogy nem egy módosított, tuningolt járgánnyal, hanem teljesen új gyöngyszemekkel állnak elő a „stance-tenger” közepén a gyártók. Így tett a Toyota is, mikor lerántotta a leplet a legújabb Gazoo Racing keretei között fejlesztett Super Sportról.

Az egyelőre még tanulmányautóként megjelenő Super Sport ha valóban gyártásba kerül, elérkezik a pillanat, amikor is japán gép lép a hiperautók világába. Ezzel nem csak az első japán hiperautó lesz, de komoly üzenet a felől is, hogy a japánok nem alusszák tovább végtelennek tűnő álmukat, és határozottan lépnek be a kategóriába.

Toyota Gazoo Racing hiperautó ultrakönnyű szénszálas váza

Toyota Gazoo Racing hiperautó ultrakönnyű szénszálas váza

A gyártó nem csupán egy makettel érkezett a bemutatóra, hiszen a csillogó borítás alatt, egy működőképes prototípus rejtőzött. A Toyota nyilatkozata szerint a továbbiakban is futóképes tanulmányokkal fognak előállni, hiszen a versenyzés ihleti a fejlesztést is, egy járni képtelen autóból pedig nem sok minden derül ki.

Néhány igen imponáló részlet a gépszörnyetegről: A GR Super Sport 13x18 hüvelykes, 330/710R18 Bridgestone Potenza slick abroncsokba csomagolt, kovácsolt BBS felniket és szén-kerámia keverék Akebono fékeket kapott. A vezető ülés elhelyezése egyértelműen versenyautós, továbbá az egész alváz és kasztni minden lényeges eleme szénszálas.

Bridgestone Potenza slick abroncs a Toyota GR Super Sport alatt

Bridgestone Potenza slick abroncs a Toyota GR Super Sport alatt

A hófehér, meglepően tetszetős kasztni várhatóan nem sokat fog változni, hiszen a Toyota utcára szánja a versenyautót, de ha kicsit közelebbről nézi valaki, felmerül a kérdés, hogyan lesz ebből valóban utcai felszereltségű járgány? Egy ideig még rejtély marad a válasz. A GR Super Sport egy 2.4 literes V6-os motorral büszkélkedik, amely egészen alacsonyan a kasztni közepén helyezkedik el. Az autó oldalán elhelyezett légbeömlők, olajhűtők és minden, ami a légáramlást elősegíti, a maximális kihasználtságot hivatott szolgálni.

A kézzel készített turbófejek után feltűnik, hogy van itt bizony egy hibrid támogatás is, amiről pontos teljesítmény adatokat vagy működési elvet ugyan még nem adott ki a Toyota, de állításuk szerint a kombináció közel 1000 lóerőt lesz képes generálni. Mindezt egy utcainak szánt autóban. Szemmel láthatóan a japánok ismét nagyot álmodtak, remélem meg is tudják valósítani azt.

A hibrid támogatás segítségével a Super Sport akár 1000 lóerős is lehet

A hibrid támogatás segítségével a Super Sport akár 1000 lóerős is lehet

Várhatóan a Toyota előbb az új generációs Suprát fogja piacra és utcára dobni, de keringenek elképzelések, hogy valójában a Gazoo Racing név alatt kiadott autók lesznek a Supra utódia. Mindenesetre izgalmas dolgok várhatóak a Toyotától 2020-ig, ezzel pedig remélhetőleg a többi japán gyártót is fejlesztésre sarkallja.

Forrás:

További autós hírek

A TV2 is foglalkozott a ma esti Tényekben azzal az audissal, aki még szeptemberben hajtott be szabálytalanul a Dunakeszi-Alagi major körforgalomba, majd feltartotta...

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

Kapcsolódó írások

Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
Új Corolla ütközik a régivel. Túlélted volna?
2017. május 19.
Az autók biztonságtechnikai szempontból is forradalmi fejlődéseken mentek keresztül. De vajon egy új autóban nagyobb az esély a túlélésre?
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?
A legőrültebb autók a 2017-es tokiói autószalonról
2017. november 02.
A japánoktól Európába egészen visszafogott modellek jutnak csak el, de a galéria bemutatja azt is, mit tudnak kihozni magukból, ha a saját közönségüknek gyártanak