Így készül egy BMW - VIDEÓ

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Egészen elképesztő látni, ahogy a BMW amerikai gyárában hogyan készülnek az autók, hogy miként dolgoznak együtt emberek és robotok.

A BMW egyetlen autógyára a dél-karolinai Spartanburgban működik, ahol a bajor cég X3-as, X5-ös és X6-os SUV-jait gyártják zömében a helyi piacra. Az üzem érdekessége, hogy 450 dolgozóra 500 robot jut, de a dolgozók munkáját is egészen elképesztő masinák segítik.

A komplexum hatékonyságát mutatja, hogy itt naponta 1400 autó készül, ami ha egyhónapos nyári leállással számolok, bizony 467 600 kocsit jelent évente. Vagyis minden egyes emberi munkaerőre 1039 legyártott autó jut, ami azért már jól mutatja az autóipar automatizáltságának az előrehaladtát.

A gyártás első műveleti terepe az úgynevezett body shop, ami tulajdonképpen a karosszériaelemek gyártását és összeszerelését jelenti. A munka összetettsége szembetűnő annak tükrében, hogy több mint 400 elemből áll a karosszéria, amelyek beépítését és hegesztését nagyrészt robotok végzik, szemmel szinte alig következő sebességgel. A robotok az karosszéria elemeit 400 szegeccsel és 7500 ponthegesztéssel rögzítik egymáshoz.

Innen a karosszéria a festő üzembe, az úgynevezett paint shop-ba gurul át, ahol öt festékréteget kap. Először foszfát-fürdőbe merítik a fémet, ami egy lépésben zsírtalanít, valamint vékony vasfoszfát réteggel vonja be a felületet, ami a korrózióvédelem miatt fontos. Ezután robotkarok PVC-spray-vel fújják le az illesztéseket, ami gyakorlatilag vízhatlanná téve az autót.

Ezután az embereké a főszerep, ugyanis nekik kell tüzetesen átnézniük a gépek által elvégzett munkát, és egy ceruzához hasonló szerkezettel kijavítaniuk, ha valahol hiányosságot találnak.

napi 1400 X-szériás modell készül a BMW spartanburgi gyárában

Amikor az emberek végeztek a javítással, akkor ismét a robotokon a sor, hogy rétegenként felvigyék a festéket a karosszériára. Az ellenőrzés, az apróbb hibák javítása és kipolírozása ismét az emberek dolga, vagyis gyakorlatilag ők ellenőrzik a robotok munkáját (nem is olyan rég még inkább a számítógépek ellenőrizték az embereket).

Ezután jön az összeszerelés, ahol első lépéskén helyére teszik a szélvédőt a robotok, majd újra az emberek jönnek, akik beszerelik a kárpitokat, az üléseket, a könyöklőt és minden mást, majd következik a motor és a kipufogó-rendszer, végül pedig az ajtók.

Érdekes látni, hogy a nehéz részegységeket robotok adják az emberek kezébe, így nincs szükség komoly erőkifejtésre a munkájuk során. Végül a kerekek és az első lökhárító következik, és ami az én nagy kedvencem: egy ember gumikalapáccsal helyére üti a legendás BMW emblémát. Ezt én sem bíznám rá egy milliárd forintot érő robotra sem!

Forrás:

További autós hírek

A népszerű kamionos vlogger elmeséli videójában hogy járt. Összesen 171 ezer forintra büntették! A hazai útdíjfizetési rendszer áldozataként elismeri a…

Évát levetkőztették, protézissel kellett mankó nélkül járnia, pedig egyértelmű, hogy állapota végleges- tudta meg a 24.hu Több mint három hónapja…

Több százezer autós szembesülhet azzal, hogy a károkozói pótdíj miatt a normál tarifa másfél-kétszeresét, extrém esetben akár az ötszörösét számítják…

Komoly ütemben terjed a Neten egy, a 4-es számú főúton Debrecen irányából Szolnok felé közlekedő motorosról készült videó. Az aerodinamika…

Olyat gyakran látunk és posztlunk is, hogy a robogó, megkülönböztető jelzést használó mentőautó után bevágódnak és így próbálnak maguknak időt…

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
2018. november 30.
A BMW M-sportrészlege az E92 M3-mal búcsúztatta a szívó V8-as motort. A 2013-ig gyártott negyedik szériából nehezen, de lehet még találni megkímélt példányokat, viszont készülj fel, hogy ez az autó nem elégszik meg azzal, ha csak tankolod, hiszen sokkal több törődést igényel, ami a videóból is kiderül!
2018. december 29.
1978-ban a Lamborghini, BMW és az ItalDesign közösen megalkották a valaha volt egyik legjobb BMW-t, az M1-t. 1978 és ’81 között a versenypályákon hódított, ma a gyűjtők nélkülözhetetlen darabja