Egészen elképesztő látni, ahogy a BMW amerikai gyárában hogyan készülnek az autók, hogy miként dolgoznak együtt emberek és robotok.

A BMW egyetlen autógyára a dél-karolinai Spartanburgban működik, ahol a bajor cég X3-as, X5-ös és X6-os SUV-jait gyártják zömében a helyi piacra. Az üzem érdekessége, hogy 450 dolgozóra 500 robot jut, de a dolgozók munkáját is egészen elképesztő masinák segítik. A komplexum hatékonyságát mutatja, hogy itt naponta 1400 autó készül, ami ha egyhónapos nyári leállással számolok, bizony 467 600 kocsit jelent évente. Vagyis minden egyes emberi munkaerőre 1039 legyártott autó jut, ami azért már jól mutatja az autóipar automatizáltságának az előrehaladtát.
A gyártás első műveleti terepe az úgynevezett body shop, ami tulajdonképpen a karosszériaelemek gyártását és összeszerelését jelenti. A munka összetettsége szembetűnő annak tükrében, hogy több mint 400 elemből áll a karosszéria, amelyek beépítését és hegesztését nagyrészt robotok végzik, szemmel szinte alig következő sebességgel. A robotok az karosszéria elemeit 400 szegeccsel és 7500 ponthegesztéssel rögzítik egymáshoz. Innen a karosszéria a festő üzembe, az úgynevezett paint shop-ba gurul át, ahol öt festékréteget kap. Először foszfát-fürdőbe merítik a fémet, ami egy lépésben zsírtalanít, valamint vékony vasfoszfát réteggel vonja be a felületet, ami a korrózióvédelem miatt fontos. Ezután robotkarok PVC-spray-vel fújják le az illesztéseket, ami gyakorlatilag vízhatlanná téve az autót. Ezután az embereké a főszerep, ugyanis nekik kell tüzetesen átnézniük a gépek által elvégzett munkát, és egy ceruzához hasonló szerkezettel kijavítaniuk, ha valahol hiányosságot találnak. Amikor az emberek végeztek a javítással, akkor ismét a robotokon a sor, hogy rétegenként felvigyék a festéket a karosszériára. Az ellenőrzés, az apróbb hibák javítása és kipolírozása ismét az emberek dolga, vagyis gyakorlatilag ők ellenőrzik a robotok munkáját (nem is olyan rég még inkább a számítógépek ellenőrizték az embereket). Ezután jön az összeszerelés, ahol első lépéskén helyére teszik a szélvédőt a robotok, majd újra az emberek jönnek, akik beszerelik a kárpitokat, az üléseket, a könyöklőt és minden mást, majd következik a motor és a kipufogó-rendszer, végül pedig az ajtók. Érdekes látni, hogy a nehéz részegységeket robotok adják az emberek kezébe, így nincs szükség komoly erőkifejtésre a munkájuk során. Végül a kerekek és az első lökhárító következik, és ami az én nagy kedvencem: egy ember gumikalapáccsal helyére üti a legendás BMW emblémát. Ezt én sem bíznám rá egy milliárd forintot érő robotra sem! Forrás: