Így nyitották a 2018-as évet a Miatások

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

A Magyar MX-5 Klub Szezonnyitó találkozóján jártam, sok szép Macudát láttam.

Boldog Mazda Miata tulajdonosként egyébként is terveztem részt venni az eseményen, de így alkalomadtán néhány szóban össze is foglalom az élményeket. Hihetetlenül korai keléssel és egy kedves barátommal karöltve útnak indultam a kunmadarasi repülőtér felé Budapestről.

Simon Tamás reggeli eligazítást tart a Kunmadarasi repülőtéren, a biztonságos autózás érdekében.

Röpke kétórás, ködös, nyálkás utazás után végre megérkeztem, azaz megérkeztünk és beálltunk a regisztrációs sorba, felelősségvállalási nyilatkozat, rajtszám, ajándék kulcstartó (nagyon jópofa módon, mindenkinek a saját MX-5 generációjához igazítva) és már döcögtünk is tovább a reptér rendezvény céljából elkülönített részére.

A rövid reggeli eligazítás után már indult is az ereszd el a hajam, akarom mondani tetőm. A szervezők négy külön pályát állítottak össze, amelyet minden résztvevő Miatás saját felelősségére használhatott. A példátlan összetartást erősítette továbbá, hogy az egész rendezvény alatt maguk a tagok látták el a pályákon a bírói és minden egyéb feladatot is. Nem volt fizetett személyzet, az egész egy hatalmas családra hasonlított.

Gyorsulási pályán két MX-5 NB méri össze erejét a 2018-as MX-5 szezonnyitón.

A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták magukat drift, szlalom, gyorsulás és ügyességi kategóriákban, egyszóval bármire is használod az Miatádat, annak volt helye és ideje a szezonnyitón. Ezelőtt még nem volt alkalmam ennyi MX-5-t látni egyetlen helyre összegyűlve, de most megtekinthettem a felhozatalt. Azt kell mondjam ebben a társaságban mindenki elmebeteg módon szereti az autóját, a teljesen gyári állapottól a japánosan szétfaragott kocsikig mindenből láttam néhányat (vagy sokkal többet), de egyetlen elhanyagolt, vagy mostohán tartott autó sem volt.

Volt szerencsén Simon Tamással is beszélgetni, a Magyar MX-5 Klub vezetőjével, ejtettünk néhány szót a klubról magáról és a jövőbeli terveikről:

Pályaszéli hangulat a drift részleg mellett felállítva, a képen 2 db NA Miata és 4 db NB részletei látszódnak.

Mikor alakult a klub?

Simon Tamás: A klub 2004-ben alakult, hivatalos egyesületi formában pedig 2017 óta működik. Mostanra lehetősége van bárkinek, aki Miata-szerelmes, csatlakozni az egyesülethez, hogy tovább gyarapítsa a közösséget.

Ki alapította a klubot?

Simon Tamás: A Klubot Gácsi Gergely alias Gram hozta létre a miata.hu weboldallal egyetemben. Gram a Klub vezetésétől 2016 április végén leköszönt, azóta én irányítom a klubot. Jómagam 2009 óta vagyok tagja a klubnak és 2011-12-től segítettem Gram munkáját.

Miért alakult az MX-5 Klub/Egyesület?

Simon Tamás: Az Egyesület célja a Mazda MX-5 típusú személygépkocsik tulajdonosainak, használóinak összefogása, tájékoztatása, érdekvédelme, érdekképviselete, számukra színvonalas összejövetelek, rendezvények szervezése, közösségépítő egyéb tevékenységek megvalósítása. Az Egyesület tevékenységét mindenkor úgy végzi, hogy e tevékenység az MX-5 típus presztízsével összhangban történjen a típus további magyarországi népszerűsítése érdekében.

Parkoló Miaták a 2018-as MX-5 Szezonnyitón, Kunmadarason.

Mi a jelentkezés menete, feltételei, ha valaki tag akar lenni nálatok?

Simon Tamás: A tagságnak nincsenek különösebb feltételei, célunk egy nyitott és befogadó közösség létrehozása, így minden Miatársat szeretettel várunk, akik ilyen módon is szeretnék kifejezni a közösséghez tartozást és formálisan is szeretnének szerepet vállalni a Klub életében. A jelentkezéshez szükséges segítséget minden belépni akaró Miatárs elérheti a weboldalunkon.

Milyen rendezvényekre számíthatok még idén, mik a tervek?

Simon Tamás: Konkrét eseménynaptárunk, amik már biztosak a 2018-as évre vonatkozóan a következőképp fest:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat idén 5. alkalommal rendezi meg a Kárpát medencei mozgássérült fiatalok nyári táborát Balatonfenyvesen. 2018-ban a tábor augusztus 13-18. között kerül megrendezésre. Mi augusztus 17-én, pénteken megyünk, és elviszünk egy-egy körre pár táborlakót a környéken. 

  • Hagyományos Évzáró gurulás - 2018.12.31. 

Egyéb terveink között szerepel még június-július magasságában egy ausztriai túra és egy erdélyi túra, valamint augusztusban ismét Kunmadarasra látogat a klub, és a szezonnyitóhoz hasonló találkozót szervezünk. Szeptember-október magasságában pedig természetesen megrendezésre kerül a Szezonzáró találkozó. Jövő évi terveink között szerepel egy meglepetés is, mivel 30. évfordulóját ünnepli majd a típus, nagy dobással készülünk!

Driftelő Mazda MX-5 NB a Kunmadaris repülőtéren.

Kíváncsian várom a Magyar MX-5 Klub rendezvényeit

Személy szerint izgatottan várom, az összes rendezvényt, szeretnék részt venni amin csak lehet, mert ha eddig nem kapott volna el az MX-5 flow rendesen, akkor ezek után már választásom sem lenne. Számomra teljesen új és szokatlan az összetartás ebben a klubban, a szervezőség közvetlen és határozott. Mégis marad a felhőtlen jó kedv és az autók szeretete.

A szezonnyitó valójában egykét2 és fél napos rendezvény volt, hiszen már a szombati nap előtt voltak, akik csapatostul leutaztak Kunmadarasra, és már a péntek estét is a kis roadsterek között együtt töltötték. A szombati nap megkoronázásaként a szervezők még a reptéren megvendégelték az egész díszes Miatársaságot egy birkapörkölt/halászlé vacsorára, majd a foglalt szállásokon folytatódott a buli. Vasárnap pedig egy közös roadster túrával zárták a hétvégét a klubtagok.

Rövid beszámolóm ezzel véget is ér, tűkön ülve várom a következő, nagy Hungaroringes találkozót, és remélem hasonlóan jó élményekkel térek majd haza. A szezonnyitóról készült galériát a cikk alatt megtekintheted.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Mazda MX-5 szezonnyitó 2019
2019. április 05.
Több szempontból is fantasztikus, élményekkel teli hétvége volt a március utolsója, mely főként a kis játékos roadstereknek kedvezett
Egy játékautó története - I. rész
2018. április 09.
Mazda MX-5 Miata, avagy a kortalan matchbox.

További hírek