Ilyen az egy pillanat alatt lánctalppá átváltozó kerék (videó)

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Az amerikai hadsereg már teszteli azt a különleges kereket, ami menet közben, két másodperc alatt képes lánctalppá átalakulni, így átjut szinte bármilyen extrém terepen.

A lánctalp fantasztikus találmány, hiszen nagy súlyú gépeknél a kerék mélyen a talajba vág, különösen laza, mocsaras vagy havas talajon fordulhat ez elő, ezért könnyű vele elakadni.

Bizonyos határig persze lehet kompenzálni a dolgot a kerék méretének növelésével vagy a futófelület szélesítésével, de egy pont után a méret és a súly már elviselhetetlen, nem beszélve az ezekkel járó magas költségekkel. És persze nem mindenhol van mód hatalmas kerekeket használni, egyszerűen, mert nincs elegendő hely!

lánctalpas Hamvee

Kemény, szilárd burkolatú talajon is gondot jelent a nagy súly, itt főleg azért, mert a kerék könnyen megsérti, felszántja az utat. Persze, létezik megoldás, mégpedig a jól bevált lánctalp, amit harckocsikon, nehéz munkagépeken és traktorokon is alkalmaznak, ám ez lassúvá és nehézkessé teszi a mozgást, ezért egy terepjárón vagy egy személykocsin aligha volna praktikus.

Éppen ezért zseniális a DARPA cég Ground X-Vehicle Technolgies (GXV-T) megoldása, amivel egy pillanat alatt lánctalppá alakítható át egy kerék, ami egy újabb gombnyomással azonnal vissza is változik, ha éppen arra van szükség. A vállalat nem állítja, hogy a rendszer már tökéletesen működik, ám a videójuk szerint egészen jól haladnak a fejlesztéssel.

Az átalakítható kerék (Reconfigurable Wheel-Track, RWT) legnagyobb előnye, hogy az ezzel felszerelt autó képes nagy sebességgel haladni, mintha hagyományos kerekei lennének, míg „lánctalp üzemmódban” egészen extrém terepen is könnyedén át tud hajtani. Az amerikai Carnagie Mellon egyetem nemzeti robotikai központjában kifejlesztett kerék ezt úgy képes elérni, hogy a formáját két másodperc alatt, akár menet közben is képes körből háromszög alakúra átalakítani.

Humvee

Ahogy ez lenni szokott, a hadsereg azonnal ráharapott a lehetőségre, és a Humvee terepjáró bizony remekül ment vele, de az is lehet, hogy később a legkülönfélébb harci járműveken is alkalmazzák majd, hiszen a katonaság számára a gyorsaság és a terepes képesség egyaránt fontos.

Ahogy az a videóból is kitűnik, meglehetősen összetett szerkezetről van szó, aminek része egy kerékagymotor és egy különleges, mind a négy kereket külön-külön szabályozó felfüggesztés, ami a Pratt&Miller cég fejlesztése.

De szerintem a legjobb, ha megnézed a videót!

Forrás:

Kapcsolódó írások

Hétvégi programajánló november első hétvégéjére!
2017. november 02.
Budapesten megrendezik autós szépségverseny díjkiosztót, rendeznek többek között veterán, tuning és roadster kategóriákban. Nyirádon kamion és quad bemutatóval fűszerezett versenyek lesznek, Egerben pedig az Országos Ralibajnokság zárófutamára kerül sor.
Legújabb Land Rover Defender várható kinézete
2018. október 04.
2020-ban bemutatkozik a Defender legújabb, teljesen átdolgozott generációja. A legendás terepjáró újult erővel feszül a ringbe, amit jelenleg a G-osztály ural!
E.C.D. Automotive Design Land Rover Defender tuning, oldalról
2018. október 11.
A Land Roverekre specializálódott amerikai cég megint kitett magáért ezzel a projekttel.
Limitált példányszámú Nissan GT-R
2019. január 04.
Egy hójáró Juke, egy limitált GT-R, színes X-Trail és egy furgon: elég vajon lenyűgözni az embereket?