Interjú Vogel Adrienn autóversenyzővel!

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Vogel Adrienn nemrég ismerkedett meg az autóversenyzéssel, ennek ellenére egy nemzetközi szériában versenyzik, ami komoly versenysorozatok betétfutamaként is szolgál.

Adrienn és csapattársa, Krajnyák Petra a KIA Lotos kupasorozatban versenyeznek, ők az egyedüli női csapat a mezőnyben. A széria volt már betétfutama a WTCC sorozatnak, ahol Michelisz Norbert és a Zengő csapat is versenyzik, de az ADAC GT Masters sorozat előtt is mentek már. Adrienn és csapattársa is szép eredménnyel zárt az idei szezonban.

Mikor kezdtél érdeklődni a versenyzés iránt? Ez egy régi szerelem, vagy nemrég érintett meg a benzingőz?

Gyerekkori szerelem. Sokat jártam raliversenyekre és mindig lenyűgözött, ahogy terelik a vasakat. Kipróbálni azonban csak 5 évvel ezelőtt volt lehetőségem.

Vogel Adrienn a KIA Lotos sorozatban versenyez

Kitől kaptál először lehetőséget élesben versenyautót tesztelni?

Jobbágy Ákostól. Ő az Oxxo Racing Team tulajdonosa. Régóta dolgozom vele és Tőle kaptam a lehetőséget.

Mi történt ezután, hogyan folytatódott a karriered?

Néhány versenyen tudtam csak indulni egy szezonban. Lotussal kezdtem el, de egy verseny után átmentem srácok közé a Suzuki kupába. Ott az első évben két versenyhétvégén indultam. Rá egy évre már három versenyhétvégét teljesítettem. A következő évben ismét vissza ültem a Lotus ülésbe, de itt három versenyhétvége után félbeszakadt a széria. Ez után ismét visszatértem a Suzuki kupába és ez volt életem első teljes szezonja, ahol év végén összetettben negyedik helyen végeztem srácok között.

Mennyire kemény a mezőny, amiben most versenyzel, történt-e nagyobb incidens az elmúlt időszakban?

A Kia Lotos Race egy nemzetközi széria. Csapattársammal, Petrával ketten vagyunk csak lányok. A mezőny nagyon kemény, nagy és kimerítő csatákat vívunk. Állandó ütközések jellemzik. Nem nagyon volt olyan hétvége, ahol ne ütköztünk volna vagy ne löktek volna le a pályáról. Szlovákiában volt a legnagyobb balesetem, ahol az első futamon 140 kilométeres sebességgel löktek a falba. A második versenyen meg elém forgott be egy másik autó, akit nem tudtam elkerülni.

Nagy csaták a KIA Lotos sorozatban

Milyen országokban voltál eddig ahol versenyeztél?

Szerencsére sok helyen megfordultam már. Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia, Kína, Lengyelország, Olaszország. Remélem, a jövőben még több helyszínre eltudok majd jutni, jó dolog mindig más és más pályákon versenyezni, új élményeket szerezni.

Mennyit edzel, hogyan készülsz fizikailag a versenyekre, milyen gyakorlatokat végzel?

Heti 2-3 alkalommal járok edzőterembe és a kardió edzéseket részesítem előnyben, futás, bicikli, ellipszis gép. Emellett láb és hasgépek valamint egy kicsi súlyzúzás. Fontos a fizikai felkészülés, de mentálisan is készen kell állni a versenyzéshez, a nagy csatákhoz, ezért a pihenésre is időt kell szakítani.

Vogel Adri versenyben, az ADAC GT sorozat betétfutamán

Foglalkozol egyéb tevékenységgel a sporton kívül, esetleg van más szereped, küldetésed az autósportban?

A versenyzésen csak kis része a feladataimnak. Egész évben rengeteg rendezvényre járok. Autóztatok és sokszor vezetéstechnikát oktatok. Szerintem nem az a fontos, hogy elvezesd az autót, hanem hogy urald, ha bajba kerülsz. Sokan rosszul reagálják le, ha az autójuk megcsúszik, így növelik a baleset veszélyét. Egy ilyen oktatás alkalmával a helyes reakciók felé tereljük a tanulókat.

Milyen terveid vannak a jövőt illetően, vagy a jelenlegi szériádban?

Mindig nehéz a jövőről beszélni, mert természetesen maradnék a motorsportban. Jelenleg még tervezzük a jövő évet. Több széria is számításba jöhet, de még nincs végleges döntés ezzel kapcsolatban.

Vogel Adrienn a dobogón a KIA Lotos versenyen

 

Fotók: Vogel Adrienn

Az interjút készítette: Porkoláb Bence

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hétvégi program és versenyajánló 11.18.-11.19.
2017. november 16.
Ezen a hétvégén a TV képernyők előtt lesz érdemes figyelni az autósport eseményeket, WRC és WTCC verseny is lesz. Magyarországon egy egyedülálló programra szeretnénk felhívni a figyelmet!
1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt.

További hírek