Itt a Bridgestone új gumiabroncsa!

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

A Bridgestone több mint 25 000 autótulajdonos véleményét kérte ki a Turanza T005 abroncs kifejlesztése előtt, mely újdonsült futófelületének és egyedi gumikeverékének köszönhetően vizes úton is gyors megállást és jó irányíthatóságot biztosít.

Kezdem egy rövid kronológiai áttekintéssel a Bridgestone történetét: a gumiabroncs és gumitermék gyártó vállalatot 1931-ben alapította Shojiro Ishibashi. A cég megörökölte alapítója nevét: az „ishi” japánul „követ” jelent, míg a „bashi” japán jelentése „híd”. A konszern és leányvállalatai a világ 25 országában 180 gyárat üzemeltetnek és több mint 144 000 munkatársat foglalkoztatnak, termékeit pedig több mint 150 országban értékesítik. Termékköre 84%-át különböző gumiabroncsok alkotják, míg kínálatának fennmaradó 16%-át gépkocsik gumi alkatrészei, ipari gumitermékek, vegyszerek, illetve sporttermékek alkotják.

Bridgestone Turanza T005 a Groupama tanpályán

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2006-ban kezdte meg működését, alapítása óta a vállalat munkavállalóinak száma több mint kétszeresére emelkedett: míg 2008-ban 361 munkavállalóval kezdődött meg a termelés, addig napjainkban már közel 1100-an dolgoznak itt. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. gyárában elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebesség indexű, személyautó és terepjáró abroncsok készülnek, több mint 230 féle méretben.

Bridgestone Turanza T005

A sajtótájékoztató főszereplője a Turanza T005 nevet viselő gumiabroncs volt. A gumi kifejlesztése előtt a gyártó több, mint 25 000 autóst kérdezett meg, hogy kiderítsék milyen érzelmi és funkcionális elvárásaik vannak egy gumiabronccsal kapcsolatban. A hat országot magába foglaló tesztből kiderült, hogy az autósoknak a vizes út jelenti a legnagyobb kihívást, ezen belül is az előzés és a hirtelen felbukkanó biciklisek vagy gyalogosok előtti megállás. Érdekes, hogy az autósok 43%-ának fontosabb volt a stabil kanyarodás és fékezés vizes úton, sőt, akár 15%-kal magasabb árat is hajlandók kifizetni a „C” helyett „A” besorolású abroncsért.

Bridgestone Turanza T005 - Sajtótájékoztató

Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője elmondta:

„Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt szemléletváltás zajlik az autóstársadalomban, hiszen az abroncsok közlekedésbiztonságban játszott funkciói immár fontosabbak az autósoknak, mint az ár (23%), vagy az üzemanyag-hatékonyságban (8%) játszott szerepük”

Ezeket a szempontokat szem előtt tartva született tehát meg a Turanza T005, mely kategóriájában a legjobb vízkiszorítással rendelkezik, kiemelkedő élettartamú és hozza az A és B, EU abroncs címke besorolást. Egy sor tesztet is végeztek, összehasonlítva a prémium konkurensek termékeivel. A TÜV SÜD Európa legnagyobb független minőségellenőrző és tanúsító intézetének teszteredményei alapján, a Turanza T005 abronccsal vizes úton, 60 km/óra sebességgel haladó autónak a versenytárs abroncsokhoz képest rövidebb a fékútja: átlagosan 2,3 méterrel rövidebb féktávon lassítható le teljesen.

Bridgestone Turanza T005 modell

„A Turanza T005 abroncs futófelületének közepén lévő mintaárok kialakítása optimalizálja az abroncs és az útfelület között lévő folyadék áramlását, a nagyszámú és nyitott vállblokkok pedig könnyebben vezeti el azt.” – mondta Németh Gergely, a Bridgestone Magyarország Kft. műszaki főmunkatársa. „Új megoldás az is, hogy az abroncs futófelületén, az árkok közötti mintaelemek sarkai lekerekítettek, a vállblokkok pedig egymással összekapcsoltak. Ez lehetővé teszi, hogy a minta széle fékezéskor kevésbé deformálódjon, és kevésbé emelkedjen el az útfelülettől, az abroncs így nagyobb felületen érintkezik az úttesttel és rövidebb lesz a féktáv” – teszi hozzá a szakember.

Bridgestone Turanza T005 vészfék

A Turanza T005 vizes útfelületen nyújtott jobb tapadásában jelentős szerepet játszik a gumikeverék is. A Bridgestone gyárai közül a világon elsőként a tatabányai gyárba került beépítésre egy olyan új típusú alapanyag előkészítő berendezés, amely az eddigieknél jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz, így a Turanza T005 abroncsokhoz is.

Mit mutatott a pályán a Turanza T005?

A Groupama Tesztpályán rögtön ki is próbálhattam, mit tud az abroncs, először 70 km/h-ról kellett satuféket nyomni, a tapadással nem volt gond száraz útfelületen, egy útra szóródott kiskacsa sem veszett oda. Következő körben a 20-30 centis vízbe kellett belegázolni kb. 50 km/h-s tempóval, de itt sem érződött bizonytalanság. Körbe-körbe kellett haladni a harmadik ponton, ahol a féket szinte nem is kellett használni, elég volt a gázzal játszani, bár érezhetően a Golfok elektronikája is közbeavatkozott, az autók orrtolás nélkül, magabiztosan haladtak az akadályok kikerülése után is.

Bridgestone Turanza T005 – Vizes árok

A Turanza T005 abroncsok több mint 100 különböző méretben kerülnek forgalmazásba, a 14-21 coll mérettartományban, ezen méretválaszték mintegy 60%-a Magyarországon, a Bridgestone tatabányai gyárában készül.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.
Négyévszakos abronccsal rukkolt elő a Bridgestone
2018. június 20.
Alapos kutatómunkát követően új, télen és nyáron egyaránt használható abroncsot fejlesztett a nagy múltú japán gyártó.

További hírek