2017. augusztus 09. | 16:14

Autósport rajongóként korábban csak olyan rendezvényeken voltam, melyen négykerekű járművek versenyeznek, megfeledkezve ezzel a két keréken haladókról, egészen mostanáig.

Kovács Niki motorversenyzőnek köszönhetően, akivel éppen együtt dolgozunk egy film kapcsán, felajánlotta, hogy a cseh Brnoban megrendezésre kerülő hétvégére szívesen meginvitál. A válasz adott volt, így rögtön a versenypályán találtam magam, amit korábban csak a tv-n keresztül láttam.
Kamionfolyosó - Fotó: Tamás Péter

Nyugodtan mondhatom, hogy a szerencsések közé tartozva rögtön sikerült bepillantást nyerni a kulisszák mögé, ugyanis a GUEST feliratú kártyával a depóban lehetett mászkálni fel-alá, s egy kis időnek kellett eltelnie míg sikerült felfognom, hogy a pilóták és szerelők, nagyon színes és hatalmas kamionok között vagyok. Egy számomra eddig csak részben ismert világba keveredtem: a kétkerekűek világába, ahol hatalmas a nyüzsgés, sietség és elképesztő a motorzaj.
Andrea Iannone (Suzuki Ecstar Team) - Fotó: Tamás Péter

Versenynap

A belépőnk Tamás Péter fotós és videós kollégámmal a vasárnapi versenynapra és az azt követő hétfői tesztnapra volt érvényes, utóbbinál a service road is látogatható volt, de erről majd kicsit később. Rálátásunk a célegyenes végére és azt követő kanyarkombinációkat tette lehetővé, egészen elképesztő, ahogy hirtelen lelassulva a versenyzők a legnagyobb tempót próbálják átvinni a kanyarokon, majd gyorsítanak ki, úgy, hogy minden tizedmásodpercnek és pozíciónak nagy jelentősége van. Természetesen az utcai motorozást is élvezetes nézni, de itt profi körülmények között, profi technikával, gyerekkoruk óta ezzel foglalkozó versenyzőkkel mégiscsak megadja a módot arra, hogy egy felejthetetlen élménnyel lehet gazdagodni, s ez szó szerint igaz.
Marc Marquez (Repsol Honda Team) - Fotó: Tamás Péter

A kisebb kategóriákban is remek versenyt lehetett látni, de amiért mindenki itt van az nem más, mint a MotoGP, a legmagasabb osztály, természetesen Valentino Rossival az élen, aki magasan a legnagyobb szurkolótábort tudhatja magáénak, a lelátók kék és sárga színekre változtak néhány óra erejéig, pedig bőven van kinek szurkolni, például a pontverseny éllovas Marc Marqueznek, vagy Dani Pedrosának, Jorge Lorenzónak, és még hosszú a névsor. Ezt látva azon gondolkodtam, hogy Rossi maga a MotoGP, vagy éppen fordítva, elképesztő figyelem kíséri a kilencszeres bajnokot a doktort, akire a legtöbben kíváncsiak a depóban és a nézőtéren egyaránt. Volt külön TV társaság amelyik Rossiról nevezte el az egyik mobilépületét, valószínűleg a fontos vendégeiknek, ugyanis oda külön meghívó kellett a belépéshez, mindenesetre kívülről is nagyon impozáns volt.
Rossi szurkolói ismét kitettek magukért - Fotó: Tamás Péter

A versenyt Marquez nyerte, Pedrosa és Vinales előtt, Rossi negyedik helyen ért célba az először nedves, majd felszáradó pályán, ahol a Repsol Hondák taktikáztak a legjobban, így fölényesen arattak kettős győzelmet. Bár a legmagasabb osztály versenye után a nézők nagyrésze elindult haza, vagy a közeli Brnoba, egy sör társaságát keresve, hogy megbeszéljék a történteket a junior verseny következett, közelről rendkívüli volt látni, ahogy tizenéves fiúk és lányok készülnek nagyon profi és steril körülmények között a küzdelemre, várva, hogy száguldjanak. Mindegyikőjüknek saját szerelője és mini stábja van, akik lesik minden kérésüket és mindent megtesznek, hogy profin felkészítsék őket a küzdelmekre, a motorok itt egyformák és a KTM biztosítja őket.  
A junior kategória versenyzői és a motorok bevetésre készen - Fotó: Porkoláb Bence

Kora este lehetőségünk volt egy a pályához közeli szállodában egy rövid riport anyagot készíteni Andrea Dovizioso menedzserével, az erről készült kép és hanganyag később látható lesz.

Tesztnap

A hétfői tesztnapon, lehetőségünk nyílt valóban a legközelebbről szemlélni az eseményeket a Service Road bejárására alkalmas jegyünkkel, így szinte a pályabírók mellett állhattunk. Itt marad tátva az ember szája és adott esetben nem árt egy füldugó, a sebesség a kanyarodás és a gyors irányváltások egészen új értelmet nyernek, mondhatni földöntúli teljesítmény, de hát a legjobb pilótákról beszélünk. Rövid pályabejárásunk fantasztikus élmény volt, reméljük nem az utolsó. A szoros versenyprogram miatt a depóban nagy volt a készülődés, hogy időben elinduljanak a kamion konvojok a következő versenyre, a profizmus minden megmozduláson látható volt a csapatok tagjai részéről, valóban igazi csapatsportról beszélünk.
Service Road - Fotó: Tamás Péter

Napunk végén szintén sikerült egy riportot készítenünk Maria Guidotti újságíróval, aki korábban a Ferrarinak is dolgozott, s jó pár éve a MotoGP világában tevékenykedik. Az vele készült anyag is megtekinthető lesz a későbbiekben. Egy fantasztikus hétvége és program, mindenkinek ajánlott legalább egyszer, s még biztosan nem késő, a mezőny ugyanis Ausztriába, Spielbergbe látogat ezen a hétvégén, jegyek a helyszínen kaphatók. 😊
Valentino Rossi (Movistar Yamaha) - Fotó: Tamás Péter

Még egyszer köszönöm a vendéglátást Kovács Nikinek. Végül az alábbi képpel búcsúzok.
A szép hölgyek sem hiányozhatnak egy ilyen hétvégéről - Fotó: Tamás Péter