Kitiltják Hamburg egy részéről az Euro 6 előtti dízeleket

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Kitiltják május 31-től Hamburg két forgalmas belvárosi útjáról az Euro 5-ös és az annál régebbi dízelautókat. És ez még csak a kezdet!

Meglépte Hamburg azt, ami bár régóta a levegőben lógott, de valahogy senki sem akarta elhinni. A második legnagyobb népességű német város központi területeiről ugyanis kitiltották az Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású, illetve az annál régebbi dízelautókat. A cél az, hogy az intézkedéssel csökkenjen a városi légszennyezettség, pontosabban a levegőben lévő szálló por és nitrogén-oxid mennyisége.

Maga a kitiltás valójában két fontos útszakaszra vonatkozik, amelyeken keresztül jelentős forgalom jut be a belvárosba. A Max-Brauer-Allee 580 méteres szakaszáról kitiltanak minden Euro 5-nél korábbi dízel személy- és teherautót, míg a Stresemannstrasse 1,7 kilométeres részéről csak a teherautókat száműzik. A tiltás nem vonatkozik azonban a helyi lakosokra, valamint a hozzájuk érkező látogatókra (célforgalom), de persze a taxik, a mentők és a tömegközlekedési járatok szabadon behajthatnak a jövőben is.

dízel tiltás

Május 31-től lépnek hatályba a korlátozások

A tilalom sokak életét nehezíti majd meg, hiszen a Hamburgban nyilvántartott 264 406 dízelautóból mindössze 96 356 járművet hajt Euro 6-os motor, vagyis 168 ezer gépjármű tulajdonos nem hajthat be a kérdéses útszakaszokra. A források más-más számokat közölnek az érintett kocsik számát illetően (168 ezer a Financial Times, míg 214 ezer a The Guardian szerint), az azonban jól látszik, hogy nem néhány embernek kell újra gondolnia a közlekedési szokásait. Ráadásul a városvezetés nem is adott túl sok türelmi időt, a tiltás 2018. május 31-től lép életbe, és már az ezt jelző táblákat is kihelyezték.

A döntés hatásai egyelőre kiszámíthatatlanok, a tiltás ellenzői szerint mindössze annyit érnek el vele, hogy az elkerülő utak légszennyezettsége fog nőni miatt. Nem várható ugyanis, hogy hirtelen minden érintett kerékpárra vagy tömegközlekedési eszközre pattanjon, inkább a kiskapukat keresik majd a rendszerben. Ha igazuk lesz a kritikusoknak, akkor nagy az esélye annak, hogy további utakra terjesztik ki a tilalmat, aminek a vége egyértelműen az, hogy a régebbi dízelek nem lesznek teljes értékű autók.

Hamburg

168-214 ezer autót érint a korlátozás

Nem véletlenül az 1,8 milliós nagyváros élt először a Német Szövetségi Közigazgatási Bíróság által biztosított kitiltási lehetőséggel, ugyanis Hamburg egyike annak a 80 német városnak, ahol a levegő nitrogén-oxid szintje rendszeresen meghaladja az Európai Bizottság által meghatározott 40 mikrogramm/m3 szintet. (Egy milligramm 1000 mikrogrammnak felel meg.)

A korlátozott autósok teljes joggal okolhatják a Volkswagen csoportot a mostani helyzetért, ugyanis Hamburg vezetése a dízelbotrányt nevezte a tiltás egyik okának. Szerintük, ha az autók hivatalos károsanyagkibocsátási értékei megegyeznének a valós adatokkal, akkor nem lennének bizonyos helyeken a mostanihoz hasonló légszennyezettségi problémák.

Az időzítés sem véletlen, ugyanis az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy beperli Németországot a magas-nitrogéndioxid szint miatt, pontosabban azért, mert a határérékek betartása érdekében nem tettek meg minden tőlük telhetőt. A magas nitrogéndioxid szintért a nagyvárosokban egyértelműen a dízelautók felelősek, ezért várható, hogy hamarosan további településekről száműzhetik ezeket az autókat.

Persze a dízelt még nem kell feltétlenül temetni, hiszen úgy tűnik, létezik megoldás a környezetszennyezés problémájára, a kérdés csak az, hogy mi legyen a sorsa a már forgalomban lévő autóknak, melyeket nagyjából 500 ezer forintért lehet átalakítani.

Forrás:

További autós hírek

A képen 👆 a 2019. nov. 10. és 2019. nov. 16. közötti időszakban elért, Facebook oldalunk eredményei láthatóak. ☝️ 2017…

Olvasónk küldte a felvételt. Nem jó érzés azt látni, hogy a kb. 3 perces manőver után – amiből 2 perc…

Lezárják a forgalom elől az Erzsébet hidat november 17-ről 18-ra, vasárnapról hétfőre virradóra éjfél és hajnali 4 óra között, mert…

A fedélzeti kamera örökítette meg a krakkói buszsofőr beavatkozását. Grzegorz Zięba egyszerre figyelte a visszapillantó tükrök, és a zebrán átkelő gyalogosokat,…

“A történet érdekessége, bár nem hallatszódik, mivel hangot nem rögzít a dashcam, de a kedves szembejövő autóskolléga volt felháborodva és…

Kapcsolódó írások

A Nagy Dízel-Tinder!
2018. június 02.
Téged érint a dízelbotrány? Vennél még dízeles autót, vagy inkább megszabadulnál tőle? E heti játékunk ilyen és hasonló kérdéseket tartalmaz, összesen 20 alkalommal húzhatod jobbra, vagy balra az elemeket.
drágább tankolás
2019. április 02.
Hirtelen nagyot ugrik a benzin ára a másfél héttel ezelőtti állapotához képest
drágább tankolás
2019. április 04.
Alig drágult szerdán az üzemanyagok ára, péntekre újabb emelést jelentettek be
Ha dízel autót vennél, akkor új Volvód már nem lesz!
2018. május 18.
Végleg száműzi új modelljeiből a dízel erőforrásokat a Volvo, így a legfrissebb S60 szedán már kizárólag benzines és benzines-hibrid változatban lesz elérhető.