Leállt a termelés a Nissan és a Renault gyárában

Frissítve:
2018-11-02, 16:11

A múlt hét pénteki hackertámadás elérte az autógyártókat is, a Nissan és a Renault angliai gyárai különösen megszenvedték az esete, óvintézkedéseket is tettek

Nem túlzás, ha azt írom, múlt héten egy olyan vírus szabadult el az éterben, amire eddig nem volt példa. 100 ország több százezer gépén jelent meg a WannaCry nevű vírus, példátlan terjedésének nem csak otthoni számítógépek, hanem fontos gazdasági szereplők számítógépei is áldozatul estek.

De amíg egy otthoni számítógép megfertőződése jobbára csak dühítő, órákat rabolva el az életedből, mire kijavítod a hibát, a nagy cégeknél kicsit más a helyzet. A Nissan a sunderlandi üzemét megfertőzte a vírus, a Renault pedig a sandouville-i gyárát állította le ideiglenesen, hogy kivizsgálják, ott történt-e fertőzés és ha igen, mekkora a baj.

Vírustámadás érte a Nissan gyárát

A Nissan gyára az angliai Sunderlandben a levegőből, ahol a zsarolóvírus beférkőzött a gépeikbe

Csak ez a két gyár 10.500 embernek ad munkát, így talán el tudod képzelni, mekkora fontosságot tulajdonítanak az esetnek, ha képesek ennyire megbolygatni a munkafolyamatokat.

A Renault szóvivője azt nyilatkozta:

„Proaktív intézkedéseket tettek, beleértve az ipari tevékenységek ideiglenes felfüggesztését bizonyos helyszíneken.” - utalva arra, hogy nem csak az angliai egységükben lehet probléma.

A Nissan hasonlóképp reagált, nyugodt hangon erősítették meg a vírusfertőzés tényét:

„Mint sok szervezetet, az angliai gyárunkat is elérte péntek este a vírustámadás. A csapatunk dolgozik a probléma megoldásán.”

A Renault tervei szerint a mai, hétfői napon már újrakezdenék a termelést, de nem szerepelt még a hírekben, hogy ez valóban megtörtént-e.

A WannaCry zsarolóvírus autógyárleállást is okozott

Ha ezt látod, az már régen rossz, ugyanis megfertőzött a WannaCry, és épp azt ecseteli, mennyi pénzt és hova kell utalnod, hogy megszabadulj tőle

A WannaCry a Windows sebezhetőségét használja ki, hogy ha megfertőződött egy gép, a vírus elkezdi keresni az adatbázisokat, multimédiás fájlokat és egyéb dokumentumokat, aztán zárolja őket. A dolog ott kezd érdekessé válni, hogy miután zárolta a fájlokat, azokat csak akkor oldja fel zárolás alól, ha 3-600 dollár közötti összeget utalnak át BitCoin formájában a zsarolónak.

A BitCoin egy cryptopénznem és mivel egy hálózatra épül, nem lehet nyomon követni a pénz útját. Jó kérdés, hogy megtalálják-e valaha is azt, aki kifejlesztette a vírust és rászabadította a világra.

Forrás:
Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Mitsubishi Lancer Evolution X végső kiadás
2019. június 30.
Izgalmas pletyka kapott szárnyra, miszerint a Mitsubishi újraélesztené a legendás raliautó sorozatot az EVO-t
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.

További hírek