Nem túlzás, ha azt írom, múlt héten egy olyan vírus szabadult el az éterben, amire eddig nem volt példa. 100 ország több százezer gépén jelent meg a WannaCry nevű vírus, példátlan terjedésének nem csak otthoni számítógépek, hanem fontos gazdasági szereplők számítógépei is áldozatul estek.

De amíg egy otthoni számítógép megfertőződése jobbára csak dühítő, órákat rabolva el az életedből, mire kijavítod a hibát, a nagy cégeknél kicsit más a helyzet. A Nissan a sunderlandi üzemét megfertőzte a vírus, a Renault pedig a sandouville-i gyárát állította le ideiglenesen, hogy kivizsgálják, ott történt-e fertőzés és ha igen, mekkora a baj.


A Nissan gyára az angliai Sunderlandben a levegőből, ahol a zsarolóvírus beférkőzött a gépeikbe

Csak ez a két gyár 10.500 embernek ad munkát, így talán el tudod képzelni, mekkora fontosságot tulajdonítanak az esetnek, ha képesek ennyire megbolygatni a munkafolyamatokat.

A Renault szóvivője azt nyilatkozta:

„Proaktív intézkedéseket tettek, beleértve az ipari tevékenységek ideiglenes felfüggesztését bizonyos helyszíneken.” - utalva arra, hogy nem csak az angliai egységükben lehet probléma.

A Nissan hasonlóképp reagált, nyugodt hangon erősítették meg a vírusfertőzés tényét:

„Mint sok szervezetet, az angliai gyárunkat is elérte péntek este a vírustámadás. A csapatunk dolgozik a probléma megoldásán.”

A Renault tervei szerint a mai, hétfői napon már újrakezdenék a termelést, de nem szerepelt még a hírekben, hogy ez valóban megtörtént-e.


Ha ezt látod, az már régen rossz, ugyanis megfertőzött a WannaCry, és épp azt ecseteli, mennyi pénzt és hova kell utalnod, hogy megszabadulj tőle

A WannaCry a Windows sebezhetőségét használja ki, hogy ha megfertőződött egy gép, a vírus elkezdi keresni az adatbázisokat, multimédiás fájlokat és egyéb dokumentumokat, aztán zárolja őket. A dolog ott kezd érdekessé válni, hogy miután zárolta a fájlokat, azokat csak akkor oldja fel zárolás alól, ha 3-600 dollár közötti összeget utalnak át BitCoin formájában a zsarolónak.

A BitCoin egy cryptopénznem és mivel egy hálózatra épül, nem lehet nyomon követni a pénz útját. Jó kérdés, hogy megtalálják-e valaha is azt, aki kifejlesztette a vírust és rászabadította a világra.

Forrás:
Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!