2018. június 29. | 12:49

A Shell Eco-marathon 2018. július 5 és 8 között kerül megrendezésre a Make the Future fesztivál keretein belül, Londonban. A versenyen 3 magyar csapat is részt vesz majd!

A 34. Shell Eco-maratont a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban rendezik meg, a jó hír, hogy idén 3 magyar csapat is csatlakozik az eseményhez: a győri SZEnergy, a kecskeméti Kandó Electric, valamint a debreceni DE MK Team. A csapatok a vasárnapi Londonba utazás előtt már az utolsó simításokat végzik az autókon.

Mi is pontosan a Shell Eco-marathon?

A Shell Eco-maraton egy világméretű verseny, amely azoknak a diákoknak szól, akiket érdekelnek az innovatív megoldások a mobilitásban. Az esemény célja, hogy a fiatalokat a tudományos és mérnöki pálya választására inspirálja.

A versenyt Ázsiában, Amerikában és Európában rendezik meg, két megmérettetésre bontható: a Shell Eco-maraton távolsági versenye és a Shell Eco-maraton vezetői versenye. Az eseménynek ezúttal London, azon belül a Queen Elizabeth Olimpiai Park ad majd otthont.

A 2018-as verseny részletei

A szervezők 24 országból várnak minimum 143 Európából, és azon túlról érkező csapatot a versenyre, melynek egyébként célja a technológiai határok folyamatos feszegetése, valamint a fiatalok inspirálása, motiválása azért, hogy a jövő vezető tudósai, mérnökei legyenek. Az esemény legfontosabb küldetése: melyik csapat autója tudja a legnagyobb távot megtenni a legkevesebb energiával?

A diákok megtervezik, illetve megépítik saját energiahatékony járművüket, amivel később versenybe szállnak. A jelenlegi legjobb eredmény 3771 km/l, ezek az adatok pedig felérnek egy oda-vissza, csupán egyetlen liter üzemanyagból megtett London-Helsinki távval.

Idén felújításokat végeztek a londoni Shell Eco-maraton pályán, így a versenyzők egy mondhatni teljesen más környezetben szállhatnak majd versenybe egymással. Az esemény egy utcai pályán lesz, ahogyan eddig is, melyet a Shell szakemberei terveztek azzal a szándékkal, hogy a diákokkal közösen jövőbeli technológiákat és okos megoldásokat fejleszthessenek, melyek majd a hétköznapi közlekedésre is nagy benyomást tesznek.

Új kihívás lesz a diákok számára az idei versenyen, hogy a kötelező 25 km/h sebességet a még rövidebb pályán kell tartaniuk, ahol még két 180°-os kanyart is be kell venniük, így mégis kénytelenek lesznek majd csökkenteni a sebességen.

“A verseny fennállása óta arra törekszünk, hogy felkeltsük a diákok kíváncsiságát, és arra bátorítsuk őket, hogy a jövő mobilitásával kapcsolatos ötleteiken dolgozzanak” – mondta Bujdosó Andrea, a Shell Hungary igazgatóságának elnöke.

A három magyar diákcsapat, a győri Széchenyi István Egyetem, a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapata már izgatottan várja a londoni utazást és magát a megmérettetést.

A győri SZEnergy csapat már több, mint 10 éve vesz részt a versenyen és az egyik legtehetségesebb a magyar csapatok közül. Pusztai Zoltán csapatvezető elmondása szerint a városi koncepció kategóriában mindig nagyon szoros a verseny és a versenyzők csak a helyszínen látják meg az esélyeiket, aszerint, hogy a többi csapat mivel készült.

A Kandó Kálmán Szakiskola és Szakközépiskola az egyetlen magyar középiskolás csapatként indul az Eco-marathonon, a diákok már évek óta részt vesznek a versenyen, ahol szépen teljesítenek és középmezőnyben végeznek. A csapatban például két új pilóta is helyet kapott azért, hogy Londonban mindenre fel legyenek készülve.

A debreceni csapat csupán két éve indult először a versenyen, az idei versenyre a csapat új elektronikai vezérlést tervezett a lehető legtöbb energia megspórolásának érdekében.

A Make the Future, aminek keretein belül megrendezik a Shell Eco-marathont egyébként egy új fesztivál ingyenes koncertekkel, street fooddal, játékokkal, izgalmas tudományos bemutatókkal, panelbeszélgetésekkel, valamint a legújabb VR, AI és AR fejlesztésekkel.

Shell sajtóközlemény