Megkapta Ford GT-jét az első magyar tulajdonos

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Ha mázlista vagy, te is találkozhatsz az új Ford GT-vel, ugyanis megkapta autóját a modell első magyar tulajdonosa!

Egyetlen Ford GT van jelenleg magyar tulajdonban, a szerencsés és gazdag vevő a múlt héten vette át az autóját. Gazdag, mert nagyjából 150 millió forint körül lehet az autó ára, és szerencsés, mert az első 500 darab autóra több mint tízszereres volt a túljelentkezés. A várólista pedig lassan fogy: az új GT-t 2016-ban kezdték csak gyártani, és évente mindössze 250 darab készül belőle. Az egyedileg sorszámozott GT-ken a „Made in USA” felirat szerepel, ugyanis az autókat az Ontario állambeli Markham városában, a Ford kisszériás Multimatic üzemében építik. 

Ford GT

A Ford GT 3,5 literes, V6-os Ecoboost motorral készül. Az erőforrás 647 lóerőre képes, forgatónyomatéka pedig 746 Nm, ráadásul ennek 90 százalékát már 3500-as fordulaton le tudja adni. Az autó végsebessége is brutális, de azt el sem tudom képzelni, hogy a 347 km/órás határt hol tudja majd az új tulajdonos kipróbálni.

fehér Ford GT

Ilyen teljesítménynél természetes az autó aktív aerodinamikája, ami mindig a vezetési helyzetnek megfelelően változtatja leszorítóerőt. Ennek legfontosabb elemei az orr-rész különleges légbeömlője és a nagyméretű, kihajtható légterelő szárny. Igazi ínyencség, hogy a hidraulikus futómű a teljesítményhez igazítja az autó hasmagasságát, a megfelelő program (normál, vizes út, sport, versenypálya, V-Max) kiválasztásával pedig egyetlen gombnyomással beállítható az adott helyzetnek leginkább megfelelő karakterisztika.

Ford GT ajtó

Abban, hogy a GT így nézhet ki, nagy szerepe van a karbonszálas karosszériának, ezzel ugyanis nem csak a kasztni tömegét sikerült leszorítani, hanem olyan formákat is megalkothattak, amelyek alumíniumból nem lettek volna legyárthatók. A végeredmény egy 1400 kilogramm önsúlyú autó lett, aminek minden 2,14 kilogrammjára jut egy lóerő.

Ford GT légbeömlő nyílás

A Ford GT karbon-kerámia féktárcsái rendkívül könnyűek, tömegük alig fele egy hasonló méretű öntöttvas tárcsának. A fékrendszer technológiáját a Formula 1-es versenygépek karbonszálas féktárcsáiból vették át, ami a fékfolyadék kismérvű mozgásával működik, és jobb pedálérzetet eredményez.

Brembo fék

A teljesítményen kívül a vezethetőség a sportautók legfontosabb tulajdonsága, hiszen hiába az erő, ha ezt nem lehet kordában tartani. A Ford GT-ben éppen ezért 50 különféle szenzor ellenőrzi folyamatosan a jármű teljesítményét és működését, a külső környezetet, valamint a vezető utasításait. A GT szenzorai valós idejű információkat adnak a pedálok, a kormánykerék és a kiemelkedő hátsó légterelő pozíciójáról, a levegő páratartalmáról vagy éppen a napsütés erősségéről, így, ha a vezető nem a beprogramozott üzemmódok közül választ, az automatika akkor is képes gyorsan alkalmazkodni.

Ford GT műszerfal

A belső kialakítása is a teljesítménynek lett alárendelve, ezért itt nincs hatalmas színes kijelző. A 10 colos műszerfalat úgy tervezték meg, hogy a szöveges információk és a grafikák ne vonják el a vezető figyelmét az útról, ami nagy előny, ha az ember többszáz kilométer/órás sebességgel halad. A digitális kijelző automatikusan igazodik a kiválasztott üzemmódhoz, így minden esetben azokat az információkat lehet látni, ami éppen a legfontosabb. A műszerfal persze személyre szabható, így a vezető maga is eldöntheti, hogy milyen adatokat szeretne látni.

A Magyarországon most átadott Ford GT modell fehér színű, klasszikus kék dupla csíkozással, kék Brembo féknyergekkel készült.

Forrás:

Ford

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ford GT
2018. október 22.
A Ford korábban arról számolt be, hogy a GT modellből 1 000 példányt tervez legördíteni a gyártósorról. A Blue Oval magazin azonban nemrég bejelentette, hogy 2022-ig még további 350 darabot alkotna meg a gyártó.
2003 2006 Ford GT, 1968 Ford GT40, eladó 2006 Ford GT, királykék, fehér versenycsík, oldalnézet, elölről, balról
2019. január 21.
Egy keveset futott szuperautóra rábukkanni sosem volt egyszerű feladat. Ennek ellenére kevesebb, mint 4 hónap alatt 2 ilyen Ford GT is felbukkant

További hírek