Mi történt a Halálos iramban című akciófilm sorozat egy-két legendás autójával?

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A ’93-as évjáratú Toyota Supra, melyet még Paul Walker vezetett, hatalmas összegért kelt el.

Közel húsz évvel ezelőtt a „The Fast & The Furious” vagyis a Halálos iramban című franchise-alapú akciófilm sorozat némi friss érdeklődést fecskendezett az autókultúrába. Ennek hatására közel két évtizeddel később az autógyűjtők még mindig fenntartják érdeklődésüket a filmben szereplő egyes modellek iránt.

Halálos Iramban című filmben Dominic Toretto  Dodge Chargere és Brian O’Conner Toyota Suprája

Az amcsi izomautók sem maradhattak ki a Halálos iramban egyes részeiből

A film, pontosabban a készítői igyekeztek főként a legújabb modellekre összpontosítani, illetve azokat bemutatni az egyes részeken keresztül, ám meg kell hagyni, a tipikus amcsi izomautók sem maradtak ki a buliból. Összességében bátran ki lehet jelenteni, hogy a Halálos Iramban filmsorozat egyes részeiben minden jelen van, ami szem-szájnak ingere!

A film egyik csodaautója egy 1993-as évjáratú Mk4-es Toyota Supra volt, melyet Brian O’Conner, vagyis a legendás színész, Paul Walker vezetett. Az ifjú Brian igazi zöldfülűként csöppent bele a Los Angeles utcáin rendszeresen zajló illegális autóversenyzésbe.

1993-as Toyota Supra

Az 1993-as évjáratú 4. generációs Toyota Supra, melyet a filmben Paul Walker vezetett, nagyjából 51 millió forintért kelt el még 2015-ben

A ClassicCars online autós magazinnál felkérték Andy Reid szakértőt, hogy járjon utána, mi a helyzet manapság a hasonló jellegű Toyota Suprák áraival:

„Ma egy még készleten lévő, 100%-ban eredeti, negyedik generációs Supra modell akár annyiba is kerülhet, mint egy rendkívül gyönyörű és egyedi Ferrari 308 GTS.”

Ez jelenthet akár 70 ezer dollárt is, azaz megközelítőleg 19,5 millió forintot. Reid elmondása szerint az Mk4-es Supra tulajdonosok többnyire abban a hitben vannak, hogy az autójuk sokkal többet ér, miután végeznek rajta egy-két jelentősebb átalakítást, pedig ez nem így van.

1970-es Dodge Charger

Az 1970-es évjáratú Dodge Chargert a filmben Vin Diesel vezette

A szakértő szerint a módosítások nem eredményezhetnek magasabb árakat. Egyrészt azért, mert gyakran nem a legigényesebb jelleggel készülnek a modellek, másrészt azért, mert az autógyűjtők az eredeti állapotában szeretnek az autókhoz jutni, nem az érdekli őket, hogy az előző tulajdonos szerint mi számított menő stílusnak a korábbi években.

Külön említést érdemel Toretto, vagyis Vin Diesel izomautója, az 1970-es Dodge Charger R/T. A ClassicCars.com hasonló modelljének ára szerény 80 ezer dollár, vagyis kb. 22 millió forint volt.

Meglehetősen nagy eltérések lehetnek az árak között, ugyanis volt, amelyik közel 42 millió forint értékben (149 ezer dollár), illetve olyan is, ami csupán kb. 6,5 millió forint értékben (24 ezer dollár) került eladásra.

Forrás:

Kapcsolódó írások

1966 Lincoln Continental, fekete 2+2 kupé, ültetett
2018. október 26.
Most végre megtudhatod, melyik autók voltak az amerikai autógyártás történetének legtermetesebb példányai
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
9 utcai autó, amit a motorsportnak köszönhetünk
2017. január 24.
Cikksorozatunk második részében 9 különlegességet gyűjtöttünk össze, amelyeket a motorsportnak köszönhetünk