Miért érdekes a Pekingi Autószalon?

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Megnyitott a 15. Pekingi Autószalon, a világ méretében legnagyobb autós seregszemléje, ahol 10 nap alatt 105 autó világpremierje lesz.

Elrajtolt a világ méreteiben legnagyobb autóipari rendezvénye, a 15. Pekingi Autószalon, ahol végre látható sok korábban csak fotón, erősen lematricázva megjelenő új modell, és ahol a koncepció-autók közül sok testközelből is megnézhető.

A pekingi rendezvény méreteiben egyértelműen veri a Genfi Autószalont: 200 ezer négyzetméter kiállítási területen 14 ország, mintegy 1200 kiállítója mutatja be az újdonságait. A kiállított 1022 járműből 105-nek itt lesz a világpremierje, bár azt hozzá kell tenni, hogy a világújdonságok közül csak 16 fűződik globális gyártóhoz. Ázsiai autópremierből 30 lesz a rendezvény 10 napja alatt, míg koncepcióautóból 64-et mutatnak be itt először a cégek.

Pekingi Autószalon 2018

Ennek ellenére újdonságok tekintetében egyértelműen a svájci rendezvény viszi a prímet, mert bár ennek mérete csak harmada (77 ezer négyzetméter), kiállítóból és kiállított autóból is kevesebb van (900, illetve 180), mégis több világújdonság debütált ott 2018-ban, számszerűen 126.

Van azonban valami, amiben a Pekingi Autószalon egyértelműen a világ legerősebbje, ez pedig a kifejezetten Kínában népszerű NEV-szegmens (New Energy Vehicles), ami mindenféle elektromos jármű (személyautók, teherautók, buszok) gyűjtőkategóriája. Jól mutatja a NEV-szegmens fontosságát, hogy 2017 végéig összesen 1,7 millió ilyen járművet adtak el Kínában. A mostani szalonon 174 vadonatúj NEV-jármű debütál, és amit talán a legfontosabb, ebből 124 kínai fejlesztés.

Ez utóbbi adat jól mutatja az autóipar jövőjét, ami nagyon sok tekintetben emlékeztet az informatika és a telekommunikációs ipar korábbi evolúciójára. Kezdetben ott is az amerikai és az európai gyártók taroltak, majd megjelentek az ázsiai kis- és közepes családi vállalkozások, amelyek a nyugati technológiát lemásolva elkezdtek saját termékeket gyártani a hazai piacra.

Egészen megdöbbentő volt látni például a hannoveri Cebit innovációs és digitális kiállításán az „ázsiai pavilon”-t, ahol a főleg tajvani, dél-koreai és kínai kisvállalkozások mutatták be saját mobiltelefonjaikat, számítógépes eszközeiket, nagyjából úgy, ahogy nálunk egy gasztro-vásáron a kürtőskalácsosok tobzódnak. Ott a technológiai ipar nem a nagyok és a multik kiváltságai ugyanis!

A cégek egy része miután megerősödött az ázsiai piacokon, Nyugat felé fordult, és akad közöttük olyan, amelyik mára globális szereplővé vált. 

Pekingi Auto Show 2018

A kínaiak láthatóan hasonlóra „hatalomátvételre” törekszenek az autóiparban, és tudható, hogy a kormányzat számára a NEV-szegmens jelenti azt a kitörési pontot, ahol meg lehet verni a bivalyerős európai és amerikai autógyártókat. Az autógyártáshoz elengedhetetlen háttéripar is rendelkezésre áll majd, hiszen ahogy az informatika terén, az autóiparban is erősek a helyi kínai cégek, nem hiába van a Pekingi Autószalonon 1200 kiállító, szemben a genfi 180-nal.

Az állami megrendelések miatt érdemes termelni és fejleszteni, kísérletezni is nyugodtan lehet, hiszen nem piaci körülmények között kell a járműveknek helyt állniuk. Közben a kínai autógyártók, élükön a Geely-vel felvásárolják a „kikukázott” hagyományos autógyártókat (például Volvót vagy a Lotust), illetve beszállnak a legjobb cégekbe, ahogy tették a német Daimler esetében, ahol 9 százalékos tulajdonrészhez jutottak. Ezzel technológiához és brandhez jutnak, az újra felépített márkákon keresztül pedig behozhatják hozzánk a pár év múlva versenyképessé váló kínai technológiákat.

Ezért érdemes nagyon figyelni most Pekingre!

Forrás:

További autós hírek

Még mellette sem szívesen parkoltunk volna, hiszen a sofőr – érthető indulatai ellenére – egy igazi dühöngő őrült, aki kezelésre…

Egy román “horror karaván”, az MO-ról lehajtva, a 7-es útra balra kanyaradó sávból, piros lámpánál jobbra kanyarodik. (szerencsére baleset nem…

A beleset-megelőzés, a rendőrség egyik hivatalos facebook oldala és a PoliceHungary YouTube csatorna posztolta ki azokat a jeleneteket egy videócsokorban,…

Kereskedelmi forgalomban várhatóan 2021-ben kapható majd, de valaki már csapatja vele 🙂 A durván 3 hete leleplezett monstrum most közúton…

A nógrádszakáli fiatalember falubelijétől akart autót lopni, de megzavarták. Nem adta fel, nem sokkal később egy kisáruszállítót sikerült elkötnie, de…

Kapcsolódó írások

Kisfiú ül az autóban, mellette pedig két hostess az AMTS fesztiválon
2018. december 26.
Genf, Tokió, Detroit, New York, Balatonfüred. Mi a közös ezekben a városokban? Mindegyikük helyszínül szolgál egy kiemelkedő autós eseménynek 2019-ben (is)!
Mitsubishi Engelberg Tourer Concept
2019. február 01.
A 2019-es Genfi Autószalon sajtónapjai március 4-én veszik kezdetüket, maga a rendezvény a látogatóknak három nappal később, március 7-én indul
2018-as BMW M4 felni
2018. október 29.
Az idén másodszor megrendezett esemény a tavalyinál is több embert vonzott a Millenáris Parkba
2019. március 06.
A világ egyik legnagyobb Autószalonjára több gyártó is kihozta a jelenlegi Formula 1-es versenyautóját