Milyen autója volna ma József Attilának?

Közzétéve:
2018-04-12, 16:17

A magyar költészet napja alkalmából arra kértek kisiskolásokat, hogy képzeljék el, milyen autóval járna József Attila, ha ma élne.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta ünneplik minden év április 11-én, József Attila születésnapján. Ekkor számos olyan rendezvényt tartanak, ahol igyekeznek a mai emberekhez közel hozni a költészetet, megmutatva, hogy ez egyáltalán nem egy idejétmúlt, elvont dolog, hanem része a modern életnek is.

Balatonfüreden 2018-ban az autókkal próbáltak kedvet csinálni a magyar költészet napjához, ugyanis azt a kérdést tették fel a gyerekeknek, hogy szerintük milyen autója volna József Attilának, ha a jelenkorban élne. Nem reprezentatív kutatást szerettek volna készíteni, hanem a gyerek kíváncsiságát felkelteni a költészet iránt.

magyar költészet napja

A gyerekek többsége természetesen azonnal a most divatos sportautó márkákat kezdte sorolni, így a Bugatti és a Ferrari neve is előkerült, de voltak olyanok, akik egy ikonikus amerikai elektromos autóban, a Teslában képzelték el József Attilát. Amikor azonban a lurkóknak segítettek végiggondolni, hogy a költők általában nem gazdagok, és nem tartoznak a felső tízezerhez, József Attila pedig még közöttük is a szegényebbnek számított, akkor már racionálisabb válaszok érkeztek.

A többség ezután úgy gondolta, hogy a költő biztosan a „zöldek” táborába tartozna, ha ma élne, ezért valószínűleg kerékpárral, esetleg hibrid vagy elektromos meghajtású személygépjárművel közlekedne.

Füred Kapitány

A gyerekek elképzelhették azt is, hogy mely verseit reklámozná a költő saját autója oldalán. A kiválasztott verseket egy Toyota Yaris oldalára fel is írhatták, így amit elképzeltek, azonnal valósággá vált.

Az akcióba bevonták Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst, aki segédéivel közösen a gyerekeket olyan Balaton környéki rendezvényekre viszi, amelyek érdekesek lehetnek számukra. A kicsik vele eljuthatnak majd Süsü bázisára, Balatonszárszóra, a Csukás István Színházba és a József Attila Múzeumba is. A legjobbak részt vehetnek Füred Kapitány kincsvadászatán is, amelyet a tihanyi Placcon szerveznek meg. Azok a gyerekek pedig, akik szeretik a vitorlázást, eljuthatnak majd a Balaton legnagyobb vitorlásversenyére, a Nemzeti Regattára, ahol egy hajóról nézhetik végig a látványos versenyt.

Forrás:

  • Füred Kapitány sajtóanyag