A Toyota 2018-ban felhagy a dízeles személyautók értékesítésével Európában, a meglévő modelleket pedig fokozatosan kivezetik a piacról. 

A Toyota bejelentése, miszerint felhagy a dízeles személyautók európai értékesítésével, nem teljesen előzmény nélküli, hiszen komoly támogatója azoknak a német civil szervezeteknek, amelyek a dízel autók nagyvárosokból való kitiltásáért küzdenek. A japánok ezzel két legyet ütnek egy csapásra, egyrészt nagyot rúghatnak a dízeltechnológiában bivalyerős német gyártókba, másrészt erősíthetik saját elkötelezettségüket a hibrid és elektromos autók iránt. Johan van Zyl, a Toyota Motor Europe elnöke el is mondta a Genfi Autószalonon, hogy a jövőben teljes erejükkel a hibrid járművekre fognak koncentrálni.  A dízelek alkonya a Volkswagen autógyár három évvel ezelőtt kipattant csalásával kezdődött, amikor hamis tesztekkel tudtak csak megfelelni az egyre szigorúbb nitrogén-oxidra és szilárd részecskékre vonatkozó károsanyag-kibocsátási határértékeknek. Közben a világ számos nagyvárosa bejelentette, hogy záros határidőn belül kitiltja központi területeiről a dízeles autókat, míg máshol plusz díjakkal sújtják ezeket a füstölgő járműveket. A legutolsó pofon pedig az volt, amikor a német legfelsőbb bíróság hozott olyan ítéletet, miszerint a szennyezett levegőjű nagyvárosoknak lehetősége van saját hatáskörben kitiltani a dízel üzemű járműveket, ha más módon nem tudják a levegő szennyezettségét határérték alatt tartani.
A Toyota Hiluxok közül nem száműzik a dízeleket

A Toyota döntése mögött persze főleg gazdasági érvek húzódnak meg, ugyanis a dízeles eladások drámaian visszaestek az elmúlt években. Míg 2012-ben minden harmadik Európában eladott autójuk gázolajjal ment, addig tavaly már csak 10 százalék volt ezek aránya. Közben a hibridek népszerűsége dinamikusan nő, jelenleg ezek teszik ki a Toyota európai eladásainak 41 százalékát, az értékesítés darabszáma 2017-ben pedig 38 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A dízelekkel való szakítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új modellek már nem lesznek elérhetőek ilyen motorral, míg a meglévőket fokozatosan kivezetik a piacról. Ugyanakkor a cég haszongépjárműveiből nem száműzik az erőforrást, így a Hilux pickup, a PROACE Van és a Land Cruiser SUV továbbra is elérhetők lesznek dízel változatban. Forrás: