Németországba telepíti európai gigagyárát a Tesla

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Egy sor Twitter-posztban osztotta meg Elon Musk a Tesla „vezető választását” a születő európai gigagyár helyszínének kérdésével kapcsolatban

A Twitter után méltán feltételezhetem, hogy most már végleges a döntés és Németország területén, a Német-Francia határ környékén, a Benelux-államokhoz lesz felépítve a Tesla következő hatalmas gyára.

Elon musk twitter postja a Tesla vezető választásáról az európai gyár helyével kapcsolatban

Az európai gigagyár hollétét illető kérdés már régóta van terítéken Elon Musk asztalán. A régióban épülő létesítményt 2016-ban jelentette be, miután bejelentette a Grohmann Engineering felvásárlását. A Grohmann Engineering amelyet mostanra átkereszteltekTesla Grohmann Automation névre, Prümben, Németországban működik.

Az ott állomásozó Grohmann stratégiailag logikus döntéssé emeli az ötletet, hogy minden elkövetkező Tesla létesítmény abba a térségbe települjön. Ha a Tesla a robotikával foglalkozó cég közelébe építené új gigagyárát, az nagyban megkönnyítené az európai gyártási képesség méreteinek növelését. Jónéhány a Benelux-államokhoz közel eső területen működnek már virágzó autógyárak.

Baden-Württemberg az egyik ilyen terület, amely olyan legendás autógyártó cégeknek ad otthon többek között, mint az AMG, Mercedes-Benz, Porsche és az Audi. Németország harmadik legnagyobb államaként, az ország azon régiója is ahol a legjelentősebb az elektromos töltő infrastruktúrákkal kapcsolatos fejlesztés és a villanyautó gyártás.

Tesla gyár az USA területén

Baden-Württemberg mind emellett számos olyan egyetemi intézménynek ad otthont, amelyek potenciális alkalmazott jelölteket termelnek ki az autógyártó cégek számára. Ezzel a frissen végző szakembereknek is lehetőségeik nyílnának a könnyű és gyors elhelyezkedésre, nem beszélve a számos gyakornoki programról, amiket a gyártókkal közreműködve indítanak az iskolák.

Összességében a Németországban létrehozott európai gigagyár a Tesla ügyfeleinek, és a régió egyéb létesítményeinek is a javát szolgálná. A Europe Gigafactoy akkumulátorokat, erőátviteli berendezéseket és elektromos járműveket gyártva növelhetik például a Hollandiai Tilburg eredményességét.

Tesla gyártósor egy már működő gyáron belül

Végső soron azonban az európai gigagyár megépítésével a Teslának jegye lenne a versenyképes árú modelljeik, mint például a Model 3 és az Y modellek piaci telítéséhez. Az épülő gyár pedig a középkategóriás luxus szegmensbe próbálna beférkőzni és Elon Musk elmondása szerint sikerülne is neki. Sőt, komolyan vetélytársként jelenne meg a helyi régi gyártók számára.

Jelenleg a Tesla európai bázisának kiépítésére várni kell, hiszen jelenleg minden erőforrás a kínai üzem megvalósításába folyik. A kínai gigagyár, a külföldi gyártók tulajdonjogaival kapcsolatos, a kínai kormány által tett változtatásoknak köszönhetően teljes mértékben a Tesla tulajdonában marad. Várhatóan ebben az üzemben majd a közelgő összes elektromos Tesla SUV-ot.

2017-ben még olyannyira volt nyitott a kérdés, hogy Európában hol fog elhelyezkedni a gyár, hogy Magyarország is tett lépéseket az ügy érdekében. Akkoriban több magyar magazin is foglalkozott a kérdéssel. Akkoriban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott a kérdés kapcsán. Ekkor Magyarország középes és nagy vállalkozásai a második helyen álltak az európai befektetők listáján, akik jó eséllyel indulhattak a Tesla felé.

A Tesla holland gyártósora rajta egy Model 3-mal

A befektetési ágazatok közül a miniszter kiemelte a jármű ipar dominanciáját, hiszen a legtöbb, szám szerint 18 befektetés ebben a kategóriában született. Mögöttük kicsit sem szorosan 7 befektetéssel a szolgáltató szektor, mögötte pedig 4 projekttel az élelmiszeripar haladt. A külföldi befektetőknek elsősorban mindig az az érdeke, hogy az adott terület képes legyen kitermelni a kellő munkaerőt, adottak legyenek a körülmények a zökkenőmentes termeléshez.

Ennek biztosításaként a magyar kormány felsőoktatási és ipari központok támogatásával igyekszik javítani az esélyeken, valamint segítséget nyújt a duális képzés és a munkaerő mobilitás kiterjesztéséhez is. A miniszter azon az állásponton volt, hogy akkor lesz Európában Tesla gyár, ha a keresletük megnő akkorára, hogy megérje nekik. Micsoda logika?!

Mindez 2017 márciusában történt, akkor még úgy tűnt, hogy az illetékesen 2017 őszén leülnek tárgyalni a Teslával, de azóta sajnos nem igen érkezett hír, hogy mégis mire jutottak, vagy megvalósult-e egyáltalán. Mivel elég nyíltak a németországi elképzelései Musknak, úgy gondolom nem Magyarország nyerte a kört. Nem mellesleg, ha mégis létre jönne a kapcsolat, az egy 5 milliárd forint értékű beruházás lenne, és 17 ezer embernek adna új munkát.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Ahogy arról korábban írtunk, Magyarország legnépszerűbb autója, a 2018-as komolyabb ráncfelvarrás után ismét megújul egy kicsit. Zöld rendszámot nyilván nem…

Olvasónk a szokásos, jogos mondattal nyomatékosította üzenetét: “Egy ilyen manőverért engem a helyszínen megbírságoltak volna” Igen ám, de most a…

Olvasónktól kaptuk a felvételt és a történetet. Ez a baj emberek! Senki nem akart direkt rosszat. A reakció viszont szinte…

Bűnügyi feladatai ellátása után szolgálati gépkocsijával indult vissza Üllőről fővárosi szolgálati helyére egy Pest megyei nyomozó, amikor a Budapest 10.…

Számos alkalommal posztolunk hazai büntetőfékezős eseteket is. Semmilyen előzmény, ami a közlekedésben ért sérelem, nem lehet indok arra, hogy efféle…

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
A Tesla Motors története
2017. január 25.
Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla
Elképesztő lett a legújabb Tesla
2017. november 17.
Elon Musk bemutatta a Tesla legújabb gyermekeit és nem okozott csalódást. A Tesla Roadster elképesztő teljesítményre képes. A gyártó kamionjáról is lehullt a lepel.