Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.

Annak ellenére, hogy az ütközés nem volt komoly, a baleset a címlapokra került, mivel mindössze néhány órával a jármű szolgálatba állítását követően történt. Ez volt az első ütközés, mely egy forgalomba állított önvezető járművel történt. Az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) vizsgálatot indított az ügyben.

Önvezető busz

A vizsgálat kimutatta, a baleset oka emberi mulasztás volt, nem pedig az önvezető technológia. Több forrás is megerősítette, köztük egy riporter, aki az önvezető buszon utazott, hogy egy kamion tolatott bele a kisbuszba, ami álló helyzetben volt. Az önvezető jármű enyhe sérüléseket szenvedett, többek között az első sárvédő meggyűrődött. A baleset ellenére a jármű szolgáltatása zavartalanul zajlott tovább a következő nap.

Las Vegas város blogbejegyzésében a következő áll:

“A kisbusz pontosan tette a dolgát, a szenzorok érzékelték a kamiont, a jármű megállt”.

A kisbuszt egyébként Las Vegas városa mellett mások is támogatják, például a dél-nevadai AAA, a Keolis North America, és a Regionális Közlekedési Bizottság Dél-Nevadában.

Az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség képviselői pénteken Las Vegasba utaztak, hogy kivizsgálják az ügyet. Christopher O'Neil, az ügynökség szóvivője szerint “tanulmányozni szeretnék, hogyan reagál az önvezető jármű a környezetére és a többi járműre.

Önvezető autóbusz

A kormány adatai szerint a közlekedési balesetek 94 százalékát emberi mulasztás okozza. Az önvezető autók bevezetésvel és az új technológiák segítségével kiküszöbölhetőek lesznek a halálos balesetek 2046-ra.

Mindeközben a Waymo vállalat egy teljes mértékig vezető nélküli járművet bocsát az utakra Arizonában. Ez azt jelenti, hogy a járművön nem lesz sofőr még vészhelyzet esetére sem. A Toyota sofőr nélküli járműve a 2020-as Tokiói Olimpiára készül el, a Honda 2025-ben, a BMW pedig 2030-ban rukkolna elő önvezető autóval.

Forrás:

További autós hírek

Napjainkban a leggyakrabban felmerülő téma az autózásban az elektromos autózás. Előnyei és hátrányai egyarán vannak, mert tény, hogy egyelőre még…

Gyalogátkelőhelyen gázolt el egy idős asszonyt egy negyvenöt éves Nógrád megyei nő. Mivel a baleset körülményei miatt elrendelt pályaalkalmassági vizsgán…

A HVG egyik olvasóját nem kicsi meglepetés érte ma. Egy kapuvári parkolóban, fizető övezetben hagyta autóját, miután parkolójegyet vett és…

Már a rendszámnál akadtak gondok a fejben: Alfagirl!??? Nyilván akár lehetett valami “izomagy reklám” megrendezett videó, amit sejtet a rendszám,…

Az Electrec szúrta ki, hogy nemrég nyilvánosságra hozták a Tesla egyik idén benyújtott szabadalmát, ami “A járművek és a napelemek…

Kapcsolódó írások

Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.
2019. február 22.
Az önvezető autókkal kapcsolatban az egyik legérdekesebb kérdés, hogyan döntenének különféle elkerülhetetlen baleseti helyzetekben. Te hogyan programoznád őket?
2019. március 21.
Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket
BME önvezető Smartja hátulról
2019. március 13.
A tököli reptéren vettünk részt egy kutatási projekt sajtónapján