Poloskainvázió miatt fordítják vissza a japán autókat

Közzétéve:
2018-02-26, 13:52

Új-Zéland kitilt a kikötőiből több hatalmas, főként japán használt és új autókat szállító hajót, mert rakományuk tele van ázsiai címeres poloskákkal.

A címeres poloska Magyarországon is terjed, a gyorsan szaporodó és falánk bogarak hatalmas károkat okoznak a mezőgazdaságban. Nagy pusztítást visznek végbe az általuk megszállt gyümölcsösökben, de a kukoricát, a zöldségféléket, a szóját és a dísznövényeket is károsítják. Nem beszélve arról, hogy a városok zöldterületeit is ellepik, ahonnan ősszel a hideg elől szívesen behúzódnak a lakásokba. Ha bekövetkezett a poloskainvázió, nagyon nehéz ellene védekezni, egyrészt mert nagyon ellenállók, másrészt a permetezés más őshonos fajokat is elpusztít.

10 ezer japán autót nem engednek partra tenni Új-Zélandon

10 ezer japán autót nem engednek partra tenni Új-Zélandon

Új-Zélandon is válságos a helyzet, az érzékeny ökoszisztémájú országba tengeri hajókon, főleg japán használt és újautó szállítmányokkal jutottak be. A kormány megelégelte a dolgot, ezért bejelentették, visszafordítanak három hatalmas szállítóhajót, ami éppen most közeledik az ország partjai felé. Az új-zélandi autóimportőrök szövetségének vezetője szerint ez összesen mintegy tízezer autót érint, ugyanis annyi van a problémás hajókon. Davis Vinsen az elmúlt harminc év legsúlyosabb válságáról beszél, ugyanis nem csak az úton lévő járművek nem érkeznek meg, hanem az a további nyolcezer autó sem, ami jelenleg behajózásra vár.

Új-Zélandot azért érinti különösen érzékenyen az import leállítása, mert az országban a 90-es évek végén megszűnt az autógyártás, vagyis teljes egészében importra szorulnak. A legtöbb autó és alkatrész Japánból érkezik, ennek értéke a 2017-es esztendő első felében 1,8 milliárd amerikai dollár volt.

A kikötőkben már érezhető a válsághangulat, több cég is lecsökkentette dolgozói munkaidejét, de ha nem oldódik meg gyorsan a helyzet, biztosan lesznek leépítések is. Az új-zélandi kormány szerint az import újra elindulhat, amint a fertőzött japán autókat az előírt módon fertőtlenítik.

A szigorúság annyiban érthető, hogy 2012-ben már felbukkant az országban egy új kártevő, az ázsiai gyapjaslepke, aminek tojásait később japánból importált járműveken találták meg.

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019. február 21.
Tegnap végigszáguldott a hír, hogy Tesla-kereskedés nyílik Budapesten, ami nem feltétlenül olyan lesz, mint ahogy azt a cikkek sugallják
MGOE: Jelentősen megdrágítja a használt autók importját a forintgyengülés
2018. július 09.
Az április vége óta tapasztalható forintgyengülés jelentősen megdrágítja a külföldről importált használt autókat, ami miatt sok vásárló inkább kivár, bízva a magyar deviza visszaerősödésében.
Tesla Model 3 vásárlás
2019. március 28.
Alapból 8 hónap a várakozási idő , de van rá mód, hogy hamarabb juss Tesla Model 3-hoz
Tesla kereskedés
2019. április 11.
Újabb cikk, ezúttal a másik médium óvatosabban fogalmazott a majdnem-Tesla szalonnal kapcsolatban