Pörög a SUV-biznisz SEAT-éknál

Frissítve:
2019-04-09, 13:15

A SEAT Road Show egy, a sajtósoknak megrendezett rendezvényén vettem részt, ahol lehetőségem volt megtapogatni majdnem a teljes palettát. A SEAT Alhambra, Ateca FR és Leon FR következik most röviden, tömören!

Változatos kínálat fogadott minket Póczak Tamás kollégámmal a SEAT Road Show egy, a sajtósoknak rendezett állomásán, ahol a SEAT jelenlegi palettájából csak a Toledo hiányzott a helyszínről. SEAT Alhambra, Ateca FR, Leon ST Cupra, Leon ST X-perience, normál Leon ST és Leon FR, Arona és az aprócska Ibiza foglaltak helyet az Academy Golf Club térkövezett parkolójában.

SEAT sajtótájékoztatónap

Papp Zoltán, a márka marketing igazgatója elmondta, hogy idén nyáron minden hónapban 20%-os növekedést értek el, összesen 342 000 autót szállítottak ki világszerte. A tavalyi évhez képest 40%-os növekedés volt észlelhető, már most megdöntötték a teljes eladott darabszámot Magyarországon, igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy egy 178 db-os flottát adtak el egy infokommunikációs cégnek.

SEAT Arona

SEAT Arona

 

Itthon eddig az Ibizával és a Cordobával azonosították a SEAT-ot, most megfordult a trend: a Leon a legnagyobb darabszámban értékesített modelljük, aztán az Arona, harmadik az Ateca, az Ibiza a negyedik helyre csúszott vissza. Érezhetően a SUV-ok irányába érdeklődnek, a gyár ígérete szerint minden 6. hónapban bemutatnak majd egy-egy új modellt, kezdve a SEAT Tarracóval, az Ateca nagyobbik testvérével, melynek szeptember második felében lesz a gyári bemutatója. Az első példányok februárban kerülhetnek piacra.

SEAT Len ST Cubra

SEAT Leon ST Cupra

 

A 2018-as Genfi Autószalonon jelentették be, hogy a Cupra márka önálló életre kel, tavaly több, mint 10 000 Cuprát adtak el, almárkaként szerintük még több volument tudnak értékesíteni, első modelljük a Cupra Ateca lesz, mely a SUV trendet meglovagolva egy 300 lóerős, 4x4-es autót jelent. Jövő évben jön az új Leon, mely plug-in hibrid változatban is elérhető lesz, 2020-ban pedig az első teljesen elektromos modell érkezhet, 500 km-es hatótávval.

SEAT Ibiza

SEAT Ibiza

 

A rövid menetpróbák során lehetőségünk volt kipróbálni az Alhambrát, mely egy igazán kiforrott családi autót takar. Elektromos hátsó tolóajtók, könnyedén előkapható 3. üléssor, légbeömlők a hátsó utasoknak, több állásban állítható napfénytető és egy 2.0 literes, 150 lóerős dízelmotor gondoskodik a kényelmünkről. Hatfokozatú DSG automata váltóval és Style Premium felszereltségben 13 450 950 Ft-ért hozzá lehet jutni. (És lehet, hogy jobb választás, mint a Volkswagen Sharan.)

Ezen felül az Ateca FR-t próbáltuk a 2.0 literes, TFSI motorral, melynek 190 lóerős teljesítményéhez mérten nagyobb hátba verésre számítottunk. Szép, csinos, sportos kívül-belül, de valahogy nem adta át a dinamikus-SUV érzést, főleg az üzemmód kapcsolóval, mely arra is predesztinálhatja a sofőrjét, hogy terepen közlekedjen vele. Döntsük már el, hogy akkor terepjáró vagy sport autó! Lehet én vagyok ilyen finnyás, de inkább választanám a sportos Leon FR-t, amit most a 150 lóerős 1.4 TFSI motorral került alánk. Hatgangos manuális váltóval jóval érzékibb, élvezetesebb vezetést nyújt, egyedül a helykínálattal nem tudtam megbékélni, a VW Polóban is pont ennyi hely volt, holott a Leon a Golf, A3, Octavia padlólemezére épül.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

két Cupra Ateca, fentről fotózva
2018. október 31.
Az új CUPRA Ateca egy nagyteljesítményű SUV modell, amellyel a SEAT-ból kivált almárka kíván bemutatkozni a piacon.
Cupra Leon csapotthátú
2020. február 21.
Megkapja a VW-konszern 245 lóerős hibrid hajtásláncát. Az lesz a leggyengébb.

További hírek