Szétverték a General Motors vezér irodáját a dolgozók

Közzétéve:
2018-04-10, 11:37

Dühös munkások rontottak be a General Motors dél-koreai vezérének irodájába, ahol szétverték a berendezést. A dolgozók az elmaradt prémiumuk miatt tomboltak.

Az amerikai General Motors autógyártó helyi leányvállalatának dolgozói azt követően törtek-zúztak, hogy a menedzsment bejelentette, a vállalat rossz pénzügyi helyzete miatt nem tudják kifizetni számukra a korábban beígért prémiumot. Az esetről videofelvétel is készült, amin jól látszik, hogy szervezett támadásról volt szó, ami során gyakorlatilag kiürítették a vezér szobáját.

A bónusz elmaradásának oka az, hogy a General Motorsnak egy ideje nem megy jól az ázsiai országban, ezért a vezetés, a szakszervezet illetve a kormányzat régóta tárgyal a megoldási lehetőségekről. A 2017-es évben a GM 132 ezer autót adott el Dél-Koreában, 392 ezret pedig exportált, ám árbevétele közben 12 százalékkal csökkent az ezt megelőző évhez képest.

A koreai GM vállalt egy 2,8 milliárd dolláros fejlesztést, ám ennek ára a bérek befagyasztása és a korábban megígért prémiumok ki nem fizetése volt. A szakszervezetek ebbe még belementek volna, ám az már kiverte a biztosítékot, hogy a megszorítások nem csak 2017-re vonatkoznának. A kormány próbál közvetíteni, és támogatást ígért az amerikai vállalat számára, már csak azért is, mert az ország harmadik legnagyobb autógyártójáról van szó.

A helyzet válságos, a GM menedzsmentje azzal fenyegetőzik, amennyiben nem sikerül megegyezni a szakszervezetekkel, úgy csődeljárás indulhat, aminek az is lehet a vége, hogy kivonulnak a koreai piacról. Nyomatékot ad a fenyegetőzésnél, hogy a cég nemrég jelentette be gunsani üzemének bezárását, ami miatt 2000 ember kerülhet utcára.

2000 ember kerül utcára a gunsani GM üzem bezárásával

A dolgot tovább bonyolítja, hogy a koreai GM üzemek jövője nem egyszerűen helyi kérdés, mert az amerikai kormányzat közben azért lobbizik, hogy a vállalat gépsorait költöztessék vissza az egykor szebb napokat megélt Detroitba.

Persze Donald Trump elnököt ismerve lehet, hogy ezzel inkább csak a tárgyalási pozícióját igyekszik javítani, ugyanis célul tűzte ki, hogy felülvizsgálja szabadkereskedelmi megállapodásait minden olyan országgal, amellyel szemben jelentős külkereskedelmi passzívuma van. Dél-Korea pedig a világ egyik legjelentősebb acélexportőreként éppen ezen államok egyike, ezért érzékenyen érinti az USA-ba érkező acélra és alumíniumra kivetett 25 százalékos importvám.

Most fájhat a dél-koreai kormány tagjainak feje, hogy a GM Korea megmaradásáért, vagy inkább az acél- és alumínium importvámok eltörléséért harcoljon. Trump biztosan kemény lesz, ugyanis az Egyesült Államok gazdaságának egyik legnagyobb gondja éppen a rettenetes külkereskedelmi deficit, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy 2017-ben minden 44 cent exportbevételre 1 dollár import jutott. A helyzet pedig azóta tovább romlott: februárban kilenc éves csúcsra, 57,6 milliárd dollárra emelkedett a külkereskedelmi hiány.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Az elektromos autók történetének 4 fő mérföldköve
2018. november 30.
Manapság egyre felkapottabb téma az elektromos autóké, úton-útfélen találkozunk velük, legutóbb másfél milliós állami támogatást hirdetett meg új elektromos autók vásárlására a magyar kormány
Űrdongó Camarók szemből fotózva
2019. január 04.
Elárverezik a Transformers filmek kedvelt karakteréhez épített demó autókat
Detroit Motor Show 2018: terítéken legfontosabb autók
2018. január 21.
A Detroit Motor Show 2018 az Egyesült Államok legnagyobb jelentőséggel bíró autós bemutatója. Aki igazán számít, megjelenik az autógyártás fellegvárában.
Kisfiú ül az autóban, mellette pedig két hostess az AMTS fesztiválon
2018. december 26.
Genf, Tokió, Detroit, New York, Balatonfüred. Mi a közös ezekben a városokban? Mindegyikük helyszínül szolgál egy kiemelkedő autós eseménynek 2019-ben (is)!