Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
vasárnap - 2023. december 03.
-1.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Top 8 autó egy apokalipszis átvészelésére

2018. február 15. | 05:10

Vajon mi a legpotenciálisabb nyolc apokaliptikus gépjármű? Léteznek egyáltalán ilyenek? Ami azt illeti igen és már mutatom is a róluk készült listámat!

Társszerző: Bolgár Krisztián

Az apokalipszis hangulat mindig is része volt az emberiség létezésének, mivel a világvége egy izgalmakkal teli témának bizonyul. Legyen az bármi, a lényeg, hogy mindenkinek van egy elmélete – még a legderűlátóbbaknak is –, hogy mi is lesz az emberiség veszte záros határidőn belül. Legracionálisabb persze a gazdasági összeomlás, ami beláthatatlan eredményekhez vezetne, de van, aki az atomkatasztrófától vagy egy vírus világméretű elterjedésétől tart. Mivel ez a téma már nem csak az összeesküvés hívők látókörét fedi le, hanem a film- és sorozatiparba betörő divatirányzatok miatt – részben – már minden embert foglalkoztat valamennyire az apokalipszis téma, ezért már más iparágakat is megihletett. Mint például az autóipart, hiszen számukra egy kiaknázatlan piacnak számít a „készülődők” népes tábora. Ezért összegyűjtöttem neked a jelenleg elérhető top 8 apokalipszis átvészelésére kitalált (vagy arra potenciálisan felhasználható) négy-, vagy esetenként hatkerekűeket.

1. Chevrolet Silverado „Black Ops”

Ha a képzeletbeli ranglistán sorrendet kéne állítani, hogy mik azok az amerikai típusok, amik pickup gyártás terén egyből eszedbe juthatnak, akkor a Ford után közvetlen második hely a Chevroleté lenne. A Chevy történelem része a pickup gyártás, hiszen gondolj csak a leghíresebb platformjára épített C10-es pickupok különböző kiviteleire. 1998-ban azonban a „full-size” pickupok megjelenése a Chevrolet-t is arra sarkallta, hogy felvegye a versenyt a vetélytársakkal. Megszületett a GMC-vel licencelt Silverado, ami különböző kabinkialakítással, platómérettel és háromféle V8-as, illetve egyféle V6-tal jelent meg első szériaként. A második kivitel 2006-2014-ig volt gyártásban, kibővült egy 6.2 literes V8-cal, kétféle hibrid hajtással, további kabin és méretmegoldásokkal. A harmadik generáció 2013 óta elérhető rengeteg rendelhető opcióval, valamint variálható tulajdonsággal. A különleges gyári kivitelek, mint például a Black Out-széria valamilyen speciális élethelyzetre lettek kitalálva. A Black Out típus a „nem várt vészhelyzetek kezelésére” lett tökéletesítve, amely 4x4 hajtással, 5,3 literes EcoTec V8-cal és 355 lóerővel elérhető. A páncélozott fenéklemez, emelt futómű és szélesített sárvédők biztosítják a biztos utazást, elsősegély és vészhelyzet csomagokkal beépítve a platóba.

2. Knight XV SUV

A kanadai William Maizlin vállalat 2008-ban dobta piacra a hadmérnöki alapokon álló páncélozott luxus SUV-ját, a Knight XV-t. A különleges „hódításra” kialakított, civil felhasználásra is alkalmas SUV 6,7 literes V8-as Ford dízel erőforrással és 6,7 literes V10-es benzines motorral is rendelhető. A közel hat méter hosszú, valamint három méter magas jármű teljes karosszériája egy alumíniumkompozit bevonatot kapott, amit aramid-szálként ismer az ipar (pl. golyóálló mellények is ebből az anyagból készülnek). Az ajtók különlegesen edzett vékony acélból készültek, az autó alja pedig további erősítéseket kapott. Négy, de akár hat férőhellyel is rendelhető a luxussal felszerelt romboló, amihez még éjjellátó kamerákat és műholdas navigációt is rendelhetsz. Egy igazi civil felhasználásra épített tank, golyóálló abroncsokkal.

3. Mercedes-Benz G63 AMG 6x6

A G-osztály nem maradt utód nélkül, mert a közelmúltban mutatták be a második generációt. A hír rendkívüli örömre ad okot, mivel rengeteg különleges típust is kitermelt már magából a legendás G-Wagen, kíváncsian várjuk mi lesz még. Az egyik legőrültebb alkotása a Mercedesnek egyértelműen a G63 6x6, amely három tengellyel és 6x6-os összkerékhajtással vált méltán híressé. A 2013-2015-ig gyártott típus (sajnos) csak 100 darab átalakított G-osztályt jelentett, amely 5,5 literes V8-as AMG erőforrással lett kivétel nélkül felszerelve, elegendő 536 lóerőt termelve, továbbítva a hat abroncs számára.
Az autó az ausztrál hadsereg számára fejlesztett G-osztályokon alapul, így a 6x6 AMG is lényegében egy civil felhasználásra „redukált” katonai jármű, amely könnyebben kezelhető és teljes luxus felszereléssel van ellátva. Egy poszt-apokaliptikus élethelyzetben maximálisan bevethető.

4. Kahn Design 6x6

A piacon nincs egyedül a Mercedes a három tengellyel rendelkező civil tankok területén, hiszen a brit Kahn Design megalkotta a Flying Huntsman 6x6-ot, amely lényegében egy Land Rover Defender kabinját tartalmazza, 32”-al hosszabb és 6”-al szélesebb (variálható) kivitelben. Az alváz illetve a futómű természetesen teljesen új, szívósabb többek között emelt minőséget kaptak a brit coachbuilder csapattól. Az összkerékhajtású átalakított terepjáró 6,2 literes GM LS3 (Corvette) V8-as erőforrást kap, hatsebességes automata váltóval. A modernizált megjelenés és 18”-os felnik lehetővé teszik a stílusos közlekedést mind városban, mind terepen, szükségállapot idején pedig bárhol megállná a helyét 400 mm-rel nyújtott alvázzal rendelkező Fyling Huntsman. Az inkább sportos, mint luxus terepjáró vételára egy jóval olcsóbb G63 6x6-ot jelent, aminek további előnye, hogy megrendelésre gyártanak Fyling Huntsmanokat, így nincs olyan probléma, hogy nincsen egy eladó darab sem belőle.

5. Gunner Fabrication Dodge RAM 3500

A Chevynél említett képzeletbeli „pickup ranglista” harmadik helye mindenképpen a Dodge érdeme, hiszen a „full size pickup” kategória egyik fő képviselője a Dodge Ram. A már 80-as években betörő Ram generáció a második szériájától híresült el igazán, persze a megfelelő alapok segítségével. Az amerikai Gunner Fabrication cég nevéből már következtethetsz, hogy mégis milyen iparágban helyezkednek el. A fegyverekre specializálódott cég egy 2013-as Dodge Ramot vett kezelésbe és szerelte fel egy apokalipszist átvészelő, fürge járművé. A 6,7 literes Cummins dízel erőforrással szerelt Ram exo-skeleton vázas kialakítást, emelt, erősített futóművet, szélesített sárvédőket, kilenc lámpát és öt fényszórót, illetve ami a legdurvább, hogy a plató helyére egy két minigunt elbíró körállványt építettek, persze számos egyéb fegyver hordozására is képes kialakítással. A gallytörők, a speciális tároló fakkok, vagy a sportosított beltér mind alapopció a rendelhető fürge ólomszörnyeteg számára.

6. Sportsmobile Adventure Vehicle (Ford E-350)

A Sportsmobile nevű amerikai cég az extrém túrázásra vágyók esetleg kutatók (vagy világvége készülődők) számára készít különleges terepviszonyokra kiképzett Ford E-szériás kisbuszokat. Az 52 éves múlttal rendelkező cég mára Mercedes Sprinter kisbuszokra cserélte arculatát, de az E-szériás Fordokkal váltak híressé. Az ötlépcsős rendszerben rendelhető egyedi Fordok valamint Mercedesek az extrém körülményeket leküzdő opciók alapján rendelhető, tehát az első fokozat „még” csak az emelt futóművet, gallytörőket, plusz fényszórókat, fellépőket tartalmazza, addig az ötödik fokozat a tetőre szerelt plusz sátrat, tetőboxot, rácsot, önálló víz- és gázellátással rendelkező háztartási nagygépeket is tartalmazza.

7. Mercedes-Benz Unimog

A G-osztály kistestvére. Az Unimog-család még 1947-ben látott napvilágot a Mercedes tervezőgárdájának köszönhetően, amikor egy „Univerzális Motor Szerkezetet” (innen az Unimog rövidítés) alkottak meg, amely lényegében egy kisméretű pickup volt, traktor méretű futóművel és kerekekkel. Az Unimog debütálása után már hatalmas közkedveltségnek örvendett, hiszen főként önkormányzatok, hadseregek, mezőgazdasági termelők vásárolták flottában a platós Mercit. Ennek betudható, hogy az Unimog elképesztően sok verzióban készült a tűzoltó autótól kezdve az ágyúhordozó 6x6-os hadászati kivitelig. Az Unimog ettől függetlenül polgári felhasználásra is rendelhető, hiszen léteznek olyan kivitelek, mint például a szintén 6x6 hajtással rendelkező U4000 vagy a frissen rendelhető rövid illetve hosszúplatós vadonatúj Unimog széria.

8. Paramount Group Marauder

A lista utolsó szereplője a Paramount Group privát hadipari cég által fejlesztett Marauder cirkáló, amely a világ egyik legerősebb civil felhasználásra is alkalmas járműve. A különleges páncélozásának köszönhetően a jármű bármiféle rezzenés nélkül képes elviselni egy 8kg-os TNT robbanását (ami akár alatta is történhet) és még a 12.7 mm-es kaliberű golyóknak is ellenáll. Az afrikai székhelyű cég földi egységének legfürgébb modellje a Marauder, hiszen a több tonnás gépezet akár a 120 km/h-s sebességet is képes könnyedén elérni. A cég egyébként földi járművek mellett hadihajókat, repülőket is épít, ami jól jelzi a szakmaiság és komolyság mértéket. Igazán akkor lett népszerű, amikor 2011-ben a Top Gear egy részt szentelt a Maraudernek, amiben amellett, hogy kivesézték, mennyire hasznos is tud lenni városban, még egy összehasonlítást is végeztek egy Hummerrel szemben. Avagy: melyik bírja jobban, ha alápakolnak egy kis TNT-t!
  • Címkék:
  • Top
Genfben debütál a McLaren Senna Még több luxussal érkezik az új C-osztály

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!