csütörtök - 2023. szeptember 28.
25.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Top 8 gengszterautó a nagyvilágból

2018. január 02. | 16:44

Gengszterautók, amiket valódi gengszterek használtak? Végre itt a Top 8-as lista, amiből kiderül, hogy a stílusos bűnözők, maffiózók, ámokfutók milyen autókat hajtottak!

Társszerző: Bolgár Krisztián

Bizonyára felmerült már benned is a kérdés, hogy oké, mindenki rávágja, hogy ez meg az a gengszter autó, de mi lehet a valóság? Mik azok a típusok, amik valóban gengszter kategóriába sorolhatóak, és ennek a leghitelesebb alátámasztóik, maguk a gengszterek. A Top 8-as listánkból megtudhatod, hogy a 20. és 21. század legnevesebb bűnözői, esetleg maffia vezérei, tagjai milyen típusokat preferáltak.

1. Jaguar XJ 3-as széria

A brit luxus-sportautó jobban belegondolva mindennel rendelkezik, ami egy maffiózót levehet a lábáról. Stílusos belső, luxus beltér és erős, megbízható sorhatos (vagy V12-es) motor, ami sosem hagy ott egy kisebb balhé után sem. Anthony Corallo, művésznevén Tony Ducks is pontosan emiatt választotta a 1980-as XJ-t. A New York-i maffiózó többek között illegális szerencsejátékkal, drogterjesztésért és erőszakos cselekedetekkel vonta magára az FBI figyelmét. A Jaguar nyújtotta kényelem miatt nagyon szeretett autójában tartózkodni és benne üzleteket kötni. Az XJ beépített telefonját is sűrűn használta, amin keresztül sok üzleti tevékenységét vitatta meg. Ez is lett a veszte, mivel az FBI elrejtetett egy poloskát a Jaguarban, amivel lebuktatta magát és sok más maffiavezért is. 100 év börtönbüntetést kapott.

2. Chevrolet Chevelle Malibu

Az 1973-tól gyártott Chevy Malibu a 2. generációs Chevrolet Malibunak volt a faceliftezett verziója, illetve újított megoldásokkal rendelkező típusa. A smallblock-verzió a Chevrolet 3.8 literes sorhatos erőforrását kapta, de a Whitey Bulgerhez hasonló alakok inkább a 6.6 literes V8-ast kedvelték. A Boston utcáin tevékenykedő drogkereskedő gengszter veszte szintén autója volt, illetve megalomániájának és üldözési mániájának közös nevezője. Whitney mindenre igyekezett felkészülni bármilyen forgatókönyvre, ezért igyekezett mindig egy lépéssel a rendőrök előtt járni. 1975-ös Malibuját a James Bond filmek által megihletett módszerekkel igyekezett felszerelni, többek között füstöt spriccelő hátsó lökhárítóval és olajfoltot hagyó hátsó fecskendőkkel. Az utólagos módosítás egy nem várt rendőri igazoltatást és börtönbüntetést eredményezett.

3. Lamborghini Countach

A 80-as évek egyik legmeghatározóbb szuperautója minden bizonnyal a középmotoros, LSD-ajtós Bertone által tervezett csoda, amely még a hőskorokat fémjelzi a V12-es motorjával. A 16 éven át gyártott modell 4 litertől egészen az 5.1 literes V12-ig elérhető volt, függően attól, hogy LP400, LP500 vagy 5000QV a típuskivitel. A spanyol származású, de amerikai állampolgársággal is rendelkező Jordan Belfort tőzsdealkusz az utóbbi, 25.évfordulós kiadást birtokolta, hófehér színben. Az amerikai milliomos egyébként a Wall Street Farkasa című filmből lehet ismerős sokaknak, ami igaz történet alapján játszódik. Jordan Belfort akárcsak a filmben, a valóságban is csalásokkal és hamis értékpapírokkal keresett közel 21 millió dollárt. Ebből a pénzből futotta Ferrari Testarossára, Countach-ra, Jaguar E-type-ra és több tucat jachtra, illetve villára (egészen addig, míg a szövetségi kormány le nem foglalta ezeket).

4. Chevrolet Caprice Sedan

A harmadik generációs Caprice Sedan 1976 és 1989 között volt gyártósoron. Az amerikai középkategóriás személyautó elérhető volt kupé, szedán és station wagon, azaz kombi kivitelben, de a legkeresettebb a szedán volt. Rengeteg small block-kal és Oldsmobile V8-cal volt elérhető, többek között egy 5.7 literes dízel erőforrással is. A hétköznapi izomautóra 2002-ben figyelt fel az emberiség igazán, sajnos negatív reklám kapcsán. Két mesterlövész ámokfutó ugyanis – egymástól függetlenül – egy-egy kék Caprice Sedant használt a merényleteikhez. Amíg a hatóságok főleg furgonokat és platós kisteherautókat igyekeztek ellenőrizni (mint amik potenciális merénylők autói lehetnek), addig John Allen és a Boyd Malvo testvérek saját tulajdonukban lévő Caprice-uk segítségével mérték fel a helyszíneket és mesterlövész puskával hajtották végre a merényleteket a civileken.

5. Mercedes S-osztály W126

A Mercedes 2. generációs zászlóshajója az európai autógyártás egy fontos szelete. Az óriási luxusautó köré mind a mai napig hatalmas kultusznak örvend, főként a még ma is hibátlanul működő motorjaiknak köszönhetően (gondolj csak a puritán OM-dízelekre). Az amerikai és olasz maffiában is előszeretettel használták (csakúgy, mint a jakuzáknál) a határozott megjelenésű, kényelmes és elegáns luxusautót. Persze a capók (a maffia főnök alatti tisztségű „család fője”) többsége inkább a V8-as erőforrással szerelt modelleket, esetleg az AMG 6 literes verzióját, vagy a különleges 6-ajtós limuzin kivitelt részesítette előnyben. W126 tulajdonos volt többek között John Gotti, Edward Lino capók a Gambino maffia családból, illetve Anthony Mirra vagy Frank Coppa Jr. capók a Bonnano családból.

6. Mercedes G-osztály

A lista egyik „leggengszterebb” autója, attól függetlenül, hogy hány valódi bűnöző is használja az említett terepjárót. Persze azért rengeteg maffiózó kedvelt modellje, többek között az orosz maffia egyik „hivatalos” gépkocsija. A G-wagen első 1980-as generációja óta az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb terepjáró típus az egész világon (kivéve USA). Az olyan gengsztereken kívül, mint például El Chapo, számos hadsereg is használja – többek között a magyar honvédség – a megbízható terepjárót. El Chapo egyébként a világ egyik legrettegettebb drogbárója, aki már gyerekkorában elkezdte a bűnözést, amíg a Sinaloa drogkartell fel nem „fedezte”. A Forbes magazin gazdagsági listáján a 701. helyen szerepel a mexikói fejes neve, akinek többek között számos Dodge Viperje, Challenger SRT-je, Jeep Sahara-ja és persze néhány G-osztálya is van.

7. GMC Suburban

Ismét egy amerikai a listán, amely ismét komoly típustörténettel rendelkezik. A Chevrolet Suburban a GM kisebb márkái számára is biztosította a licenszet az 5. generációtól. A 8. generációs Suburban közül az egyik legelterjedtebb márka a GMC volt, majd azt követte a drágább Chevrolet és az ausztrál Holden. A mai napig kedvelt típus az amerikai terepjáró, így nem is csoda hogy sorra jönnek ki az újabb típusai (már GMC Yukon néven). Christopher Wallace, az amerikai rapper, ismertebb nevén Notorius BIG is kedvelte a típust. A valaha élt egyik legnagyobb rappert pont a zöld színű GMC Suburbanjében lőtték le, ismeretlenek és ismeretlen okokból. A szitává lőtt GMC-t egyébként nem olyan rég dobták árverésre 1.5 millió dollárért (!!!).

8. BMW 7-es széria

A lista utolsó szereplője mi más lehetne, ha nem egy BMW (azt megjegyezném, hogy szó sincs fontossági sorrendről, véletlenszerűen válogattam az autókat a listába). A 2001-ig gyártott 7-es szériának az E38-as modelljei hihetetlen sikereket értek el az eladásokban és a BMW nevének elterjedésében világszerte. 2.8 literes sorhatostól egészen az 5.4 literes V12-ig gyártották a benzinüzemű luxusautókat, de dízelből is rengeteg variáció létezett. Nem is csoda, hogy kiváló ár/érték arányú autónak titulálták, és hogy különleges kivitelek, mint az L7 limuzin vagy a B12 Alpina is született a típusból. Ismét egy amerikai gengszter rappert kötök az autóhoz, ugyanis Tupac Shakur kedvelt autója volt az M73-as motorral szerelt 750il-je. A sors fintora, hogy sajnos Tupacet is autójában lőtték le a nyílt utcán, Biggie Smalls-hoz hasonlóan, és szintén 1.5 millió dollárért bocsájtották árverésre a szétlőtt luxusautót. A két gyilkosság okát összefésülik a két gengszter utólagos rivalizálása miatt.
  • Címkék:
  • Top
3 Alapjáratos pólót sorsoltunk olvasóink között! Újabb ajándékok várnak gazdára! A legnépszerűbb pick-up autók Magyarországon

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!