Toyota Hilux – A magyarok veszik, mint a cukrot!

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Magyarországon arányaiban háromszor több pickup talál gazdára, mint Európában. Itt jön képbe a Hilux!

A gépjárműipari adatszolgáltatással foglalkozó JATO vállalat adatai szerint hazánkban arányaiban háromszor annyi pickup kerül eladásra, mint Európában. 2018 első négy hónapjában a kontinensen 8,5%-ot tettek ki a pickup eladások a kishaszongépjármű értékesítésekből, viszont szintén ez idő alatt hazánk elérte a 23%-ot. Magyarország legkapósabb gépjárművének címét a világelső Toyota Hilux zsebelhette be.

Toyota Hilux sivatagos kornyezetben tehervontatás közben

Talán nem is gondolnád, de a magyarokon kívül Európában már csak a görögök kapkodják jobban a az ilyen gépjárműveket. Népszerűségük feltehetőleg az általuk kínált széleskörű felhasználási lehetőségeknek, illetve Magyarországon a pickupokra vonatkozó kedvező adózási feltételeknek tudható be.

Pickup értékesítések Európában

Szintén közrejátszik, hogy hazánkban a pickup eladások bővülési üteme 16%-os, ami kétszerese a 8% körüli európai átlagnak. Az, hogy a Toyota Hilux a legnépszerűbb modell a hazai pickup eladások tekintetében, a Datahouse adatainak elemzésekor derült ki, ugyanis az itthoni eladások 80%-át három modell teszi ki, ezek közül 33,8%-os piaci részesedéssel győzedelmeskedik a Hilux.

Más szóval: Magyarországon minden harmadik gazdára találó pickup egy Toyota Hilux, a világ legkeményebbnek tartott, legendás terepképességekkel és szegmenselső vonóerővel, illetve rakodókapacitással rendelkező pickupja.

TOP10 pickup piac Európában

A modell idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból több limitált szériás változatot is megalkottak. A Hilux a világ legkelendőbb pickupja is egyben, ugyanis az elmúlt 5 évtizedben több, mint 18 millió darabot értékesítettek belőle világszerte.

Hazánkban a borászattal foglalkozók, a gazdálkodók és a vadásztársaságok épp úgy kedvelik, mint az energiaszolgáltatók vagy akár a honvédség. Akinek olyan autóra van szüksége, amelynek olykor-olykor kőkemény terepen is meg kell állnia a helyét, bizonyára emellett dönt.

Toyota Hilux pickup beltere

A Toyota Hilux beltere sem utolsó, elegáns mégis nagyon egyszerű

A hazai pickup szegmensre egyébként is jellemző, hogy 77%-ban vállalati felhasználók vásárolják, a nagyvállalatok flottái mellett gyakran a kis és középméretű vállalatok. Ez nem utolsósorban azért van, mert haszongépjárműként a vállalkozások visszaigényelhetik vásárlásuk után az ÁFA-t.

Toyota Hilux pickup raktárban

Egyedi sajátossága a hazai piacnak, hogy a Magyarországon regisztrált pickupok mintegy 34%-a jellemzően két márka gyakorlatának köszönhetően re-exportra kerül, ez torzítja a piaci képet. Egyikük a hazai eladásainak 45%-át, a másik pedig magyarországi értékesítéseinek 60%-át vonja ki és adja el újra külföldön. Jellemző továbbá, hogy az itthon eladott Hiluxok 97,5%-a Magyarországon is marad.

Forrás:

  • Toyota

További autós hírek

A HVG egyik olvasóját nem kicsi meglepetés érte ma. Egy kapuvári parkolóban, fizető övezetben hagyta autóját, miután parkolójegyet vett és…

Már a rendszámnál akadtak gondok a fejben: Alfagirl!??? Nyilván akár lehetett valami “izomagy reklám” megrendezett videó, amit sejtet a rendszám,…

Az Electrec szúrta ki, hogy nemrég nyilvánosságra hozták a Tesla egyik idén benyújtott szabadalmát, ami “A járművek és a napelemek…

Egy amerikai férfi driftelve próbált elhajtani egy arizonai benzinkútról tankolás után. A manőver közben elveszítette az uralmát a Ford Mustangja…

Szokásos délutáni dugó a Szentendrei úton befelé. A legtöbben sorolnának be a békásmegyeri lakótelep irányába és mivel egy sáv kanyarodik…

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
2019. november 23.
2021-től kerülhet európai és USA piacra a Lexus első villanyosa, az UX 300e.
Ford pick up, zöld, oldalnézet, jobbról, alapjárat
2018. november 22.
A pickupok már évtizedek óta az amerikai megalománia szerves részét alkotják. Az elmúlt 100 évben számtalan példányuk jelent meg, de néhányuk igazi jelképpé vált.