Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
vasárnap - 2023. december 03.
-1.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Új elektromos zászlóshajóval rukkol elő a Jaguar

2018. január 24. | 11:32

Teljesen elektromos utóddal jelentkezik a Jaguar, az XJ „újrafeltalált” generációja 2018-ban kerül bemutatásra.

Még folynak a viták a Jaguar döntéshozói között, hogy mi is legyen a sorsa az XJ új generációjának, milyen típusú jármű legyen, létezzen-e egyáltalán. Mindenesetre egyelőre úgy tűnik, a Jaguar új XJ-vel rukkol elő, méghozzá egy elektromossal!

A Jaguar szerint William Lyons szerette volna az új XJ-t, hiszen a cég alapítója és vezető mérnökének irányelveire még mindig nagy odafigyelést mutat a gyártó.

Felröppenő hírek szerint, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő luxus SUV-ok helyett a Jaguar maradna továbbra is az XJ újragondolása mellett. Mindezt az újragondolást nem szabad félvállról venni, hiszen a tervezés alatt, nem egy hasonló, vagy helyettesítő modell érkezik, hanem egy merőben más és modern utód, amely kitörölheti a luxus autószalonok tudatából a belső égésű motorokat és az elektromos autók irányába terelnék a nagyobb forgalmazókat is. A Jaguar az új XJ-vel a Mercedes S-osztály és a 7-es BMW szintjére óhajt belépni.

Az XJ villanyautóvá való átalakítása merész lépés, de a modell mindig is innovatív volt a Jaguar számára. A 2003-ban indított X350-es generáció az első alumíniumvázas autó volt, amit a Jaguar bemutatott, majd az X351 következett, amelyet 2009-ben vezettek be és még most is forgalomban van. Előbbi két modell teljesen elszakadt az XJ, 1968-ban indított technikai terveitől. A modell újragondolása elektromos autóként - állítja Jaguar - a legjobb módja annak, hogy ezt a jelenséget megőrizzék, mivel az iparág példátlan változást tapasztal a villamosítással kapcsolatban.

A tervezési munkálatok már befejeződtek az autó körül. A dizájn főnök, Ian Callum és csapatának munkája kifizetődni látszik, hiszen formatervezést a vállalaton belül jól fogadták, ezzel az egyhangú egyetértéssel pedig minden remény meg van, hogy tényleg a következő zászlósává válik a cégnek.

Az elektromos technológia ikermotorokkal és az összkerékhajtással ruházza fel az új XJ-t. A Jaguar nem is annyira távoli célja, hogy felvegye a versenyt, vagy akár le is körözze a Teslát az európai piacokon kívül is. Pontos teljesítmény adatok még nem állnak rendelkezésre, de várhatóan az XJ közel 480 km megtételére lesz képes egy töltéssel. Várhatóan 2019 első felében, a modell fennállásnak ötvenedik születésnapján fogják piacra dobni.

Forrás:

Nem tervez elektromos autót a Lamborghini 127.000 Audit kell visszahívni?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!