2018. július 11. | 18:05

A legújabb Supra valójában egy izgalmas közös projekt a közelgő BMW Z4 Roadsterrel!

A márciusi Genfi Autószalonon debütált versenykivitel (Toyota GR Supra Racing Concept) után mindenki arra számított, hogy az új Toyota Supra bemutatását sem halogatják majd sokáig. Ennek ellenére a Toyotának sikerült az emberek izgalmát és kíváncsiságát a végletekig fokozni, ugyanis az új Supráról a hétvégi, 2018-as Goodwoodi Sebességfesztiválon rántják le a leplet!

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

Sorhattal és hátsókerék-meghajtással érkezik a Supra!

…és remélni lehet, hogy a jövőben is megtartja eme két nagyszerű tulajdonságát! Egy ideje már hallani lehetett afelől, hogy a Toyota és a BMW egy közösen fejlesztett sportautón dolgozik, melynek eredményeképpen márciusban, Genfben be is mutatták a versenypályára szánt verziót!

A folyamat és a műszaki megoldások alapja a német autógyártó Z4 modellje volt. A két vállalat a motorokon, lítium-ion akkumulátorokon, valamint egy új hátsókerék-meghajtású platform fejlesztésén dolgozik közösen.

A Supra matricázott hátsóját tekintve tisztán látni, hogy a prototípus megalkotásakor valami egészen másra törekedtek a mérnökök, így az utakon talán már nem is lesz olyan könnyen felismerhető az új modell!

Az autó főmérnöke Tada Tacuja, aki egyben a GT86 modell megtestesítője is volt, ebből kiindulva valószínűnek tartom, hogy az új Supra sem fog csalódást okozni a kíváncsiskodóknak! Az autót a Toyota pilótája Herwig Daenens fogja vezetni a hétvégi Festival of Speed eseményen.

A BMW-vel való együttműködés egyik előnye a soros hathengeres erőforrás. A főmérnök elmondása szerint a Supra-rajongók, akikkel korábban beszélt, ragaszkodtak ahhoz, hogy a sportautó ilyen felszereltséggel érkezzen!

A Japan’s Best Car magazin a 2018 márciusi számában arról számolt be, hogy a Supra egy 3,0 literes turbós soros hathengeres motorral és 335 lóerővel és 450 Nm-es nyomatékkal fog érkezni. Ezek a számok megegyeznek a BMW 40i erőforrásával, melyet többek közt az M240i-be is beszereltek.

Terjednek azonban olyan hírek is, miszerint az új Supra négyhengeres motorral is rendelkezhet majd, ám Tada-san nem erősítette ezt meg. Nem zárta ki a jövőbeni hibrid változat fejlesztését sem, de szerencsére kevés idő kell ahhoz, hogy minden kiderüljön!

A közúti verzióra előreláthatólag 2019 első félévéig várni kell.