Zuhanórepülésben az Opel, gyárbezárások jöhetnek!

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

3700 németországi dolgozójától válhat meg és 1600 kereskedőjével bonthat szerződést a nagy bajban lévő Opel. Ám, ha ez sem segít, akár gyárbezárások is jöhetnek!

Most látszik csak igazán, hogy mekkora eredmény volt a szentgotthárdi volt Opel-gyár fennmaradása, ahol 2020-tól a PSA (Peugeot-Citroën) csoport legnagyobb darabszámban készülő 1,2 literes, háromhengeres benzines turbómotorjai készülnek majd. A PureTech erőforrásokat a magyar üzemen kívül csak a lengyelországi Tychyben gyártják majd, ezért jelenleg úgy tűnik, az itt dolgozók megélhetése jó ideig még biztosított.

Kevésbé lehetnek nyugodtak a PSA csoport németországi Opel-üzemeinek dolgozói, ugyanis az Opelek értékesítése folyamatosan csökken, ezzel együtt pedig olvad a márka európai piaci részesedése is. A Handelsblatt folyóirat szerint 2018 első negyedévében 5 százalékkal kevesebb Opelt adtak el, piaci részesedése pedig 5,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 6,5 százalékról.

Nem tudni, hogy mi lesz az Opel sorsa

Lehet, hogy túl nagy falat a franciáknak az Opel rendbe tétele?

A Duisburg-Essen Egyetem elemzője, Ferdinand Dudenhöffer szerint a lejtmenetnek pedig még koránt sincs vége, ő azt várja, hogy a következő 18 hónapban tovább olvad a részesedés. A legnagyobb probléma az szerinte, hogy nincsenek a márkának vonzó modelljei, ezért nem versenyképes az egyébként is nagyon telített, és márciusban ráadásul 3,4 százalékkal zsugorodó német piacon. Mivel a gondok rövidtávon nem orvosolhatók, a szakember szerint nagy esély van arra, hogy a PSA végül kénytelen lesz bezárni eisenechi vagy kaiserslauterni gyára közül az egyiket.

szentgotthárdi motorgyár

A szentgotthárdi gyár dolgozóinak jó ideig biztosított a jövőjük

A PSA azonban nehéz helyzetben van, ugyanis az Opel megvásárlásakor azt vállalta, hogy gyárbezárások és kényszerleállások nélkül veszi át és konszolidálja a 20 éve veszteséges vállalatot. Most viszont úgy tűnik, hogy ezt képtelen végigvinni, ha pedig az Opel értékesítése és piaci részesedése elolvad, akkor a PSA végül egy értéktelen céget birtokolhat, aminek egyik lehetséges következménye a brand megszűntetése lehet.

Ezért most úgy tűnik, a német kormány hajlandó segítséget nyújtani, és belemenni egy racionalizálásba. Ez első körben 3700 munkavállaló elbocsátását jelentené, ami a jelenlegi 19 ezer dolgozó 20 százaléka. A legnagyobb elbocsájtás az Opel eisenachi gyáregységében lesz, ahol az 1800 emberből 1000-től válnának meg. Közben az értékesítési hálózat karcsúsítása is elkezdődött, az Opel ugyanis nemrég bontott szerződést 1600 kereskedőjével.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ha a legrosszabb eset következne be, vagyis a PSA végül képtelen lenne konszolidálni az Opelt, a szentgotthárdi üzem jövője akkor is biztosított, hiszen az itt készült motorokra a Peugeot és Citroën modellekben továbbra is szükség lesz.

Forrás és fotók:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Az alábbihoz hasonló felvételeket eddig leginkább külföldi videókban láthattunk (szerencsére). Bár sajnos nálunk is volt már példa arra, hogy valaki…
Az autósok sarcolására adott utasítást a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság vezetője. A Hír Televízió birtokába került felvételen Handl Tamás azt mondja,…
Isteni szerencse, hogy ez a lengyel mentőautó nem szállított beteget. Vígjátékokban szokás elsütni a poént, amit Wrocławban vett fel egy…
Mindent megért neki az előzés, még a villamos sem számított. Taxis olvasónk is meglepődött a veszélyes manőveren, pedig ő aztán…
” Múlt héten történt az eset, amit a fedélzeti kamera is felvett. A 4-es úton vezettem Budapest irányába, amikor az…

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
Itt az elektromos Citroën E-Berlingo
2017. március 22.
Egyre inkább betörnek az elektromos autók a kishaszongépjárművek világába is, most a Citroën mutatta be az új 5 személyes E-Berlingojukat

További hírek