Niki Lauda állapota szépen javul

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

A 69 éves Niki Lauda előző héten tüdőátültetésen esett át Bécsben.

A saját légitársaságát vezető és mellette a Mercedes Forma-1-es csapat tanácsadójaként dolgozó háromszoros világbajnok állapota a beavatkozást követően kritikus volt, azóta azonban szépen javul.

"Az operációt megelőző hét napban csak a gépeknek köszönhetően maradt életben, a transzplantáció nélkül csak napjai, esetleg hetei lettek volna hátra" - nyilatkozta állapotáról Walter Klepetko, a Vienna General Hospital egyik osztályvezető orvosa.

Niki Lauda a Mercedes tanácsadója

Az osztrák autóversenyző a múlt héten, ibizai nyaralásán elkapott egy komoly fertőzést, ami károsította a tüdejét. Onnan egyből a bécsi kórházba vitték, ahol megműtötték. Emiatt hagyta ki a Német és a Magyar Nagydíjat is. Az orvosok a műtét után kijelentették, hogy a mostani tüdőátültetés nem az 1976-os nürburgringi balesetének következménye, amely során megtelt a tüdeje mérgező gázokkal.

Szerdán az „Eurotransplant” által Németországban találtak neki megfelelő donorszervet, amelyet azonnal Bécsbe szállítottak. Csütörtökön reggel 9-től kezdve 6 órán keresztül tartott a műtét. A kórház elsődleges tájékoztatása szerint az operáció sikeres volt, szombatig pedig mélyaltatásban tartották az osztrák legendát. Állapota a vártnál gyorsabb ütemben javul, ez még az orvosokat is meglepte.

Niki Lauda Toto Wolff társaságában a spielbergi paddockban

Az osztrák OE24 portál értesülései szerint Lauda magához tért és bár még nehézkesen, de képes önállóan lélegezni, így az ezt segítő gépekre már nincs szüksége. Néhány nappal korábban még nem gondolták volna a szakemberek sem, hogy ilyen nagy ütemben javul majd az egykori F1-es legenda. Az 1976-os nürburgringi balesetét követően az életben maradását sem tartották valószínűnek, azonban az osztrák pilóta nagy harcos és nemhogy túlélte, hat héttel később már visszatért a versenypályára. Niki Lauda az elmúlt években kétszer, 1997-ben és 2005-ben veseátültetésen is átesett.

Előreláthatóan még legalább négy hétig kell a kórházban maradnia, amit egy kéthetes utókezelés fog követni. A paddockba októbernél előbb nem térhet vissza. Úgy tudni, a bécsi kórház hamarosan hivatalos tájékoztatást ad Niki Lauda állapotáról.

Forrás:

  • MTI
  • OE24

Fotók:

  • Formula1

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Michael Schumacher szemből fotózva
2018. november 23.
Eddig sosem látott interjút tett közzé a hétszeres Formula 1-es világbajnok családja.
Kallakis az üzletember és a Brown GP ünneplése
2019. október 06.
A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.

További hírek