Fordító: Hajdu Balázs

Ha kíváncsi vagy, hogyan került két magyar Budapestről Szingapúr felé vezető útja során Mongóliába, akkor a cikk alján megtalálod az előzményeket.

Evelin és Ferenc a következő okokat sorakoztatta fel:

1. Végtelen lehetőséget nyújt elhagyatott, kalandos tájaival

Mongólia a világ tizennyolcadik legnagyobb országa, népessége azonban mindössze 3 millió fő, itt a legalacsonyabb a népsűrűség. A lakosság 45%-a Ulánbátorban, a fővárosban él. Ez pedig azt jelenti, hogy könnyű elbújni a civilizáció elől, és ehhez nem kell feltétlenül jégkockává dermedni.

kalandos mongol táj

2. A mongol emberek

Különeges élményben volt részünk, amikor nomádokkal találkoztunk az elhagyatott mongol vidékeken. Nagyon barátságosak és segítőkészek voltak. Számtalan olyan történetet hallottunk, ahol a nomádok nem csak segítettek, de meg is mentették mások életét. Ha éppen nincs mit enned, szívesen látnak a jurtájukban egy finom, jakhúsból készült vacsorára.

barátságos mongol emberek

3. Nagyon változatos a talaj

Magas, hófödte csúcsok, folyók, völgyek, dombos legelők, hatalmas sivatagok homokdűnékkel. Mongóliában tényleg minden van. Az általános vélekedéssel ellentétben nem csak sík sztyeppékből áll.

változatos táj

4. A mongol utak

Nagyon kevés aszfaltozott út van, ami az overlanderek számára külön élmény. Akad 2-3 fontos autópálya, melyek szintén nem végig aszfaltozottak. Sáros, poros utak, igazi off-road terep. Akár hetekig is kocsikázhatsz anélkül, hogy aszfaltozott útra lelnél.

mongol út

5. Széles, tágas a tér

Az alacsony népsűrűség miatt állandóan egy nagy, nyitott térben érzed magad. Gyakorlatilag lehetetlen átélni a klausztrofóbia érzését ebben az országban.

tágas tér

6. Az időjárás

A nyár általában forró és száraz, viszont nagyon rövid. Sokat lehet kirándulni ebben az időszakban.

mongol időjárás

7. Biztonság

A vadkempingezés nagyon biztonságos Mongóliában. Tapasztalatból mondhatom, soha semmi gondunk nem volt. A túrázó barátaink szintén hasonló élményekről számoltak be.

biztonság Mongóliában

8. Tisztaság

Mint minden fejlődő országnak, így Mongóliának is meg vannak a környezetvédelmi problémái. Ezzel együtt még itt a legtisztább a levegő a régióban. Mivel Mongóliát kevesen lakják, így nincs ember, aki annyi szemetet termeljen, vagy szennyezze a levegőt, mint mondjuk Kínában.

tisztaság Mongóliában

9. Találkozási lehetőség

Mongólia nagyon kedvelt overlanding célpont. Ha csak a legkedveltebb tájakat érinted, vagy csak úgy kocsikázol az országban, szinte biztos, hogy túrázókkal futsz össze.

mongol találkozási lehetőség

10. Drive Mongolia

Ha mongol overlanding élményre vágysz, nem is kell elmenned autóval Mongóliába. Létezik ugyanis egy megbízható cég, a Drive Mongolia, mellyel elrepülhetsz Ulánbátorba, ott bérelhetsz egy négykerék-meghajtású autót a megfelelő felszereléssel, és kezdődhet is a túra. Ezzel megspórolhatsz egy hat hónapos utazást. Csak a rend kedvéért: nem vagyunk semmilyen üzleti kapcsolatban a céggel. Egyszerűen ismerjük őket, és jó szívvel tudjuk ajánlani szakértő csapatukat.

Drive Mongolia

11. Szabadság

Mivel hatalmas a tér, gyakorlatilag mindenhol út van, és mindenhová út vezet. Nincs még egy ilyen ország, ahol ennyire szabadon lehet haladni.

szabadság

12. Könnyű innen továbbhaladni

Mongólia nagyszerű ugródeszka más overlanding célpontok eléréséhez. A távolság ugyan relatív, ám ha már egyszer Mongóliában jársz, vétek lenne nem megnézni a Bajkál-tó, az oroszországi Altáj régió, vagy akár Kína közelebb eső tájait.

overlanding Mongóliából

Az írás augusztus 24-én került publikálásra.

A Budapest-Szingapúr overlanding-sorozat eddigi részei:

Forrás: