A következő hetekben két magyar kalandor, Elekes Ferenc és Veisz Evelin útját követheted nyomon itt az Alapjárat weboldalán, ahogyan Budapestről Szingapúrba tartanak négykeréken. A szöveges összefoglalók mellett fotókkal és videókkal is dokumentálják útjukat, ezeket is megtekintheted majd természetesen ezekben a cikkekben. Ez egy olyan utazási forma, ahol nem az úticél, hanem maga az utazás a fontos, ez az a bizonyos "Overlanding".

Elekes Ferenc (37) - Már régóta nagyon fontos az életemben az utazás. 2003-ban végeztem a debreceni jogi egyetemen és utána sok évig külföldön éltem, többek között Görögországban, Olaszországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban.

"Majdnem 15 évig, egészen múlt év végéig befektetési jogi területen dolgoztam különböző befektető cégeknél. Az autókat már gyerekkorom óta szeretem, és a mostani út gyakorlatilag az autók és az utazás összekombinálása. Az első hosszú autós utam 2002-ben volt az Egyesült Államokban, amikor egy koreai barátommal bejártuk a keleti partot egy nagy kombival. A mostani útra való felkészüléshez a tapasztalatokat viszont a 2014-es Mongol Jótékonysági Rally-n való részvétel adta. Két barátommal Londonból Ulánbátorba próbáltunk eljutni egy Mitsubishi L200-zal, de sajnos Tádzsikisztánban végleg lerobbantunk.

Az autós kalandokban Evelin nagyon jó partner. 2017-ben már a Land Cruiserrel és tetősátorral bejártuk Skandináviát, ez év elején pedig részt vettünk a Bamako Rally-n. Az afrikai kaland alatt is rengeteg tapasztalatot szereztünk a mostani úthoz, úgyhogy szerintem eléggé felkészülten indultunk el. A felkészüléshez kellett édesapám támogatása is, aki az autó felkészítésével és a felszerelés összerakásával kapcsolatban rengeteget segített. A szakértelme nélkül nem tudtunk volna a tervezett időben elindulni."

Elekes Ferenc és Veisz Evelin

Veisz Evelin (27) vagyok, digitális nomád, overlander és kalandfüggő.

"Az elmúlt 3 évben online marketingesként dolgoztam Budapesten a magyar kkv szektorban. Ferenccel mindig sokat beszéltünk arról, hogy egyszer magunk mögött hagyjuk a szürke hétköznapi rutint és belevágunk életünk egyik legnagyobb kalandjába, az utazásba. Kisebb utak során ez az érzés tovább erősödött, tavaly pedig egy skandináv utat követően úgy éreztük, elérkezett az idő. Év végén kiléptünk a munkahelyünkről és nekiláttunk az előkészületeknek, valamint elkezdtem a saját webáruházam építését is, melyet már Balin fejeztem be. Azóta rengeteg kalandon vagyunk túl, hisz megjártuk Nyugat-Afrikát autóval, elrepültünk Dél-Kelet Ázsiába, jelenleg pedig úton vagyunk szeretett Land Cruiserünkkel Szingapúrba, Budapestről.

A skandináv és az afrikai út során ismerkedtem meg az overland fogalmával, és elmondhatom, hogy teljesen függővé tett. Rengeteget tanultam az autóval, a különböző terepen való vezetéssel és kempingezéssel kapcsolatban is, így a mostani szingapúri utunkra már jókora tapasztalattal és új ötletekkel vágtunk bele. Sikerült az autót úgy átalakítani és berendezni, hogy az az otthonunk lehessen 5 hónapon és 14 országon keresztül. Minden nap más: az emberek, a táj, az utak, az illatok, a kultúra. Minden reggel máshol ébredünk, és ezt nagyon élvezem."

Elekes Ferenc és Veisz Evelin

A Budapest-Szingapúr overlanding-sorozat eddigi részei:

Forrás: