Fordító: Hajdu Balázs

Utazni, felfedezni új tájakat, országokat - sokak bakancslistáján szerepelnek hasonlók, talán éppen a tiéden is. Most mindent megtudhatsz erről a viszonylag új őrületről. A történelmi visszatekintőn túl útvonalakról, a szükséges feltételekről, felszerelésekről is tájékozódhatsz, és néhány szakértő is megszólal.

Az overlanding jelenség népszerűsége robbanásszerűen megnőtt az utóbbi időben. Ez főként az emberek tudás- és kalandvágyának köszönhető. Sokan szeretnének például elszakadni a nagyvárosi környezettől. Az okokat hosszasan lehetne sorolni, a lényeg, hogy az overlanding lehetőséget nyújt arra, hogy megismerd is a világot és tanulj az utazásból.

overlander

Egyre többen válnak megszállotjaivá ennek az új jelenségnek. Ebben a cikkben szeretném megosztani veled mindazt, amt érdemes tudni a témával kapcsolatban. Remélem, hogy ezzel segíthetek Neked is, hogy felfedezd a körülötted lévő világot.

Mit jelent az overlanding?

Maga a kifejezés valószínűleg Ausztráliából származik, és az ausztrál sivatagban lefolytatott hosszú távú utazásokra használták. Később az útépítéseken dolgozók kezdték használni, amikor az ausztrál vadonban kezdtek újabb és újabb lenyűgöző tájakat felfedezni. Erről még később ejtek pár szót... Magyarul nem könnyű egy szóval visszaadni az overlanding kifejezést, ha definiálnom kellene, ahhoz először meg kell vizsgálni a járművel történő utazás különböző fajtáit. 

Bár jónéhányan összekeverik a kettőt, az overlanding nem egyenlő például az off-roadinggal. Az utóbbi tevékenység lényege, hogy burkolat nélküli, sáros, mocsaras utakon kalandoznak a résztvevők autóikkal. Az overlanding esetében ezzel szemben az út típusa nem lényeges. Gyakran érintenek az overlanding során az útvonalak is földutakat, sáros körülményeket, ám itt nem ez a legfontosabb szempont. Az overlanding akár városokon keresztül is történhet.

overlanding vs offroading

Akár azt is lehetne mondani ennyi erővel, hogy az overlanding az autós kirándulásra használatos újabb kifejezés. Nos, a kettő nem ugyanaz, a fő különbség az, hogy egy autós kirándulásnál az célállomás számít, amíg az overlanding magáról az utazásról szól. Mindemellett az overlanding rajongói általában sátorban alszanak, mivel az nagyobb móka, és nagyobb kihívás.

Ahogy ezt korábban említettem, az overlanding népszerűsége rohamosan növekszik. Az utazás stílusa miatt általában terepjáróval vagy kisteherautóval vállalkoznak ezekre a túrákra, a terület pedig általában elég elhagyatott. A célállomás helyett azonban sokkal nagyobb hangsúlyt kap maga az utazás és a látnivalók. Óriási lehetőségek nyílnak meg azok előtt, akik a saját módjukon, saját tempójukban szeretnék felfedezni a világot.

Az overlanding talán nem való mindenkinek, az viszont kétségkívül igaz, hogy felejthetetlen élményeket nyújthat az utazás során.

Tévhitek az overlandinggel kapcsolatban

Az overlandinget sokan összekeverik a nomád életmóddal. Az overlanding szakértői jól tudják, hogy komoly felszerelésre van szükségük, hiszen a túra gyakran hetekig, hónapokig is eltarthat, de ez nem jelenti azt, hogy el kell felejtened az elektronikus eszközöket. Amennyiben meg van a megfelelő felszerelésed, ki lehet hozni a maximumot az eszközökből is. A mai akkumulátorok már elég sokat bírnak, illetve a legtöbb eszköz az autó szivargyújtójáról is tölthető.

az overlanding nincs életkorhoz kötve

Az egyik leggyakoribb félreértés, hogy fiatalnak, gyermektelennek és kifejezetten hegymászó alkatnak kell lenned. Ez természetesen nem igaz: az overlanding akár családi kaland is lehet, kortól és fizikai állapottól függetlenül. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy ki kell ásni az autódat egy lyukból, és az sem árt, ha legalább kicsit érdeklődsz a nagy ismeretlen iránt.

Az overlanding története

Az első ehhez hasonló kalandot tulajdonképpen Marco Polo vitte véghez a 13. században, amikor Velencéből egészen Kublai kán udvaráig jutott el. Az overlanding modern formájának kialakulásához azonban kellett még néhány évszázad.

Ahogy azt korábban említettem, a kifejezés valahonnan az ausztrál sivatagból származik. Abban az időben a farmerek komoly távolságot tettek meg a jószágaikkal, amikor új évszak köszöntött rájuk. Valahogy meg kellett birkózniuk ezzel a távolsággal, így jött létre a kifejezés. Jóval később, amikor az autópályák építésén dolgoztak, a munkások használták a szót a sivatagon keresztül vezető utazásukra. A rajongók a mai napig imádják ezeket az útvonalakat Ausztráliában.
Általánosságban kijelenthető, hogy Ausztráliában illetve Dél-Afrikában komoly hagyománya van annak, hogy emberek egy autóval vagy motorkerékpárral fedeznek fel elhagyatott vidékeket.

Az egyik első ilyen kirándulás az Egyesült Államokban történt, 1903-ban, amikor George A. Wyman motorkerékpárral tette meg a New York - San Francisco útvonalat. Több, mint 6000 kilométert tett meg mindössze 50 nap alatt. Az út végén, az utolsó 240 kilométeren ugyan a motormeghajtás elszállt, így lábbal kellett hajtania a járművet a célig.

Az egyik legnagyobb szárazföldi expedíció az Egyesült Királyságból indult, egészen Indiáig és vissza. A teljes konvoj egyenként 25 embert szállító buszokból állt, a buszokból pedig húsznál több indult útnak. A Nemzetközösségi Expedíció néven is ismert küldetés a mai napig rekorder a maga kategóriájában. Az utazásra 1969-ben került sor.

Egy másik említésre méltó kirándulás 1969 és 1970 között zajlott. Egy Land Roverekből álló négyes konvoj Dél-Afrikából az Egyesült Királyság felé vette az irányt. Nem lehetett könnyű vállalkozás. A legnagyobb problémát az afrikai utak silány minősége jelentette abban az időben. Az expedíció résztvevői rengeteg időt töltöttek azzal, hogy kihúzzák a gödörbe szorult autójukat, gyakran olyan sáros körülmények között, ahol maximum gyalogosan, vagy valamilyen állat hátán lehet közlekedni. Az megérkezés élménye azonban valószínűleg kárpótolta őket az erőfeszítéseikért.

Az overlanding népszerűségének növekedése

A technológia nyilván vezető szerepet játszott az utazási forma elterjedésében. A távmunka bevezetése óta az emberek gyakorlatilag magukkal vihetik az irodájukat. Kell hozzá egy laptop, az akkumulátor feltöltöttsége, esetleg internetkapcsolat, és a lenyűgöző tájak felfedezése közben akár a munkáddal is tudsz haladni.

Az overlandig népszerűségének növekedése mögött a költséghatékonyság is állhat. Nem kell például százezreket elköltened szállásra, vagy drága éttermekre. Sokkal nagyobb buli, ha viszel mindent magaddal, amire szükséged lehet a kirándulás során. Az overlanding nagyszerű tulajdonsága továbbá, hogy mehetsz egyedül, barátokkal, családdal, javasolt azonban csoportosan utazni, hiszen könnyebb úgy kezelni a problémákat, ráadásul sokkal biztonságosabb is az egész.

sivatagi utazás

Nyugodtan vidd magaddal házi kedvencedet is az útra, arra azonban ügyelj, hogy legyen elég enni- és innivalója. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy bizonyos országokban engedélyhez kötött a kisállatok szállítása. Mivel valószínűleg nem szállodában fogsz tartózkodni, attól nem kell tartanod, hogy a szállásadó nem engedélyezi a háziállatokat.

Klasszikus és modern útvonalak

A mai közlekedési lehetőségek mellett nyugodtan kijelenthető, hogy kinyílt az emberek előtt a világ. A nagyszerű utak listáját a végtelenségig tudnám sorolni, most összegyűjtöttem néhány példát ízelítő gyanánt.

A pánamerikai autópálya

A pánamerikai autópályának nevezett útszakasz Alaszkában kezdődik és egészen Argentínáig húzódik. Talán ez a világ egyik legnépszerűbb útja, mely egy teljesen átlagos ember számára is elérhető. Három bátor utazó, Amie, Matt és Jaeger példája kiválóan tükrözi mindazt, amit ez az út kínál. Kaliforniából Panamáig utaznak, és rendszeres videós bejelentkezéseket tesznek fel az internetre, melyekből mindenki rengeteget tanulhat, aki erre az útszakaszra készül. A legjobb az egészben, hogy az utazás könnyen megszervezhető, és valóban a megfizethető kategóriába tartozik.

The Rubicon Trail, Kalifornia

A Rubicon Trail szintén egy klasszikus overlanding útszakasz, mely Kalifornia Sierra Nevada régiójában található. Az útszakasz tele van kihívásokkal, hiszen aszfaltozott szakaszok és sáros területek váltakoznak, miközben végighaladunk Kalifornia legendás tájain. A nevezetes helyek között van a Lake Tahoe, az El Dorado Nemzeti Park, a Loon Lake, a Buck Island Lake, illetve a Rubicon Springs környékén lévő táborhelyek. A terület nagyon gazdag domborzatilag is, hiszen tele van dombságokkal, mint például a Walker Hill, Thousand Dollar Hill, Silby Rock és Cadillac Hill. Annyira jók az off-road körülmények, hogy sokan itt tesztelik a 4x4-es terepjáróikat.

A Selyemút

A Selyemút már a középkorban nagyon híres útnak számított. Van lehetőség most is végigjárni ezt az egykori kereskedőutat, mely Kínától egészen Párizsig, vagy Rómáig vezet.

A Selyemúthoz kapcsolódik a hatalmas Karakoram Highway, mely Pakisztántól Kínáig húzódik és a világ egyik leglátványosabb útszakasza. Biztos lehetsz benne, hogy az otthonodtól távol érzed magad, miközben végighaladsz a közel 1300 kilométeres, aszfaltozott úton, melyet több mint 20 évig építettek.

Az utazók bakancslistáján szintén gyakran szerepel a Pamir Highway is. Ez az 1000 éves szakasz a Selyemút látványos és kihívásokkal teli része, mely végighúzódik a 4654 méter magas Ak-Baital átjárón, Tadzsikisztánban.

A Pamir Highway

A Pamir Highway

Ausztrália

Ausztrália egy hatalmas ország, végtelen lehetőségekkel. Nincs hiány a part menti csodákból, vagy akár a szárazföldi látnivalókból. Egy kiváló példa lehet a Canning Stock Route, mely 1850 kilométer hosszú, ahol általában két-három hetes teljes menetidővel számolhatunk. Ausztrália olyan sok lehetőséget tartogat az autósok számára, hogy arról akár külön cikket is lehetne írni. 

Fokvárostól Kairóig

Kiváló lehetőség megnézni egész Afrikát ez az útvonal, mely a dél-afrikai Fokvárosban kezdődik és egészen a kontinens északi részéig húzódik, keresztül Mozambikon, Tanzánián, Kenyán és sok más országon. A Fokvárostól Nairobiig tartó szakasz tele van fás és füves területekkel, itt találhatóak a kontinens leghíresebb vadrezervátumai és nemzeti parkjai. Jó eséllyel láthatsz gnút, antilopot, zebrát, vagy akár orrszarvút is.

csodás látnivalókkal találkozhatsz overlanding során

Tervezés és felkészülés

Az utazással kapcsolatos móka már a tervezésnél megkezdődik. Mivel ezek a túrák általában hosszabb időt vesznek igénybe, a tervezés és felkészülés is körültekintő figyelmet igényel. Azért nem árt, ha marad valami spontán ötlet is, ám arra azért ügyelnünk kell, hogy se a saját, se mások életét ne veszélyeztessük az utazás során.

Összegyűjtöttem néhány hasznos tervezési és felkészülési tanácsot, melyek segítségével könnyen megtalálhatod az egészséges egyensúlyt az izgalmas kirándulás, és a vakmerő kaland között.

Költségek és időbeosztás

A tervezés során első körben a pénzügyi részt kell átgondolnod. Olcsóbb a szállás, mintha szállodában laknál, elegendő mennyiségű pénzre azonban mindenképpen szükség van. Ezenkívül az utazással töltött időt is érdemes körültekintően megtervezned. Minél hosszabb az út, annál több pénzre lesz szükség. Érdemes határidőnaplót vinni, hogy mindig tudd, éppen mi az időbeosztás. Ha valami probléma adódik, lehet, hogy néhány dolgot ki kell majd húzni a bakancslistádról.

A költségvetés körültekintő megszervezését nem győzöm hangsúlyozni. Számold ki, mennyi kell az útra, és azért vigyél némi plusz pénzt is. Megeshet, hogy az üzemanyagárak jelentősen magasabbak egy másik országban. Érdemes napi költségvetéssel kalkulálni, ebből könnyen számítható a teljes kiadás.

Válaszd ki a megfelelő járművet

A sikeres szárazföldi autós kirándulás sikerének záloga a megfelelő jármű kiválasztása. Népszerűbbek a négykerék-meghajtású autók, ám alapvetően bármilyen járművel nekivághatsz a túrának. A legfontosabb cél, hogy jól érezd magad és fedezz fel annyi tájat, amennyit csak lehetséges. Ismerned kell viszont az autód korlátait, hogy ne kerülj váratlan helyzetekbe. A terep nehézségét, illetve az utazás teljes hosszát is meg kell tervezned. A fentebb említett tényezők mellett természetesen a pénztárcád vastagsága is meghatározza a kiválasztott járművet.

Felfedező útra különféle járművekkel indulhatsz

A legnépszerűbb és legmegbízhatóbb választásnak általában a 4WD kombi típusú autók bizonyulnak. A kisteherautók és pickupok is gyakoriak, az egyterűekben pedig kiválóan elfér az egész család. Vannak bejáratott márkák, mint a Jeep, Toyota, Land Rover, Mercedes és Nissan. A Ford, Dodge and Chevy modelleit is gyakran választják manapság. Leggyakrabban elegendőek a sztenderd modellek, ám sokan döntenek apróbb módosítások mellett, és vásárolnak különböző kiegészítőket. Sokaknak életstílussá válik az autó átalakítása. Nem csak szórakoztató, hanem sokat emelhet az utazási minőségén is.

Az overlanding felszerelés

A járműved átalakítása mellett szórakoztató lehet a felszerelés kiválasztása is. Ehhez azonban érdemes átolvasni néhány tájékoztató jellegű információt. Vannak alapvető részei a felszerelésnek, melyek nélkül egyszerűen nem indulhatsz útnak. Az Overland Journal magazin szerint az alábbi lista elemei a leglényegesebbek:

 • Tűzoltókészülék
 • Első és hátsó vonószemek
 • Lapát
 • Bikakábel
 • Motorolaj
 • Vontatókötél
 • Emelő
 • Ponyva
 • Szerszámos készlet
 • Tartalék alkatrészek
 • Pótkerék
 • Pótkulcs az autón kívül tárolva

overlanding esetén az autó lehet maga a szállás

Az alapvető felszerelések listáján kívül a „jó ha nálad van” lista végtelen lehet. Természetesen érdemes vinni egy komplett elsősegély-készletet, az elektromos vízforraló már luxuscikknek számít. Mindenki saját maga eldöntheti, mit akar magával vinni, én azonban javasolnám az alábbiakat is:

 • Kompresszor
 • Műholdas kommunikációs eszköz
 • Navigáció
 • Vízszűrő rendszer
 • Sátor és kempingfelszerelés
 • Hűtőtáska
 • Áramforrás
 • Defektjavító készlet

Az overlandinghez szükséges képességek

A megbízható felszerelés mellett szükség lehet néhány készség kifejlesztésére is. Nem árt, ha előre megtanulsz jó néhány hasznos trükköt.

Az egyik legfontosabb ezek közül, a helyi utak kiváló ismerete. Például néhány országban az út bal oldalán közlekednek a jobb oldal helyett. Ezt pedig fel kell ismerni, hiszen nem csak komoly büntetésekbe szaladhatsz bele, hanem a saját és mások életét is veszélyeztetheted.

Nagyon fontos továbbá a helyi útburkolati jelek, és autós jelzések megfelelő ismerete. A villantás például teljesen mást jelenthet egy idegen országban. Érdemes ismerni a kézjeleket is. Amikor mondjuk a Közel-Keletre utazol, a feléd mutatott nyitott tenyér nem azt jelenti, hogy meg kell állnod, hanem azt, hogy gyere közelebb. Más helyeken akár egy csettintés komoly sértésnek számíthat. Mielőtt útnak indulsz, érdemes utánanézni a kulturális különbségeknek, és hagyományoknak.

Záró gondolatok, szakértő overlanderek

Az utazási alapelvek azért vannak, hogy segítsenek téged. Érdemes figyelembe venned az alábbi tippeket:

 • Az overlanding próbára teszi a kitartásodat: lehetőséged nyílik felfedezni a világot, és eggyé válhatunk a természettel. Észben kell azonban tartani, hogy a természet olykor könyörtelen tud lenni. Ha túl szeretnéd élni az összes kihívást, fel kell nőnöd a helyzethez, és tisztelned kell a természetet.
 • Csináld egyszerűen. Az ilyen hosszú utazásokon egyszerűen kell cselekedned. Ne pakolj például túl sok cuccot az útra.
 • Értsd meg az alapokat. Ha szeretnél épségben megérkezni, ismerned kell a megfelelő kérdéseket. És tedd is fel őket, ne félj, ha a többi utazó naivnak néz. Sokkal jobb újoncnak látszani, de nagyobb tudásra szert tenni, mint tettetni, hogy mindent tudsz, és elbukni.
 • Oszd meg másokkal, amid van. Egy nagy, és egyre növekvő közösség tagja vagy. Ha megosztod másokkal, amid van, ők is megosztják majd veled a dolgaikat. Nem beszélve arról, hogy az új utakon összegyűjtött tapasztalataitokat is kicserélhetitek egymással.
 • Nem az autó típusa a legfontosabb, az overlanding nem modellhez kötött tevékenység. Az egyetlen feltétel, hogy az utazásnak megfelelő járművet válaszd ki, mellyel biztonságosan közlekedhetsz.
 • Az overlanding nem verseny. Ne akarj előbb odaérni, ne törekedj arra, hogy a tiéd legyen a legjobb autó, vagy a legmodernebb felszerelés. Élvezd a természetet, és ismerj meg idegen kultúrákat.
 • Fontos pillér a tanácsadás. A közösség mindig készen áll arra, hogy tanácsokat adjon, akár a járműveddel, vagy más felmerülő kérdéssel kapcsolatban. Rengeteg információ áll rendelkezésre, ne félj feltenni a kérdéseidet.
 • Teljesen rendben van, ha bevallod, hogy nem tudsz valamit. A közösséget az őszinte tanácsadás viszi előre. Ha nem tudsz valamit, légy őszinte inkább, minthogy félrevezess egy másik utazót.

szarvasok az úton

Mások tapasztalataiból folyamatosan tanulhatsz. Itt van például néhány olyan ember, akiknek neve már ismerősen csenghet az overlanding rajongóinak. A leglenyűgözőbb emberek tehát a teljes igénye nélkül, a következők:

 • Andrew St.Pierre White – szó szerint nincs semmi olyan, amit ő ne tudna. Nézd meg a Youtube csatornáján található videókat, nagyszerű felvételeket oszt meg a kirándulásairól
 • The Expedition Overland Team - Clay Croft és csapata rengeteg lenyűgöző videót készített a témában
 • Ronny Dahl – egy igazi ausztrál, 4WD szakértő és túrázó, akinek kiterjedt tudása és tapasztalata van

Forrás: