Overlanding: Alapvető felszerelés – II. rész: Navigáció

Tóth Balázs
Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Az online navigációs eszközök mellett offline is boldogul a két magyar Szingapúr felé vezető autóútja során.

Fordító: Hajdu Balázs

Overlanding sorozatunkon keresztül betekintést nyerhetsz abba, hogyan jut el egy magyar páros Budapestről Szingapúrba - autóval. Korábbi megpróbáltatásaikat lent, a lap alján érheted el.

Evelin és Ferenc így írt arról, miként navigálnak hosszú útjuk során:

A Budapesttől Szingapúrig tartó utazásunkra egy körülbelüli, körvonalas útvonaltervet állítottunk össze, melyre az összes navigációs rendszerünket alapoztuk. Evelin összeállított egy útikönyvet a lehetséges látnivalókról, alapvető információkkal az országokról és valutákról, valamint kinyomtatott egy Google Maps képernyőképet minden érintett országról. Ez adja utazásunk körvonalait, a részletes navigáció elérése érdekében viszont főként a Maps.me alkalmazásra hagyatkozunk.

overland

Maps.me

A Maps.me egy okostelefon, illetve táblagép alkalmazás, melyet offline üzemmódban lehet használni. Egyszerűen lenyűgöző. Vannak hibái, de az esetek 99%-ában kiválóan működik.

overlanding Kazahsztánban

Mivel ez egy offline térkép, így a legfrissebb munkálatokat, módosításokat nem érzékeli, ám ettől eltekintve nagyon jó navigációs eszköz. A legtöbb földutat is ismeri. Korábban Afrikában is használtuk, ott is megdöbbentően sok elhagyatott úton volt a segítségünkre.

Ingyenes és internetes kapcsolat nélkül működik

Amellett, hogy a Maps.me igazán remekül működik, ingyenes, és még internet sem kell hozzá. Az alkalmazást a fő navigációs eszközünkre, a műszerfalra szerelt iPad Air-re töltöttük le, az összes érintendő ország térképével együtt.

Bad Elf

Annak érdekében, hogy az iPad felismerje mindenkori helyzetünket, használnunk kell egy Bad Elf nevű GPS eszközt, mely a táblagéphez, vagy az iPhone-hoz Bluetooth-on keresztül kapcsolódik.

Egy dolgot érdemes tudni a Maps.me alkalmazásról: látszólag, mindig a legrövidebb utat ajánlja fel, melybe a földutak is beletartoznak. Ez azért jó, mert olyan helyekre is eljuthatsz, ahová egyébként nem. Ezeken az utakon nagy hasznát vesszük a négykerék-meghajtásnak. Ezeket az utakat könnyedén el lehet azonban kerülni, ha megadunk néhány olyan pontot, melyet feltétlenül érinteni szeretnénk.

overlanding a Bed Elf segítségével

Google Térkép

Mivel minden országban veszünk helyi telefonkártyát, melyhez internetes hozzáférés is jár, néha a Google Térképet is tudjuk használni. A Maps.me alkalmazás által kalkulált útvonal ellenőrzésére szoktuk igénybe venni, ám nagyon hasznos lehet egy zsúfolt nagyvárosban is.

iOverlander

Ez nem feltétlenül navigációs alkalmazás, azért nagyon sokat tud segíteni az iOverlander, főleg ha kempinget keresünk az éjszakára. Amikor megtaláltad a megfelelő helyet a beépített térképen, az alkalmazást össze lehet kötni a Maps.me térképével, így az iOverlander által felajánlott kempinget egy kattintással megtalálhatjuk.

ioverlander alkalmazás

iPad, Maps.me, Bad Elf, Google Térkép, iOverlander

Nem használunk tehát semmi bonyolultat. A földutakat mi pedig nem kikerülni szeretnénk, hanem éppen ellenkezőleg, keressük őket. Ezekkel az alkalmazásokkal könnyebb megoldani a nehéz helyzeteket.

overlanding Ázsiában

Az írás július 23-án került publikálásra.

A Budapest-Szingapúr overlanding-sorozat eddigi részei:

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Overlanding: Kazahsztáni kalandok
2018. szeptember 06.
80 km/órás sebességgel hasított a homokkal fedett úttesten a magyar páros, mely egyre közelebb jár Szingapúrhoz.
overlanderek
2019. március 16.
A két magyar overlander elérte úticélját, Szingapúrt, és már a következő kalandot tervezik

További hírek