2020. június 22. | 13:06

A kormány összesen 65 milliárd forinttal támogatta meg a projektet, amely legalább akkora jelentőséggel bír, mint a Formula 1.

Pár éve már beszélnek arról, hogy hazánkba akarják hozni a gyorsaságimotoros-világbajnokságot. A hétvégén tartott sajtótájékoztató után pedig ez már nem csak vízió! Ha minden a tervek szerint alakul, már 2023-ban felbőghetnek a motorok a hajdúnánási létesítményben, addig viszont van még teendő bőven. Többek között egy tesztverseny lebonyolítása is, amelyre a munkálatok után kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2022 végére készen kell lennie a pályához kapcsolódó szállodáknak, konferencia-központnak és az oktatóközpontnak is. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter marketingszempontból egyenértékűnek tartja az F1 és a MotoGP megrendezését.

Fontos kiemelni, hogy nem egy verseny miatt építenek fel egy ilyen komoly létesítményt, az év 200 napján lesznek események a pálya területén, ahol egy motoros élménypark is található. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy 8 évig hozza majd ide a Vb-t a Dorna Sports.

„Öt különböző kategóriában, öt különböző gyártónál versenyeztem, nyertem világbajnoki címet, de az nem adatott meg, hogy hazai közönség előtt világbajnoki futamon szerepeljek. Így amikor egy sérülés miatt befejeződött a pályafutásom, az lett az új célom, hogy Magyarországra hozzuk a MotoGP-t, úgyhogy régi álom válik most valóra. Egy ilyen multifunkciós pálya azonban nem csupán a versenyzés miatt fontos, hanem nagyon fontos szerepet játszik a közlekedésbiztonságban, és egy olyan vízió, amely által az egész motorsport, az egész motorozás átalakul. A versenysport mellett lényeges, hogy ha utcai motorosként valaki adrenalinra vágyik, azt biztonságos körülmények között, légzsákos bőrruhában, biztonságos bukóterekkel szerezze meg, s erre is kiváló lesz ez a pálya” -mondta Talmácsi Gábor, aki 2007-ben 125 köbcentis kategóriában világbajnoki címet szerzett.

Nemzeti Sport Online

Nyitókép: Nyolczas Csaba