3 éven belül elkészül a magyar MotoGP-pálya!

Közzétéve:
2020-06-22, 11:06

A kormány összesen 65 milliárd forinttal támogatta meg a projektet, amely legalább akkora jelentőséggel bír, mint a Formula 1.

Pár éve már beszélnek arról, hogy hazánkba akarják hozni a gyorsaságimotoros-világbajnokságot. A hétvégén tartott sajtótájékoztató után pedig ez már nem csak vízió! Ha minden a tervek szerint alakul, már 2023-ban felbőghetnek a motorok a hajdúnánási létesítményben, addig viszont van még teendő bőven. Többek között egy tesztverseny lebonyolítása is, amelyre a munkálatok után kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2022 végére készen kell lennie a pályához kapcsolódó szállodáknak, konferencia-központnak és az oktatóközpontnak is. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter marketingszempontból egyenértékűnek tartja az F1 és a MotoGP megrendezését.

A hajdúnánási MotoGP pálya sajtótájékoztatójának résztvevői

Fontos kiemelni, hogy nem egy verseny miatt építenek fel egy ilyen komoly létesítményt, az év 200 napján lesznek események a pálya területén, ahol egy motoros élménypark is található. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy 8 évig hozza majd ide a Vb-t a Dorna Sports.

A hajdúnánási MotoGP pálya nyomvonala

„Öt különböző kategóriában, öt különböző gyártónál versenyeztem, nyertem világbajnoki címet, de az nem adatott meg, hogy hazai közönség előtt világbajnoki futamon szerepeljek. Így amikor egy sérülés miatt befejeződött a pályafutásom, az lett az új célom, hogy Magyarországra hozzuk a MotoGP-t, úgyhogy régi álom válik most valóra. Egy ilyen multifunkciós pálya azonban nem csupán a versenyzés miatt fontos, hanem nagyon fontos szerepet játszik a közlekedésbiztonságban, és egy olyan vízió, amely által az egész motorsport, az egész motorozás átalakul. A versenysport mellett lényeges, hogy ha utcai motorosként valaki adrenalinra vágyik, azt biztonságos körülmények között, légzsákos bőrruhában, biztonságos bukóterekkel szerezze meg, s erre is kiváló lesz ez a pálya” -mondta Talmácsi Gábor, aki 2007-ben 125 köbcentis kategóriában világbajnoki címet szerzett.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Nemzeti Sport Online

Nyitókép: Nyolczas Csaba

További hírek