Egészen pontosan 30 évvel ezelőtt, 1991-ben egy Michael Schumacher nevű fiatalember bemutatkozott a Forma-1-ben. Ekkor még talán nem is sejtették, hogy a német autóversenyző örökre megváltoztatja majd a Száguldó Cirkusz világát. Szeptember 15. óta elérhető a Netflixen a hétszeres világbajnok legendáról szóló film, melyben a Schumacher-család tagjai mesélnek – többek között – a 2013 decemberében bekövetkezett síbaleset utáni életükről.

A következőkben az alkotással kapcsolatos érdekességekről olvashatsz. Ha nem akarod, hogy lelőjük a poént, a cikk elolvasása előtt nézd meg a dokumentumfilmet!

1. Schumacher hatalmas partiarc volt

Michael Schumacher a versenypályán kőkemény, ellentmondást nem tűrő professzionalizmusáról volt ismert, ám a filmből kiderül, hogy a pályán kívül a szórakozásban is világbajnoknak számított. A legendás versenyző felesége, Corinna elmondása alapján a férje elsőként érkezett, majd utolsóként távozott a közösségi rendezvényekről.

Schumacher fiatalon

A bulizáshoz és szórakozáshoz való hozzáállását az egykori ellenlábás David Coulthard is megerősíti. Az 1998-as Belga Nagydíjon a két pilóta heves összetűzésbe került, ám a pályán kívül számos estét eltöltöttek némi Bacardi-kóla és szivar társaságában, miközben kedvenc dalaikat énekeltek. Ha karaoke volt terítéken, Schumacher előszeretettel választotta Frank Sinatra My Way című dalát.

2. Fiatal korában leselejtezett abroncsokon versenyzett

A hétszeres világbajnok autóversenyző pályafutása során a világ legjobban fizetett sportolóinak egyikévé vált, ám a dokumentumfilmből kiderül, hogy szülei szerény anyagi körlmények között vállaltak egyermeket. Az ifjú Michael például a jobb sorsú ellenfeleinek elhasznált abroncsait gyűjtötte be, hogy felszerelje azokat saját gokartjára.

Schumacher gokartozik

A nézők az édesapa, Rolf érzelemdús reakcióját is láthatják a filmben, miközben visszaemlékszik Michael első profi szerződésére, melyet későbbi menedzsere, Willi Weber ajánlott fel.

„Korábban 500 márkánk sem volt, majd a fiam kapott egy havi 2000 márkáról szóló, ötéves szerződést” – idézte fel emlékeit Rolf Schumacher.

3. A Ferrari kételkedett abban, hogy a megfelelő versenyzőt szerződtették

A film egyik legmegdöbbentőbb részlete a Ferrari korábbi csapatfőnökétől, a jelenlegi FIA elnök Jean Todttól származik. A francia sportvezető, valamint Ross Brawn volt az olasz istálló sikereinek fő letéteményese, természetesen Michael Schumacher mellett. A Ferrari 2000 és 2004 között minden létező címet begyűjtött, a Forma-1 ekkor a vörösök egyeduralmáról szólt.

A sikerig azonban rögös út vezetett. Michael Schumacher 1996-ban, kétszeres világbajnokként szerződött a Ferrarihoz. Az első három szezonban azonban nem jött össze a végső siker, így a csapat vezetése megkérdőjelezte választásukat:

„Valóban Michael a megfelelő pilóta számunkra? Nem kéne inkább egy Mika Häkkinenhez hasonló versenyzőt találni?”

 Érdekes felvetés, főként annak tükrében, hogy ők ketten 1998 és 2000 között ádáz csatát vívtak a világbajnoki címért.

Jean Todt és Michael Schumacher

4. Száraz gumikon versenyzett nedves pályán, ettől lett ő az egyik legjobb „esőmenő”

Michael Schumacher a Forma-1 történetének egyik legjobb esőmenője volt. Első győzelmet a Ferrari színeiben nedves körülmények között szerezte meg, majd később is elképesztő teljesítményt nyújtott akkor is, ha leszakadt az ég. Ezt a képességét főként annak köszönheti, hogy gyerekkorában száraz pályára alkalmas gumikon versenyzett az eső áztatta gokartpályán. A filmből továbbá az is kiderül, hogy Schumacher először 1983-ban, egy Kerpenben rendezett viadalon mérkőzött meg először Häkkinennel – akkor még senki nem gondolta, hogy kettejük rivalizálása bevonul majd az F1 történelmébe.

5. Ayrton Senna halálát követően Schumacher súlyos alvászavarral küzdött

Schumacher a 2000-es Olasz Nagydíj megnyerésével 41. futamgyőzelmét ünnepelhette, amivel beállította Ayrton Senna akkori rekordját. A német pilóta egy újságírói kérdést követően zokogni kezdett, onnantól pedig alig lehetett folytatni a verseny utáni sajtótájékoztatót. Ebből a momentumból is látszik, mennyire sokat jelentett számára a brazil pilóta, akinek halálát követően súlyos alvászavar gyötörte Schumachert.

Schumacher a Benettonban

6. 2013 decemberében majdnem az ejtőernyőzést választották a síelés helyett

Michael Schumacher és családja rendszeresen látogattak el különböző síparadicsomokba, hogy egyik kedvenc téli időtöltésüknek hódoljanak. 2013 decemberében a kaland súlyos balesettel végződött. Azt azonban kevesen tudják, hogy Schumacher a tartózkodásuk alatt felvetette, menjenek inkább Dubaiba ejtőernyőzni, mert nem érzi optimálisnak a havat a sípályán. Végül úgy döntöttek, maradnak, a többi pedig már történelem. Mi lett volna, ha…

Schumacher és felesége, Corinna