2023. március 03. | 18:22

Az Aston Martin DBX707 fel van készítve rá, hogy hamar a balesetek helyszínére érkezzen.

Véget ért a várakozás, a mai napon a szabadedzésekkel megkezdődik 2023 első Forma-1-es versenyhétvégéje. A mezőny Bahreinben kezdi meg a száguldást, a rajtrácson abszolút újoncként kap helyet a McLarennél Oscar Piastri, Nyck de Vries teljes idényre szóló szerződést kapott az AlphaTaurinál, a Haas pedig nagy visszatérőként jelentette be Nico Hülkenberget.

Az F1-es versenygépek mellett érdemes szót ejteni a pályákon szolgálatot teljesítő járművekről is. A Safety Car mellett az orvosi autót is az Aston Martin szolgáltatja, a brit gyártó az alap DBX helyett a DBX707 modellt állítja csatasorba.

Az orvosi autóban a sofőr mellett ülő személyzet közvetlen vonallal rendelkezik a versenyirányítás és az FIA felé, illetve hozzáfér a pilótáktól érkező információkhoz és a verseny élő közvetítéséhez. Ezek birtokában egy baleset során már a helyszínre tartva fel tudják mérni a helyzet súlyosságát.

A DBX alapváltozat 4 literes, turbófeltöltős V8-asa 542 lóerős teljesítmény és 700 Nm nyomaték leadására képes. A DBX707 ezzel szemben 697 lóerővel és közel 900 Nm nyomatékkal rendelkezik, ennek köszönhetően hamar a baleset helyszínére érkezhet.

„A DBX707 a tökéletes választás a Forma-1-es orvosi autó szerepkörére. Tudja azt a teljesítményt, melyre a világ legnagyobb versenypályáin szükség van, emellett rugalmas és megfelelő térrel is rendelkezik” – fogalmazott Roberto Fedeli, az Aston Martin technológiai igazgatója.

A hivatalos orvosi autó sofőrje újra a dél-afrikai Alan van der Merwe lesz, aki a 2022-es szezont hiányzó Covid-oltása miatt volt kénytelen kihagyni. A DBX707 SUV modellt az Aston Martin Forma-1-es csapatát 2023-tól erősítő Fernando Alonso is elvitte egy versenypályás körre, melyet követően elégedetten nyilatkozott az autó teljesítményéről.

A kétszeres világbajnok spanyol kiemelkedően jól teljesített a hivatalos téli teszteken, reményei szerint a jó formát a Bahreini Nagydíjra is át tudják menteni. Alonso mellett Lance Stroll is bevetésre kész, a kanadai versenyző részvétele korábbi kerékpáros balesete miatt volt kétséges.

Mark Thompson / Getty Images