2023. október 10. | 14:55

A brit pilóta a 2013-as Magyar Nagydíjon ünnepelhette első futamgyőzelmét új csapata kötelékében.

Sokak meglepetésére Lewis Hamilton a 2012-es Forma-1-es idény végén távozott a McLarentől, az új szezont pedig a formálódó Mercedes csapatánál kezdte meg. A brit versenyző és az istálló együttműködésének eredményeként Hamilton hétszeres világbajnokká vált, a Mercedes pedig zsinórban 8 konstruktőri elsőségnek örülhetett.

November 17-én, az RM Sotheby aukciós ház Las Vegasban tartandó árverésén kalapács alá kerül az a versenyautó, mellyel Hamilton először nyert futamot a Mercedes színeiben. A 2,4 literes V8-as motorral felszerelt W04 versenyautóval a brit pilóta a 2013-as Magyar Nagydíjon tudott győzni. Az eseményt egyébként a sportág történetének első Las Vegas-i Nagydíjának hétvégéjén rendezik.

Becslések szerint az autóért akár 10-15 millió dollár közti összeget is fizethetnek. Ha ez helyesnek bizonyul, azzal Hamilton kocsija előkelő helyre kerülhet a legdrágább árverésen értékesített Forma-1-es autók listáján.

Ez az egyetlen olyan Mercedes F1-es versenygép, mely nem a gyártó, Toto Wolff csapatfőnök, vagy Lewis Hamilton tulajdonában áll. Az autó értékét növeli, hogy a bivalyerős szívómotor teljesen működőképes állapotban várja új gazdáját.

A Magyar Nagydíjon aratott győzelme mellett Hamilton négy további dobogós helyezést ért el a 2013-as szezonban. A bajnoki tabellán a negyedik helyen végzett, az esztendő végén Sebastian Vettel negyedszer is világbajnok lett.

2014-től aztán kezdetét vette a hibrid korszak a Forma-1-ben. Éveken keresztül a Mercedes hátát nézte a mezőny, Hamilton és Rosberg belső csatározása hozta a legizgalmasabb pillanatokat. A német pilóta a 2016-ban megnyert világbajnoki címe után rögtön visszavonult, azóta Valtteri Bottas, illetve George Russell kapott lehetőséget a Mercedestől.

Depositphotos