2024. január 02. | 07:30

Sejteni lehet azt is, hogy milyen lesz a csapat autójának festése.

Öt szezont követően nincs többé Alfa Romeo a Formula 1 mezőnyében. A csapat nem szűnt meg, lényegében csak átnevezték.

Az istálló két versenyzője továbbra is a finn Valtteri Bottas és a kínai Csou Kuan-jü lesz. A csapat neve azonban Stake F1 Team lesz az idei évben. A nevezési lapon egyébként még a Stake F1 Team Kick Sauber név szerepelt.

A csapat azt szeretné elérni, hogy Stake F1-ként emlegessék, bár biztosan sokan lesznek, akik továbbra is csak Sauberként fognak rájuk hivatkozni. Főként annak fényében lehet erre számítani, hogy az idei versenygépet Kick Sauber C44-nek nevezik el.

A Stake a 2024-es és a 2025-ös idényben lesz a csapat szponzora. A Stake felirat egyébként már az előző évben is szerepelt Bottas és Csou autóján.

A Sauber Motorsport 1970-ben került megalapításra Peter Sauber által. A Formula 1-ben először 1993-ban szerepelt a svájci székhelyű istálló. 2005-ig Sauber néven vett részt a Száguldó Cirkuszban, majd 2006-tól a BMW gyári csapata lett a Sauber. Ez az időszak 2009 végén lezárult, amikor ismét Sauber néven szerepelt a sorozatban  az istálló, egészen 2018-ig.

2019-től Alfa Romeo néven köröztek a csapat versenyzői. Kimi Räikkönen három szezonon át erősítette az istállót, ám csodát ő sem tudott tenni. A tízszeres futamgyőztes Bottasnak és az immáron harmadik idényét megkezdő Csounak az esélyeket elnézve nem sok szansza van arra, hogy kiemelkedő eredményeket érjenek el idén az autóval. A tervek szerint  2026-ban átveszi az irányítást az istálló felett az Audi, az azonban erősen kérdéses, hogy akkor is a jelenlegi pilótapáros lesz-e a csapatnál.

Az idei szezonra szánt autót 2024. február 5-én fogja bemutatni a Stake F1 Team Londonban. Hogy milyen színben fog pompázni a versenygép, azt egyelőre rejtély övezi. A Stake.com internetes oldal részben sötét cián színben pompázik, így nem volna meglepő, ha a 2000-es évek elején látott Jaguarnál egy árnyalattal sötétebb színű autóval rukkolna elő Bottas csapata. Erre utal a csapat nevét bejelentő videó is, amelyben élénk zöld színek is felbukkannak.

Az istálló egyik arca a kanadai rapper, Drake lesz. Várhatóan többször fel fog bukkanni a futamokon is a zenész az F1 hivatalos oldala szerint.

Tavaly meglehetősen gyengén szerepelt az Alfa Romeo. Mindössze a Haast tudta megelőzni, és a konstruktőri bajnokság kilencedik helyén végzett. A Stake F1 számára tehát nem túl magas az a léc, amit meg kellene ugrani.

Depositphotos