2019. január 20-án visszatér Magyarországra a fedett pályás ügyességi motoros világbajnokság. Az X-Trial kedvelői a Papp László Budapest Sportarénában izgulhatják végig, ahogyan a világ legjobbjai két keréken elrajtolnak és megküzdenek egymással a lehetetlennek tűnő pályán, közben egy fergeteges és látványos showt nyújtva.

Na, de mi is az X-Trial?

Az X-Trial egy ügyességi és technikai motorverseny, valamint egy új koncepciósport, amely lehetővé teszi a versenyzők számára, hogy feszegethessék saját határaikat. A lélegzetelállító helyzetek nem mindennapi látványt nyújtanak a közönségnek. Ez egy fiatal, vonzó és dinamikus sport, amely hatalmas rajongótáborral rendelkezik szerte a világon.

Valamennyi eseményt sportarénában rendezik, így mindenki számára a versenyek teljes szakasza jól átlátható. Ez az a verseny, ahol a látványos pályák és a világ legjobb versenyzőinek képességei találkoznak. Technikai sportként számos pozitív értékkel bír, amely fontos üzenetet továbbít kicsiknek és nagyoknak egyaránt, nemcsak a motorsport kedvelőinek körében.

A világszínvonalú, félelmetes mutatványokkal fűszerezett esemény a FIM (Nemzetközi Motorsport Szövetség) és a MAMS (Magyar Motorsport Szövetség) hivatalos versenye

Hogyan épül fel a verseny?

vAz első fordulóban a kilenc versenyzőt három futamba osztják. Az összes motorosra ugyanaz a feladat vár, meg kell küzdeniük a hat szakaszból álló pályával egymás után, úgy hogy maximum egy percet tölthetnek az egyes szakaszokon. Ezután rangsorolják őket 1-től 9-ig, és a legjobb hat jut be a második fordulóba.

A második fordulóban a tovább jutott hat motorost két hármas futamba osztják, ahol ismét teljesíteniük kell a hat szakaszból álló pályát úgy, hogy ne lépjék át az egy perces időkorlátot szakaszonként. A két legjobban teljesítő versenyző bekerül a döntőbe.

vA döntőben a két legjobb méri össze tudását. Először az egyik, majd a másik versenyzőnek kell ismét teljesítenie a szakaszokat. A forduló végén a legjobb pontszámmal rendelkező versenyző lesz az X-Trial győztese.

A Világbajnokság további állomásai:

  • 2019. január 20. - Budapest (Magyarország)
  • 2019. február 3. - Barcelona (Spanyolország)
  • 2019. február 16. - Bilbao (Spanyolország)
  • 2019. február 23. - Granada (Spanyolország)
  • 2019. március 8. - Marseille (Franciaország)
  • 2019. április 6. - San José (Costa Rica)
  • 2019. április 27. - Andorra la Vella (Andorra)

Összefoglaló videó a 2018-as X-Trial bajnokság budapesti állomásáról:

Fotók:

  • Háfra Zsolt