2023. október 13. | 11:24

A Forma-1 egykori vezérének ügyvédjei korábban azzal próbálták megakadályozni a bírósági eljárást, hogy az a 92 éves üzletember életét veszélyeztetné.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Bernie Ecclestone, miután csütörtökön beismerő vallomást tett az adócsalási ügyével kapcsolatban. A Forma-1 egykori vezére közel 400 millió font külföldi tőkével kapcsolatban vezette félre a brit adóhatóságot. A 92 éves üzletembert 17 hónap börtönre ítélték, büntetését azonban 2 évre felfüggesztették.

Ecclestone ezenkívül egy peren kívüli egyezséget is kötött a hatósággal, melynek értelmében 652,6 millió fontot fizet be az 1994 és 2022 közti adóterhek, kamatok és büntetések fedezésére. A milliárdos elismerte, egy 2015-ös meghallgatáson is hazudott, amikor azt állította, hogy egy pénzügyi alapot hozott létre a lányai számára, melynek ő nem volt sem kedvezményezettje, sem haszonélvezője.

„Az Egyesült Királyság minden dolgozó állampolgárának adót kell fizetnie, valamint biztosítani kell az átláthatóságot a hatóságok felé. Teljesen mindegy, hogy valaki mennyire gazdag és híres, senki nem állhat a törvény felett” – fogalmazott Andrew Penhale, legfőbb koronaügyész.

Ecclestone ügyvédjei korábban azzal az érvvel próbálták megakadályozni a bírósági eljárást, hogy a tárgyalás veszélyeztetné védencük egészségét. Ehhez még egy kardiológiai szakvéleményt is csatoltak, mely alapján a 92 éves üzletember akár bele is halhatott volna a procedúrába.

A Forma-1 korábbi tulajdonosa ellen még 2022 júliusában indult nyomozás. Pár hónappal korábban illegális fegyvertartás miatt vették őrizetbe Brazíliában.

Ecclestone-nak nem a mostani az első bírósági ügye. A legkomolyabb üzleti ügyekkel kapcsolatos pereskedés 2012 és 2014 között folyt ellene Németországban, amikor felmerült, hogy kenőpénzekkel intézte el, hogy a Forma–1 kereskedelmi jogai a Liberty Media előtti tulajdonoshoz, a CVC-csoporthoz kerüljenek. Ecclestone akkor 60 millió font kifizetése után szabadon távozhatott, a bűnösségét pedig nem ismerte el.

Depositphotos