Búcsú a Forma-1 utolsó akcióhősétől

Frissítve:
2018-10-12, 14:12

A spanyol pilóta hatalmas űrt hagy maga mögött a Száguldó Cirkuszból való távozásával.

Társszerző: Hajdu Balázs

Alonso rajongói mérgesek és frusztráltak, de leginkább megkönnyebbültek azt követően, miután mindenkiben tudatosult a tény: Fernando Alonso visszavonul.

Fernando Alonso

A harag és frusztráció teljesen érthető: egy ilyen képességekkel, és versenyzői agresszivitással megáldott pilóta sikeresebb pályafutást érdemelt volna, mint két világbajnoki cím és 32 futamgyőzelem. Ezzel nem a fentebb említett eredményeket szeretném alábecsülni. Alonso helye a Forma-1 történelemkönyvében stabil és megkérdőjelezhetetlen – olyan világbajnokok mellett, mint Alberto Ascari, Graham Hill, Jim Clark, Emerson Fittipaldi és Mika Häkkinen.

A Ferrarival elért három világbajnoki második hely, és a Lewis Hamiltonnal holtversenyben elért második hely a „mi lett volna ha” mondat ismételgető hangokat erősítik. A megkönnyebbülés és megnyugvás hangja egészen máshonnan érkezik. Annak szól, hogy véget ér egy méltatlan küzdelem, és új kalandok ideje jön el. Ebben a tekintetben a hispán pilóta rajongói még örülhetnek is, hogy kedvencük új területeken száll harcba a győzelemért.

Alonso nagyot csatázott Hamiltonnal

Ez most számára a legfontosabb: a győzelem, vagy legalábbis harcban lenni a győzelemért. 2013 óta nincs erre esélye, enélkül az esély nélkül versenyezni a Forma-1-ben pedig egyszerűen nem vonzó többé.

Itt jön újra felszínre a düh, és a harag: a Forma-1 kevesebb, sőt, kevésbé értékes lesz Alonso távozásával. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy ő az utolsó képviselője a régimódi Forma-1-es pilótagenerációnak: nagyon gyors, de nem sportszerűtlen, anyagias, bonyolult, heves kirohanásokra hajlamos, és egy kicsit önfejű. Bízom benne, hogy a rendkívül ígéretes Pierre Gasly sikeresen mutatkozik majd be a Red Bull Racing csapatában. Gondolj azonban bele, mennyivel érdekesebb lett volna a csata Max Verstappen és Fernando Alonso között, ha Alonso kapja meg az ülést?!

Az már a Forma-1-es csapatvezetők örök titka marad, hogy nem sikerült Alonsónak ülést találni egy komoly csapatnál. Üzennék valamit azoknak, akik azzal érveltek ellene, hogy „nehéz eset”: ki mondta, hogy a Forma-1 könnyű? Hajdanában annyira magától értetődően nehéz volt, a pilóták állandó életveszélyben voltak. Éppen ezáltal váltak a sportág hősies alakjaivá.

A mai letisztult, egyszerűsített Forma-1-ben talán nincs helye egy ilyen figurának. Talán Alonso is jobban jár, ha alternatív utat keres a siker felé. Akárhogy is legyen, 2019-ben már nem lesz a Száguldó Cirkusz egyik legnagyobb alakja a mezőny tagja. Távozik az egyik legnagyobb. Adios, Fernando. Hiányozni fogsz!

Alonso új kihívások után néz

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Alonso
2020. január 21.
Vajon ezzel együtt kizárt az F1-es visszatérés lehetősége is?
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek